Autorităţile confirmă: preţul gazelor va exploda

Autorităţile confirmă: preţul gazelor va exploda

Decizia guvernanţilor de a nu mai controla preţul gazelor pentru populaţie va duce la o scumpire masivă a acestora, de la 1 aprilie. Autoritatea de reglementare însă ne linişteşte că „vine vara”

O treime din locuinţele românilor, respectiv 2,5 milioane, sunt încălzite cu gaze naturale, iar în cazul lor facturile, şi aşa greu de suportat, vor creşte semnificativ în perioada următoare.

Asta ca urmare a faptului că, de la 1 aprilie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu va mai mai putea impune producătorilor interni la ce preţ să îşi vândă gazele consumatorilor casnici. Ca urmare, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat ieri că preţul gazelor naturale ar putea creşte cu până la 10% de la 1 aprilie. Estimarea sa o contrazice pe cea făcută de cel de-al doilea mare distribuitor de gaze din România, E.ON România. Directorul general al companiei, Frank Hajdinjak, afirmase cu o zi înainte că preţul gazelor pentru populaţie s-ar putea majora cu peste 10% de la 1 aprilie. Hajdinjak a avertizat că Guvernul trebuie să ia urgent măsuri, altfel „vom înregistra probleme majore”.

În schimb, preşedintele ANRE spune că vine căldura, aşa că românii nu trebuie să îşi facă griji momentan. „Oricum de la 1 aprilie vine sezonul cald şi consumul va fi foarte scăzut până în luna noiembrie”, a spus preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, citat de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, el a explicat că scumpirea va veni ca urmare a faptului că preţul gazelor de producţie internă, care acum este 60 de lei pe MWh, se va alinia cu preţurile pieţei, estimate la 68-72 de lei pentru vara aceasta. Specialiştii consultaţi de EVZ au condamnat anticipările de preţ făcute de şeful ANRE, care ar putea constitui un reper în stabilirea preţurilor de către traderi.

Prețul, controlat de o mână de jucători

Decizia de elimina preţurile reglementate pentru gazele din producţia internă de la 1 aprilie a fost adoptată în septembrie anul trecut, de către guvernul condus de Dacian Cioloş. Hotărârea a fost luată în urma consultărilor cu Parlamentul şi cu ANRE, care a insistat mereu pentru eliminarea mai rapidă a calendarului de creştere graduală a preţului gazelor până la nivelul importurilor. Asta deşi, în 2015, se obţinuse acordul Comisiei Europene şi al FMI pentru prelungirea acestui calendar până în 2021. Motivarea ANRE a fost că preţul gazelor din import era în continuă scădere.

Acum trendul s-a inversat, iar cotaţia petrolului, de care e legat direct preţul gazelor din import, este în continuă creştere. Mai mult, în lipsa unor rute alternative de import, piaţa internă de gaze este una închisă, în care preţurile sunt dictate de cei doi mari producători, Romgaz şi OMV Petrom, dar şi de câţiva mari importatori din Rusia. În plus, nici acum autorităţile nu au dat definiţia consumatorilor vulnerabili, care să fie protejaţi de creşterea abruptă a preţurilor, aşa cum cere de mult timp Comisia Europeană.

Visăm să devenim exportatori

Preşedintele ANRE a mai declarat ieri că la mijlocul anului viitor va începe producţia de gaze în Marea Neagră, iar România va deveni exportator. El a precizat că este vorba de compania Black Sea Oil & Gas, care a concesionat două perimetre pe platforma continentală românească a Mării Negre. „În primul an, producţia va fi de un miliard de metri cubi, urmând ca în următorii ani să crească etapizat până la 4 miliarde mc pe an, faţă de un consum (al României - n.r. ) de 12 miliarde”, a spus Havrileţ. Pe de altă parte, datele Transgaz arată că abia la sfârşitul lui 2019 vor fi gata conductele care vor putea transporta gazele din Marea Neagră (prin gazoductul BRUA).