Aventura unui student din Onești în Anglia. „Străinii mi-au furat roţile de la bicicletă”

Aventura unui student din Onești în Anglia. „Străinii mi-au furat roţile de la bicicletă”

Schimbarea sistemului de învăţământ în România este un proces de lungă durată, dar timpul nu îi aşteaptă pe tineri. Mulţi dintre cei nemulţumiţi de ceea ce oferă şcoala românească aleg să studieze dincolo de graniţe. Anglia este destinaţia lor preferată. Motivele sunt mai multe: de la posibilităţi de angajare mai bune până la dobândirea de competenţe reale. Totuşi, nici pe acolo câinii nu fug cu covrigii în coadă

Printre cei care au ales să părăsească România se numără şi Vlad–Codrin Năfureanu. El a absolvit Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” din Onești. Acum este student la secția „Computer Science” (Știința calculatoarelor) la Universitatea Manchester din Regatul Unit.

Să pleci în Anglia e un trend

Dincolo de oportunităţile reale oferite de această ţară, Vlad recunoaşte că decizia de a se muta în Anglia a fost influenţată şi de colegii lui mai mari. „Este un fel de trend pentru liceenii români să aplice la facultăți în străinătate, din ce în ce mai mulți vor să descopere alte sisteme de invățământ. Pot spune că am fost și puțin influențat de colegii mai mari care au plecat acolo. Totuşi, Universitatea din Manchester este destul de sus clasată pe profilul de Computer Science, fapt ce m-a determinat să o aleg ca prima opțiune dintre cele cinci universități la care am aplicat. De exemplu, în toată Anglia, Google are trei sedii, dintre care două în Londra și unul în Manchester.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Atât a mai rămas din bicicleta lui Vlad după „lovitura” dată de hoții din Manchester

Spre deosebire de România, englezii pun accent pe practică

Vlad a evidenţiat şi câteva diferenţe importante între România şi Anglia. „Din ce am studiat până acum, mi-am dat seama că nu este foarte greu precum s-ar părea. Trebuie doar multă muncă și ambiție. Am observat că în primul an toate materiile reprezintă baza diverselor specializări în „știința calculatoarelor”. Toate materiile se numesc „Fundamentals of …”. Mi se pare foarte bună ideea deoarece Universitatea reușeste astfel să deschidă studenților toate orizonturile în domeniul IT, aceștia urmând să aleagă în următorii ani materii în care pot excela. Se pune foarte mult accent pe partea practică. Cred că mai mult decât în România. Un aspect care facilitează învățatul îl reprezintă orele de exemple în care ne întâlnim, în grupuri mai mici, cu profesorii și putem clarifica noțiuni care nu au fost foarte bine explicate în timpul predării. Se pune foarte mult accent pe partea practică.

Mutarea din ţară, o pantă spre o posibilă depresie

Studentul atrage atenţia că primele luni în străinătate sunt destul de grele.Tinerii trebuie să fie conştienţi că specialiştii care atrag atenţia că se poate ajunge la depresie uşor, au dreptate. „Mia fost destul de greu la început. Cel puțin în prima seară eram deprimat. După zbor, călătoria cu trenul apoi cu taxiul, ajunsesem la noua mea locuință obosit si cu dor de acasă. Acestea s-au amplificat când am intrat în casă, fiind una mizerabilă și mirosind a mucegai, aer inchis etc. Viața în Anglia nu diferă foarte mult de cum trăim aici, cel puțin în viziunea mea”.

Se fură şi roţile de la bicicletă

Cei care cred că doar în România există derapaje sociale se înşeală. Unii englezi pot da lecţii despre ceea ce înseamnă să furi. „În Anglia, bicicletele sunt la modă. Multă lume foloseste una, fapt pentru care sunt scumpe. Totul bine și frumos până într-o zi. Când am ieșit din clădire, am ajuns imediat la locul unde parcasem bicicleta și… surpriză: bicicleta a decis să-și adopte alt proprietar. Bineînțeles că era legată, chiar cu două lanțuri, dar se pare că nu au putut sta în calea hoțului de biciclete. Se practică destul de des acest hobby în Manchester, deseori poți vedea un cadru legat de un stâlp, fără roți, fără ghidon… chiar fără șa uneori.”

La studii în străinătate au acces doar elevii buni

Dacă te gândeşti să studiezi în Anglia, trebuie să ştii că sunt câteva condiţii destul de dure aici mi-a trebuit un examen de limba engleză și am obținut certificatul IELTS. Cealaltă condiție a fost nota de la BAC: cerut minimum 8 media și minimum 8 la matematică. Eu la fizică am luat 9.10, la română 9 și la matematică 10. Ca să aplici trebuie să faci şi o scrisoare de intenţie, care pot spune că joacă cel mai important rol în departajarea aplicanților. Mai există și scrisoarea de recomandare care a fost făcută de profesoara mea de informatică. Pe baza acestor două criterii am primit oferte de la universități.