Editura Evenimentul si Capital

O NOUĂ FORMULĂ de „CÂMP TACTIC”. Șefele CSM, ICCJ și Procurorul General au semnat o DECLARAȚIE COMUNĂ

Autor: | | 12 Comentarii | 5574 Vizualizari

Curtea Supremă (ÎCCJ) şi Consiliul Superior al Magistraturii recunosc, în mod oficial, că luptă cot cu procurorii pentru combaterea corupţiei. Mai exact, şefa CSM, Mariana Ghena, preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea şi procurorul General Augustin Lazăr au semnat "Declaraţia comună" prin care îşi iau angajamentul ferm "de continuare şi intensificare a eforturilor de lupta impotriva corupţiei". Reamintim, în acest context, afirmaţia făcută de generalul SRI, Daniel Dumbravă, potrivit careia instanţele de judecata sunt un “camp tactic” pentru Serviciul Român de Informaţii. Consiliul Superior al Magistraturii a considerat însă că afirmaţia acestuia nu afectează independenţa justiţiei.

În respectivul document, publicat de site-ul luju.ro CSM, ÎCCJ şi PÎCCJ îşi iau angajamentul că vor lupta in continuare, cu mai mare intensitate,pentru combaterea coruptiei. De asemenea, prin acelasi document, cele trei instiţutii doresc să reafirme determinarea autorităţii judecătoreşti în prevenirea ţi combaterea coruptiei.

"Faptul că PÎCCJ isi ia angajamentul pentru lupta impotriva corupţiei este ceva normal. Anormal este, credem noi, ceea ce au facut CSM şi ÎCCJ. De când pâ când are treabă CSM cu combaterea corupţiei? Noi ştiam că CSM se ocupă de cariera magistraţilor. Dar, mai ales, că este garantul independenţei justiţiei, ceea ce înseamnă  trebuie să vegheze tocmai ca nu cumva să existe fel de fel de parteneriate care să influenţeze deciziile judecîtorilor. În schimb, CSM tocmai devine parte a unui asemenea parteneriat. Oare cum va lupta CSM împotriva corupţiei şi cum va preveni corupţia? (...)".

„Câmpul tactic” al lui Dumbravă, de la SRI, a împărțit Justiția în două tabere

La fel, ne întrebam: de când până când este printre atribuţiile ÎCCJ lupta impotriva corupîiei? Noi ştiam că judecatorii Înaltei Curţi nu trebuie să facă altceva decât să judece obiectiv toate dosarele, indiferent dacă ele privesc fapte de corupţie sau alte infracţiuni", sunt întrebările ridicate de jurnaliştii de la Lumea Justiţiei în aceea ce priveşte parteneriatul celor trei instituţii. 

“Justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI” ACUZAŢIILE DURE ale unei judecătoare cunoscute VIZEAZĂ şi alte INSTITUŢII ALE STATULUI

Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei susţin că acest "parteneriat comun" este un atac la independenţa justiţiei şi că ar trebui să fie reclamat de urgenţă. 

SE MĂREŞTE "CÂMPUL TACTIC"? 

Reamintim, în acest context, afirmaţia  făcută de generalul SRI, Daniel Dumbravă, potrivit careia instanţele de judecata sunt un “camp tactic” pentru Serviciul Roman de Informatii. Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Asociatia Magistratilor din România şi Asociatia Procurorilor din Romania au făcut, la vremea respectivă, o sesizare prin care cereau CSM să apere independenta sistemului judiciar şi a magistratilor în contextul suspiciunii privins o presupusa implicare a SRI in actul de Justitie.

DANIELA GÂRBOVAN: "Nici până azi nu ştim cum şi când justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI"

Daniela Gârbovan, preşedintele UNJR, declara în anul 2016 că este nevoie de o analiză critică în condiţiile în care “nici până azi nu ştim cum şi când justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI”.

Mai spunea preşedintele UNJR: "Scăderea dramatică, cu 13 %, a încrederii românilor în justiţie este rezultatul campaniei făcute de o parte a presei şi de unele autorităţi ale statului de a identifica justiţia cu activitatea DNA, ignorând în acelaşi timp problemele reale ale justiţiei. Consecinţa a fost aceea că orice neîncredere în activitatea DNA s-a reflectat în sondaj (Barometrul Comisiei Europene -n. r.) ca o neîncredere în justiţie. (...)

Cea mai neinspirată alegere acum ar fi ca CSM şi Ministerul Justiţiei să îşi decline orice răspundere pentru acest picaj şi să arunce responsabilitatea în altă parte. E nevoie de o analiză critică a tuturor instituţiilor judiciare pentru a identifica neregulile şi a face o resetare a sistemului, pentru a reconstrui încrederea pe care justiţia a pierdut-o în faţa românilor".

Fotografia care explică de ce nu a fost revocată Kovesi. CÂMPUL TACTIC al generalului SRI Dumitru Dumbravă a fost umbrela sub care s-a adăpostit șefa DNA.

„Asemenea afirmaţii sunt de o gravitate fără precedent şi aduc gravă atingere atât aparenţei de imparţialitate a judecătorilor, cât şi independenţei ca atare a sistemului judiciar, stârnind deja profunde îngrijorări în rândul magistraţilor”, argmuneta UNJR la acel moment.

CE SPUNEA GENERALUL DUMVRAVĂ DESPRE "CÂMPUL TACTIC" DIN JUSTIŢIE 

În 30 aprilie, generalul SRI Dumbrava spunea intr-un interviu pentru juridice.ro: "Concret, daca in urma cu cativa ani consideram ca ne-am atins obiectivul odata cu sesizarea PNA, de exemplu, daca ulterior ne retrageam din campul tactic odata cu sesizarea instantei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) ca misiunea noastra a fost incheiata, in prezent ne mentinem interesul/atentia pana la solutionarea definitiva a fiecarei cauze. Aceasta maniera de lucru, in care suntem angrenati alaturi de procurori, politisti, judecatori, lucratori ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveala punctual si aspecte care tin de coruptia sistemului judiciar, in limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate".
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate