Biserică ridicată fără autorizație de construcție, “absolvită” de primăria Constanța. I se va permite intrarea în legalitate

Biserică ridicată fără autorizație de construcție, “absolvită”  de primăria Constanța. I se va permite intrarea în legalitate

Situație incredibilă la Constanța. O biserică din nordul orașului a fost înălțată, la bulevard, pe un teren care nu-i aparține și fără a avea autorizație de construcție de la primărie. Presa a aflat și biserica a fost amendată. Speriați că și-ar putea vedea biserica demolată, enoriașii amenință cu proteste. Primăria Constanța s-a înmuiat și, chiar astăzi, a dispus să se facă demersuri pentru intrarea în legalitate a construcției și pentru punerea terenului în posesia locașului de cult.

Biserica "Sfântul Haralambie" se construiește de mai bine de șase ani, fără a fi deranjată în vreun fel, lângă o benzinărie și un restaurant. Abia când presa a aflat că, recent, Inspecția în Construcții a amendat lăcașul de cult pentru că nu avea autorizație de construcție, a izbucnit scandalul. Inițial, biserica a fost o improvizație din rigips. Ulterior, construcția propriu zisă a început să se ridice în jurul ei. Cu ziduri înalte și un acoperiș care a “înghițit” și un stâlp electric. Vecinii au reclamat fundația șubredă și ilegalitatea construcției. Scandalul a izbucnit, astăzi, după ce ieri Corpul de Control al primăriei Constanța a avertizat că, neavând autorizație, biserica întrunește condițiile de a fi demolată.

“Biserica avea autorizație verbală de la Mazăre”

Împărțiți în două tabere, oamenii s-au adunat în jurul lăcașului de cult. “Noi nu știam că nu are autorizație. S-a făcut odată o slujbă la care s-au dat bani pentru ridicarea bisericii. Și oamenii erau îndemnați să facă bilețele pentru a le pune la temelie”, își amintește o enoriașă. Susținătorii sunt mai mulți. “Bisericile nu au fost demolate nici pe vremea lui Ceaușescu. Poate, mutate. Dacă un om, 10 ani de zile a trăit în păcat se cuvine să-i tăiem capul? Sau să îl îndreptăm?”, comentează Petre. Preotul paroh este plecat. I s-ar fi interzis să vorbească. Se spune că este nepotul arhiepiscopului Teodosie. Soacra preotului spune că ginerele ei „a obținut autorizare verbală de la Radu Mazăre să-și ridice parohia”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cine are curaj să demoleze o biserică?

Femeia spune, șoptit, că preotul a făcut demersuri dar i s-a spus să-și vadă de treabă, să continue.”Câte nu se fac cu înțelegere în țara asta? Și pe urmă se eliberează niște hârtii ? Și îi iartă Dumnezeu pentru că nu au făcut rău. E un mare păcat, cine are curaj să o demoleze ? Oamenii or să protesteze și Dumnezeu, de sus, pedepsește. Și când a văzut biserica ridicată, satana a lucrat, că acesta-i diavolul. Întârzierea, de la primărie a fost. Tot timpul s-a dus la primărie, nu a făcut așa de capul lui”. Enoriașii nu concep să-și vadă biserica demolată. “Părintele a avut susținere că nu se apuca dumnealui să facă atâta biserică”.

Lanț uman în jurul bisericii ilegale

Bătrânele credincioase se gândesc deja să facă un lanț uman sau să se baricadeze în biserică, “să dărâme zidurile peste noi, nu plecăm de aici”. Se ceartă cu o femeie care  dezvăluie că “pe dedesupt sunt conducte de apă și a furat curent electric de la blocul nostru”. În sprijinul ei sare o vecină. “Dacă are toate avizele, da, să rămână, dacă nu, să mă ierte Dumnezeu. Dacă eu construiam ilegal o casă, mă ierta primăria Constanța?”

Dumnezeu, mai presus de lege

Scandalul a ajuns la urechile oficialilor din primărie și, brusc, chiar astăzi, lucrurile s-au derulat pe repede înainte. Corpul de Control, care ieri amenința cu demolarea, s-a întâlnit cu fețele bisericești și au căzut la pace. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, și-a făcut mea culpa. “Biserica a fost amendată pentru niște hârtii lipsă, și noi, acum, facem demersurile pentru a obține autorizația. Nu cred că este un păcat ca o comunitate să-și dorească o biserică”. Iar purtătorul de cuvânt al primăriei, Liviu Tramudana, a venit cu lecția învățată. “S-a stabilit să facă toate demersuirile pentru a intra în legalitate, inclusiv punerea în posesie. Dar, în nici un caz nu se pune problema demolării bisericii”, a precizat trimisul primăriei Constanța.