Atac la siguranța națională. Infractorii și teroriștii nu mai pot fi prinși cu cartelele pre-pay

Atac la siguranța națională. Infractorii și teroriștii nu mai pot fi prinși cu cartelele pre-pay

Datele românilor care folosesc cartele pre-pay nu vor putea fi reținute șase luni, așa cum se întâmplă în multe țări din Uniunea Europeană. Prin anularea legii, instituții importante vor întâmpina greutăți în rezolvarea unor cazuri grave de infracțiuni

Declararea drept neconstituţională a legii care permitea reţinerea datelor abonaţilor timp de șase luni, pentru scopuri strict de siguranţă naţională, creează serioase probleme organelor de stat care se ocupă cu prevenirea, anchetarea şi sancţionarea infracţiunilor grave. Nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât anularea legii a fost votată în unanimitate de judecătorii Curții Constituționale, inclusiv de către Daniel Morar, care a fost unul dintre susținătorii legii pe când era procuror șef al DNA. Curtea Constituţională a decis, marţi, că Legea 82/2012, cunoscută drept legea „Big Brother”, este neconstituţională, hotărârea fiind luată în unanimitate. Legea prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină timp de șase luni anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave.

Atacată de avocatul poporului

Pe 2 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat cu 195 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 75 de abţineri, proiectul de lege care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplătite (pre-pay) să-şi prezinte datele personale de identificare, în caz contrar urmând a fi anulat numărul de telefon. Legea, care ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015, a fost însă, la rândul ei atacată de avocatul poporului, la Curtea Constituţională. În contextul în care şi legea cartelelor pre-pay, care funcţionează şi în alte ţări UE precum Danemarca, Spania, Italia, Grecia, Slovacia şi Bulgaria, va fi judecată, de aceeaşi Curte, pe 16 septembrie, este necesară o reală dezbatere publică asupra acesteia. Trebuie ținut cont de faptul că folosirea cartelelor este prezentă, practic, în toate cazurile de infracțiuni grave petrecute în România.

Instrumentul infractorilor și al evazioniștilor

Piaţa de telefonie mobilă este dominată de cartelele pre-pay, care reprezintă 67% din numărul total de utilizatori ai serviciilor de comunicaţii mobile. S-a dovedit deja că o parte din acestea sunt folosite intens de către infractori sau de către grupuri infracționale organizate pentru comiterea de fraude, evaziune fiscală sau de fapte antisociale. „Evenimentul zilei” a scris despre numeroase astfel de cazuri, în care procurorii au întâmpinat mari dificultăţi în a-i dovedi pe evazionişti, traficanţi de produse petroliere, de alcool sau pe politicienii corupţi. De pildă, sentinţa de arestare a fraţilor Bogdan şi Răzvan Mararu, pentru comandarea asasinatului (eşuat) din Vitan, care l-a vizat pe Puiu Mironescu, a fost decisă în baza mai multor probe, inclusiv trei cartele pre-pay pe care fraţii Mararu le-au folosit numai pentru comandarea asasinatului. În dosarul „Mită în Vama Halmeu” au fost folosite zeci se cartele pre-pay de către reţelele de corupţie formate din șefi de vamă, ofițeri de poliție de frontieră, funcționari vamali și oameni de afaceri. La fel în cazul fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat de curând, pentru primire de mită, la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare. La percheziția efectuată acasă la acesta, procurorii au găsit 17 telefoane mobile cu tot atâtea cartele prepay. Acestea sunt exemplele fericite în care făptaşii au fost, până la urmă, dovediţi, chiar condamnaţi.

Protecția populației

Acest lucru a fost recunoscut, chiar și de Guvernul Ponta, deşi mulţi dintre membrii principalului partid de guvernământ, de la centru sau din teritoriu, au obiceiul de a folosi astfel de cartele. „Aplicarea actului normativ va asigura un climat de normalitate și siguranță civică, prin prevenirea criminalității, inclusiv a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum şi a actelor de terorism. Se asigură astfel protecţia populaţiei, a bunurilor materiale şi valorilor, într-o abordare europeană, dar ţinând cont de particularităţile naţionale”, se arată în expunerea de motive a Guvernului.

„Băieții răi le utilizează în scopuri antisociale”

Un alt aspect, deloc de neglijat, este cel al siguranţei naţionale, în particular cel al ameninţărilor teroriste. Faptul că România nu a fost până acum ținta unui atac terorist major nu înseamnă, firește, că trebuie să lăsăm ușa deschisă, au susținut, în mod constant, specialiști reputați în domeniul securității naționale. Acesta a fost şi unul dintre motivele pentru care reprezentanţii SRI au insistat pentru adoptarea legii cartelelor pre-pay invocând „o chestiune stringentă de securitate naţională”, chiar dacă reprezentanţii ONGurilor şi cei ai operatorilor de telefonie mobilă au spus că legea ar încălca dreptul la viaţa privată şi trebuie modificată.

„România, exportator de vulnerabilități”

„Există o presiune migraționistă fantastică în zona de Est, care vine din Republica Moldova, Ucraina, Afganistan, unde există convulsii, aceasta vine cu fenomene asociate cu criminalitate informatică transfrontalieră, cu riscuri asociate, teroriste. Vă reamintesc că în cursul anului trecut SRI a propus declararea ca indezirabili a opt cetăţeni care erau suspecţi în această zonă. Sunt şi aspecte care ţin de contraspionaj. Noi suntem criticaţi cumva de parteneri că România devine un exportator de vulnerabilităţi în UE, s-a dus vestea printre băieţii răi că în România pot fi achiziţionate mijloace de comunicare la liber, fără a-ţi declara identitatea şi băieţii răi le iau şi le utilizează în scopuri antisociale în ţări ale UE. Partenerii din UE mă întreabă, cartela cu numărul cutare a fost folosită pentru săvârșirea unei infracțiuni, sau este suspect de a o fi utilizat pentru comunicații într-o rețea teroristă sau în afaceri de trafic de droguri. Cunoaşterea identităţii acestor utilizatori este o chestiune stringentă de securitate naţională”, a spus generalul SRI Dumitru Dumbravă, citat de Agerpres.

 Ce spun contestatarii

Contestatarii legii spun că aceasta nu este eficace câtă vreme se aplică doar persoanelor fizice și juridice din România. Argumentul figurează și în avizul dat de Consiliul legislativ. „Cartele de telefonie preplătite pot fi achiziționate și în alte state unde nu există obligativitatea identificării utilizatorului, iar posesorii lor pot intra pe teritoriul României și pot folosi aceste cartele prin activarea serviciului de roaming, ceea ce face ca eficacitatea prezentelor norme să se reducă”, se arată în avizul Consiliului. Altfel, rămâne de stabilit în ce măsură legea cartelelor pre-pay i-ar proteja pe români sau ar încălca drepturilor omului. Cât privește argumentul deputatului PSD Ovidiu Iane, acesta pare a ține mai degrabă de politica struțului. „În ce privește marii teroriști, ăștia nu folosesc telefoane mobile neapărat, ei au la îndemână sisteme de comunicații foarte sofisticate, poate chiar mai sofisticate ca ale dumneavoastră și pot să se suprapună peste sistemul de comunicații folosit în rețelele celulare cu o rețea proprie”, i-a spus Ovidiu Iane, reprezentantului SRI, în ședința Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor.