Bătălie mare la înscrierile la facultate

Bătălie mare la înscrierile la facultate

În București și în principalele centre universitare din țară, numărul candidaților la cele mai „tari“ facultăți de stat depășește și de 8 ori numărul locurilor alocate de la bugetul de stat

Academia de Studii Economice din București a scos la concurs, anul acesta, în total, 5.346 de locuri, din care 2.689 sunt bugetare, iar 2.657 cu taxă. Înscrierile se vor termina astăzi, la ora 17.00, dar deja lupta este mare. În primele 4 zile au depus dosare 9.834 de candidați. „E un record pentru ASE. Deși programul de înscrieri era până la ora 17.00, am stat până la 20.00, și chiar peste această oră, în fiecare seară. Nu plecăm până nu terminăm coada”, a explicat profesor Florina Mocanu, purtătorul de cuvânt al Academiei. Bătălia cea mare se va da la Cibernetică Economică, unde sunt 8,25 candidați pe un singur loc, și la Informatică Economică, cu 7,27! Apoi, la Finanțe și Bănci sunt 4,87 pe un loc, iar la Economie și Afaceri Internaționale – 4,29. Pentru înscriere se stă la coadă și cinci ore, dar tinerii adunați în fața ASE-ului nu se dau duși până nu depun dosarul.

La Medicină, aproape 5 candidați pe un loc!

„Joi, la ora 13.000 era 2.200 de candidați înscriși la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davilla. Dar vă dați seamă că până la terminarea înscrierilor, vineri, la ora 15.00, cifra va fi mult mai mare”, a explicat academician Ioanel Sinescu, rectorul UMF. La cele cinci facultăți, în total, sunt 950 susținute de la buget, mai mult de 2 candidați pe un loc.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Constanța, bătălia se dă la Farmacie

Cea mai „curtată” facultate, din cele 16 ale Universităţii Ovidius din Constanţa, este cea de Farmacie. Sunt înscrişi deja 3,4 candidaţi pe un loc. Facultatea de Farmacie are o ofertă de 41de locuri fără taxă, pentru care s-au înscris 139 de candidaţi.

Concurenţă mare este şi la Facultatea de Medicină Dentară, 2,37 de candidaţi pe un loc. Pentru cele100 de locuri s-au înscris, deocamdată, 237 de candidaţi.

Pentru Facutatea de Ştiinţe Economice, cu 150 locuri bugetate, s-au înscris, deocamdată, 241 candidaţi, adică 1,6 pe un loc. Iar la Matematică şi Informatică, pe cele 61 locuri s-au înscris 91de concurenţi, 1,41 pe un loc.  

În schimb, Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius, cu 475 locuri ofertate, a reuşit însă să adune doar 370 de candidați înscriși. Nici la Litere nu e mare concurenţă, 0,58 pe un loc. Pentru cele 111 locuri scoase la concurs s-au înscris 65 de candidaţi, iar la Teologie, pentru cele 280 de locuri, abia s-au înscris 27 de concurenţi.  Pentru sesiunea 2015, Universitatea Ovidius Constanţa a scos 1.375 de locuri fără taxă pentru cele 16 facultăţi. În premieră, la şapte facultăţi, înscrierile se fac, exclusiv, online. Este vorba despre Facultatea de Arte, Facultatea de Construcţii, Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole şi Facultatea de Teologie.

La Timișoara, 8 pe un loc la Informatică

Bătălie mare și pe facultățile de top timișorene. La cele mai căutate facultăți, cum ar fi cele de Medicină, Economie și Administrarea Afacerilor sau cele de Automatică și Calculatoare sau Electronică și Telecomunicații s-au înscris mai mult decât dublul locurilor bugetate. Facultățile de Automatică și Calculatoare și de Electronică și Telecomunicații, din cadrul Universității Politehnice timișorene, care organizează o singură sesiune de examinare, comună, s-au înscris 1.202 candidați pentru 600 de locuri bugetate.

La aceeași universitate, la Facultatea de Mecanică s-au înscris 608 candidați pe 415 locuri bugetate, iar la specializarea Informatică (concurs de dosare) s-au înscris 475 candidați pe 55 locuri bugetate. În topul preferințelor este și Universitatea de Vest, unde Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor conduce în topul preferințelor tinerilor. Aici s-au înscris deja 862 de tineri pentru 500 de locuri bugetate. Facultatea de Matematică – informatică e a doua în topul preferințelor, cu 480 de înscriși, în două zile, pe 198 de locuri bugetate, iar Sociologia numără deja 321 de candidați care se luptă pentru unul din cele 213 locuri fără plată. „Trebuie ținut cont că anumite facultăți au început mai târziu înscrierile. Cifrele acestea reprezintă înscrierile în Timișoara, deși UVT mai are trei centre de înscriere în afara orașului. Ce ni se pare esențial e că în 2 zile, cele mai active, la instituția noastră de învățământ superior s-au înscris peste 2.200 de candidați”, a spus Florin Jurcă, purtătorul de cuvânt al UVT.

La Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara, la specializarea Medicină, sunt deja 911 înscriși pentru 299 de locuri bugetate. În topul preferințelor viitorilor medici urmează Facultatea de Medicină Dentară, cu 189 înscriși la 39 de locuri bugetate, respectiv specializarea Asistență medicală generală, cu 177 de candidați pentru 49 de locuri.