Augustin Zegrean (CCR): „În cazul Șova se mai pot face multe”

Augustin Zegrean (CCR): „În cazul Șova se mai pot face multe”

Parlamentarii își întrerup vacanța pentru a modifica articolul care l-a scăpat de arest pe senatorul PSD. Asta, cu doar o zi înainte ca CCR să se pronunțe pe acest caz. Nu este exclus ca judecătorii să-i dea o veste proastă lui Șova.

Parlamentarii au fost chemați, astăzi, de urgență din vacanța de Paști pentru a pune în acord cu Constituția legea internă de funcționare. Mai exact, aleșii vor modifica alineatul 4 din art. 24 din Legea 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor. Acesta este articolul care l-a scăpat pe senatorul PSD Dan Șova de arestarea preventivă, după ce colegii săi au respins cererea procurorilor DNA, deși majoritatea prezentă votase cu 79 la 67, pentru ridicarea imunității lui Șova. Au lipsit însă șase voturi pentru a fi întrunită majoritatea calificată.

Plenul reunit al Camerei Deputaților și al Senatului se întrunește cu doar o zi înainte ca CCR să ia în discuție sesizările cu privire la neconstituționalitatea votului în cazul Șova.

La Curtea Constituțională au ajuns trei sesizări: de la PNL, de la președintele Klaus Iohannis și de la CSM. Toate cele trei sesizări prevedeau neconstituționalitatea art. 173 din Regulamentul Senatului, articol ce a fost modificat de senatori imediat după ce a fost respinsă cererea DNA în cazul lui Șova.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu ținem cont de modificările făcute ulterior”

Cu toate acestea președintele Curții Consti tuțio nale, Augustin Zegrean, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că în cazul votului pentru ridicarea imunității în speța Dan Șova „se mai pot face multe”. „Toate sesizările venite la Curte vor fi luate în discuție pentru că acestea nu pot fi retrase. Noi judecăm ce s-a întâmplat la data respectivă. Nu ținem cont de modificările făcute ulterior. Cele trei sesizări – de la președintele Iohannis, de la PNL și de la CSM – vor intra, miercuri, pe ordinea de zi. Se mai pot face multe lucruri și în cazul lui Dan Șova. Aflați miercuri”, a declarat Zegrean.

După votul în cazul Șova, judecătorul Cristi Danileț declarase pentru EVZ că nu este exclus ca judecătorii CCR să ajungă la concluzia că votul exprimat a încălcat Constituția și să dispună o soluție prin care Senatul să adopte o hotărâre prin care să accepte cererea DNA de arestare a lui Șova.

Președintele PSD Victor Ponta a făcut, ieri, un apel către parlamentarii din partid, cât și către cei din opoziție, să fie prezenți în Parlament.

Simplificarea procedurilor pentru ridicarea imunității, uitată

Parlamentarii s-au mobilizat cu greu să pună în acord cu Constituția articolul din Regulamentul Senatului și cel din Legea 96/2006 cu care au reușit să facă scut împotriva cererilor DNA. Toate partidele au uitat, însă, de simplificarea procedurilor pentru cerererile de reținere și arestare preventivă a parlamentarilor. Acest lucru a fost convenit cu președintele Klaus Iohannis, însă, după mai bine de două luni, parlamentarii par să fi uitat complet de acest lucru și vor ajunge din nou în fața șefului statului după Paști cu „temele” nefăcute.