CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Haosul din spitalele de stat. Bănicioiu dă vina pe manageri pentru pensionarea forțată a asistentelor

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Haosul din spitalele de stat. Bănicioiu dă vina pe manageri pentru pensionarea forțată a asistentelor

Actul normativ prin care se prelungește vârsta de pensionare a asistentelor a venit, în unele cazuri, prea târziu. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, acuză managerii de spitale că s-au grăbit cu disponibilizările, deși legea îi obliga pe șefii de spitale să acționeze.

Legea scoaterii din activitate a 4.000 de asistente medicale și moașe contracarată, joi, de o ordonanță prin care li se permite pensionarea la 65 de ani i-a zăpăcit de tot pe managerii de spitale. Cu atât mai mult cu cât unii dintre ei au pus deja legea în aplicare desfăcând contractele de muncă ale angajatelor care intrau sub incidența actului normativ.

Ce a înțeles ministrul

Ieri, în timpul unei vizite la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani, ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, i-a ieșit înainte una dintre cele 70 de asistente medicale care au primit decizii de desfacere a contractului de muncă începând cu 15 mai, ca urmare a împlinirii vârstei de pensionare. Îndrăzneață, femeia i s-a plâns ministrului că a fost pusă pe liber deși ar mai fi vrut să lucreze. Bănicioiu s-a apărat dând vina pe șefii de la personal care nu ar fi știut să citească legislația. „Îmi pare rău că sunt încă spitale care nu știu să înțeleagă și să interpreteze legea. Nu e cum vrea șeful de personal”, a spus ministrul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul i-a cerut managerului Viorel Iliuță să ia măsuri pentru remedierea situației și să revină asupra deciziilor de disponibilizare a asistentelor. “În primul rând, nu știu cum s-au gândit ei că ar putea funcționa fără aceste persoane”, a spus Bănicioiu acuzându- i indirect pe managerii de spital de această harababură, deși nu au făcut decât să aplice legea.

Situația de la Botoșani nu este singulară, afirmă liderii de sindicat. De altfel, revenirea cu o ordonanță de urgență nu rezolvă decât parțial problema creată de modificarea vârstei de pensionare a asistentelor. “Unele unități sanitare au aplicat deja prevederile legii anterioare, pensionând asistentele care îndeplineau condițiile legale. De asemenea, pentru intervalul aprilie-mai 2014 rămân aplicabile prevederile vechiului act normativ ceea ce înseamnă că pentru toți salariații care îndeplineau condițiile de pensionare contractul individual de muncă a încetat de drept”, susține Viorel Rotilă, președintele Federației Solidaritatea Sanitară. Experții în Dreptul muncii spun că, totuși, asistentele cărora le-a încetat contractul de muncă pot fi reangajate dacă doresc acest lucru și dacă managerul spitalului e de acord.

Problemă amânată cu 5 ani

La Spitalul Județean Constanța ar fi trebuit pensionate 45 de asistente medicale din câteva sute. Managerul instituției sanitare, Dan Căpățână, nu s-a grăbit însă să trimită angajatele acasă, ci a așteptat emiterea deciziilor de pensionare. „Acum am înțeles că s-a revenit. Greșeala a fost că nu s-a respectat Codul Muncii, iar prin soluția găsită în acest moment nu facem decât să amânăm rezolvarea unei probleme. Și peste 5 ani când aceste angajate vor împlini 65 de ani vom fi în aceeași situație. Sistemul va suferi același șoc”, afirmă managerul.

În opinia sa, soluția ar fi pensionarea graduală, proporțională, în așa fel încât să se poată organiza concurs pe posturile rămase libere. Cei care ar trebui să ceară acest lucru ar fi reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, este de părere managerul. Înlocuirea asistentelor ieșite din activitate este îngreunată și de declararea neconstituționalității ordonanței care permitea angajarea 1 la 1 (un salariat încadrat la fiecare plecat), în multe situații managerii fiind siliți să găsească tot felul de subterfugii pentru acoperirea nevoii de personal. În aceste condiții, unitățile sanitare se văd tot mai incapabile să asigure o calitate corespunzătoare a serviciilor medicale, mai spun liderii de sindicat. Aceștia cer cu insistență deblocarea posturilor din sistemul sanitar.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, între 1990 și 2012, din sistemul public de sănătate au ieșit 30.000 de asistente medicale, adică 25% din total în condițiile în care sarcinile de serviciu au fost tot mai multe. „Prin soluția găsită în acest moment, nu facem decât să amânăm rezolvarea unei probleme.

"Peste 5 ani, când aceste angajate vor împlini 65 de ani, vom fi în aceeași situație. Sistemul va suferi același șoc.” DAN CĂPĂȚÂNĂ, manager Spitalul Județean C-ța