Editura Evenimentul si Capital

Kelemen Hunor: “Nu vom VOTA ÎMPOTRIVA moţiunii de cenzură. Suntem în OPOZIŢIE”

Kelemen Hunor
Autor: | | 0 Comentarii | 555 Vizualizari

Partidul Naţional Liberal a anunţat că va depune, pe 5 iunie, o moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus pe Victor Ponta. Preşedintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), Kelemen Hunor, a anunţat că nu va vota împotriva moţiunii de cenzură.

Totuşi, preşedintele UDMR a precizat că subiectul acesteia, respectiv votul prin corespondenţă, reprezintă un subiect pentru care nu poate fi criticat Guvernul, deoarece legiferarea se află în responsabilitatea Parlamentului.

"Deocamdată, noi nu am văzut textul moţiunii de cenzură, doar subiectul. Am avut o discuţie cu co-preşedinţii PNL. Sigur că nu vom vota împotriva moţiunii de cenzură şi pentru faptul că suntem în opoziţie. Dar, acest subiect nu mi se pare un subiect cu care poţi să critici Guvernul. Ca să critici Guvernul sunt extrem de multe alte subiecte, dar votul prin corespondenţă este o chestiune legislativă, nu a Executivului. Deci, dacă vorbim despre votul prin corespondenţă, Parlamentul trebuie să facă o lege, nu Guvernul. Noi, tot timpul spunem că nu Guvernul trebuie să legifereze, ci Parlamentul şi nici nu se poate da o ordonanţă de urgenţă. Deci, Guvernul nu are cum să fie criticat şi tras la răspundere pentru ceea ce nu a făcut Parlamentul", a precizat Kelemen Hunor pentru Agerpres.

De asemenea, Kelemen Hunor a afirmat că dacă ar susţine toţi parlamentarii din opoziţie moţiunea, tot nu ar fi suficiente voturi pentru căderea Guvernului.

"Deci, finalitatea moţiunii de cenzură nu ar fi dărâmarea Guvernului. Acest lucru nu înseamnă că nu e nevoie de dezbatere, de o dezbatere parlamentară chiar mai aprinsă şi se poate folosi acest instrument al moţiunii de cenzură, această instituţie constituţională. Până când nu vedem noi textul, o decizie formală nu vom lua, în sensul de a spune că nu vom vota sau vom vota. Dar, principiul, totuşi, rămâne: suntem în opoziţie şi împotriva moţiunii de cenzură nu putem vota", a mai spus preşedintele UDMR.

În ceea ce priveşte exercitarea dreptului la vot, Kelemen Hunor a arătat că acesta este un principiu care preocupă formaţiunea pe care o reprezintă.   "Chiar a fost depus proiectul de lege privind alegerile parlamentare, care conţine exact modalităţile prin care cetăţenii români care se află în străinătate vor vota. Şi va avea posibilitatea fiecare cetăţean să meargă la vot, fiindcă înregistrarea intenţiei de a participa la vot va începe cu jumătate de an înainte scrutinului şi vor fi înfiinţate atâtea secţii de votare, câte vor fi necesare, ca să fie votul foarte uşor. (...) În plus, cei care nu se înregistrează, au posibilitatea de a vota la consulat sau la ambasadă. Şi toată lumea a fost de acord cu această soluţie pentru că, într-adevăr, principiul asigurării dreptului la vot trebuie respectat, trebuie găsită o soluţie. Noi am găsit această soluţie, împreună, toţi preşedinţii de partide, acum o săptămână", a mai spus Kelemen Hunor.

Deşi liberalii au anunţat că vor depune moţiunea de cenzură, Victor Ponta crede că acest lucru nu se va întâmpla. "Moţiunea de cenzură, de principiu, e un lucru serios, un instrument al opoziţiei. Vă propun pe 5 iunie să stăm toţi aici, la Parlament, să aşteptăm moţiunea şi la 12,00 noaptea să plecăm acasă, că probabil nu va fi nicio moţiune depusă. Deocamdată discutăm despre ceea ce nu există", a spus Ponta, la Palatul Parlamentului.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate