Bătălie pentru românii din străinătate. Băsescu și Tomac, candidatură în tandem în Diaspora
- Mircea Marian
- 12 august 2016, 00:00
Fostul șef al statului s-ar putea înscrie în competiția electorală din toamnă în circumscripția Diaspora. El ar urma să facă tandem cu Eugen Tomac, președintele executiv al partidului
Potrivit unor surse din PMP, Traian Băsescu ar putea deschide lista pentru Senat, în timp ce Tomac va rămâne la Camera Deputaților. „Discuția este deschisă”, a spus un lider al partidului, arătând că, totuși, nu s-a luat o decizie finală. El a explicat că PMP are șanse să obțină un scor foarte bun în circumscripția pentru Diaspora.
PMP și Tomac, rezultate excelente în străinătate
În 2014, la alegerile pentru Parlamentul European, când PMP era condus de Elena Udrea, această formațiune a obținut 28,63% din voturile românilor din străinătate, fiind urmată de PDL cu 15,71%, PSD cu 11,04% şi PNL cu 8,69%. La alegerile legislative din 2012, în Colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor, care include Republica Moldova, Eugen Tomac, pe atunci consilier la Palatul Cotroceni şi candidat ARD, a primit 11.473 voturi dintre cele 14.722 exprimate în total în acest colegiu. Tomac a fost singurul candidat ARD care a câștigat în colegiul său, toți ceilalți au intrat în Parlament prin redistribuire. În plus, fostul președinte Traian Băsescu a primit cetățenia Republicii Moldova, la 9 iunie. Presa a speculat, la acel moment, că el ar putea candida la președinția Republicii Moldova. Fostul șef al statului a declarat, în repetate rânduri, că unul din obiectivele PMP trebuie să fie unirea României cu Republica Moldova. Celelalte partide importante nu și-au stabilit încă listele pentru Diaspora. În PNL se discută ca actualul senator pentru Diaspora, Viorel Badea, și Victor Ionescu, copreședinte PNL Diaspora, să deschidă lista.
Valeriu Steriu, candidat la București
Fostul candidat PMP la Primăria Capitalei, Robert Turcescu, a anunțat din august că Băsescu va candida la alegerile parlamentare. „Un Băsescu în viitorul Parlament, probabil din poziţia de senator, ar fi un câştig şi pentru partid, dar şi pentru România”, a explicat Turcescu. La acel moment, surse din PMP susțineau că fostul șef al statului ar putea candida în circumscripția București. Se pare însă că Valeriu Steriu, fost președinte al UNPR, acum președinte executiv al PMP, va deschide lista acestui partid, în Capitală. Steriu a preluat acum câteva zile președinția organizației PMP din București, după un vot strâns în care l-a învins pe Robert Turcescu. În plus, trei organizații de sector sunt conduse acum de foști membri ai UNPR.
Se tem să se înscrie în Registrul Electoral
La alegerile din acest an se va introduce și în secțiile din străinătate sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot, a spus Iulian Ivan, directorul Direcției pentru organizarea proceselor electorale în străinătate din cadrul AEP. În plus, el a precizat că datele din Registrul Electoral se folosesc exclusiv pentru procesul electoral, legea interzice înstrăinarea acestora în alte scopuri. Pe rețelele sociale, mai mulți români din diaspora au afirmat că nu se înscriu în Registrul Electoral pentru că se tem că statul român le va afla adresa de domiciliu și îi va notifica în legătură cu plata unor taxe sau impozite.