Cămile, eliminate din concurs pentru că au fost „botoxate”

Cămile, eliminate din concurs pentru că au fost „botoxate”

Cămilele participă, în fiecare an, la o paradă de frumusețe, în Arabia Saudită, iar membrii juriului le dau note pentru buze, obraji, capete și genunchi. Bărbații urmăresc concursul din tribună, aplaudând când animalele tribului lor intră „în scenă”

Anul acesta, o duzină dintre cămilele participante la paradă au fost descalificate, în „Concursul de frumusețe” saudit, pentru că stăpânii lor au folosit Botox (toxină botulinică, folosită ca tratament dermatologic de întinerire facială -n.r.) pentru a le face mai prezentabile.

„Cămila”, a explicat șeful juriului acestui spectacol, Fawzan al-Madi, „este un simbol al Arabiei Saudite. Noi obișnuiam să-l păstrăm din necesitate, acum îl păstrăm ca o amintire a trecutului”.

Tradițional și modern

Ne puteți urmări și pe Google News

Multe lucruri se schimbă în Arabia Saudită: apar primele cinematografe în țară, în curând femeilor li se va permite să conducă mașini, autoritățile speră să diversifice economia, dincolo de exploatările de petrol, care au reprezentat balonul de oxigen decenii la rând, scrie Reuters.

Totuși, regatul conservator saudit încearcă să-și păstreze anumite tradiții culturale. Iar pentru beduinii din Arabia nimic nu este mai important decât cămila - folosită secole întregi pentru hrană, transport, ca mașină de război și animal de companie.

Așa că autoritățile au făcut publicitate Festivalului anual al Cămilelor, care durează o lună și a fost mutat din deșertul îndepărtat la periferia capitalei.

Pe un platou deșertic, guvernul a ridicat o arenă unde să aibă loc astfel de evenimente - curse și competiții - cu o investiție totală de milioane de dolari. Pavilionul găzduiește o licitație, unde cele mai bune cămile pot fi cumpărate cu milioane de riali saudiți. 

Târgul de dromaderi

Există tarabe cu mâncare, magazine cu suverniruri, o mică grădină zoologică (cu cele mai înalte și cele mai scunde cămile), un muzeu cu sculpturi ale cămilelor, corturi unde se poate degusta lapte de cămilă și se pot cumpăra textile realizate din păr de cămilă, dar și un planetarium unde se poate vedea cum arabii călătoresc prin deșert ghidați de stele.

Organizatorii spun că „Satul Moștenirii Culturale” se va extinde în anii următori, pentru că Prințul Mohammed bin Salman - moștenitor al tronului, ministru al Apărării și șeful politicilor economice - va prelua conducerea Camel Club, creat în 2017, prin decret regal.

În 2018, până la jumătatea festivalului, au fost prezenți 300.000 de oameni, spun organizatorii.

„Ne dorim ca acest festival să devină un forum global, iar oamenii să vină aici să se distreze, să învețe lucruri interesante și să participe la competiții”, spun organizatorii.