Asasinatul din Maramureș. Ipoteză șoc! Procurorii caută și alte persoane implicate în crima de la Vișeu de Jos

Asasinatul din Maramureș. Ipoteză șoc! Procurorii caută și alte persoane implicate în crima de la Vișeu de Jos

Agentul de poliție Gheorghe Nistor, ucis cu brutalitate chiar în sediul postului de poliție din Vișeu de Jos, a fost înmormântat cu onoruri militare

Ancheta în cazul crimei șefului de post de la Vișeu de Jos, județul Maramureș, se complică foarte mult. Procurorii și polițiștii nu vor să mai comenteze nimic legat de acest caz. Cu toate acestea, surse judiciare avizate au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că în afara celor doi frați, Ovidiu și Ionuț Tomoiagă, reținuți și arestați sâmbătă seara de către Tribunalul Maramureș, sub acuzația de ultraj, urmat de decesul victimei, mai sunt implicate și alte persoane, care fie au contribuit la comiterea crimei, fie i-au sprijinit pe cei doi posibili autori să își ascundă urmele. „Sunt în libertate mai multe persoane care i-au ajutat pe criminali după comiterea faptei. S-ar putea ca aceste persoane să nu fie doar complici, ci chiar instigatori. Încă nu se cunoaște mobilul acestei crime, de ce a fost ucis șeful de post, dacă există o comandă în acest sens etc.”, spune un anchetator.

FOTO:Agentul Gheorghe Nistor

Ne puteți urmări și pe Google News

Ovidiu și Ionuț Tomoiagă riscă o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Surse oficiale susțin că la audieri a fost dus și fratele mai mare al acestora, Marius Tomoiagă, și soția sa, dar cei doi au fost lăsați să plece acasă. Pistolul polițistului și cele 12 cartușe încă nu au fost descoperite.

Probe indirecte

La cinci zile de la crimă, încă nu se cunoaște de ce a fost ucis șeful de post din Vișeu de Jos, Gheorghe Nistor. Procurorii de la Maramureș i-au reținut pe frații Ovidiu și Ionuț Tomoiagă, în baza unor probe indirecte, probe care au permis arestarea, dar nu sunt destule pentru a sta la baza unei condamnări.

La dosar, mai susțin surse judiciare, există mărturii ale unor persoane care i-au plasat pe cei doi frați în clădirea Primăriei Vișeu de Jos, unde funcționează și Postul de Poliție. Mai există o înregistrare video de la un bancomat, în care unul dintre frații Tomoiagă este înregistrat în zona clădirii primăriei. Ar mai fi și deducția logică a procurorilor că cei doi frați ar fi avut motiv să-l ucidă pe șeful de post Gheorghe Nistor, deoarece au încălcat controlul judiciar, iar șeful de post ar fi fost pregătit să sesizeze Parchetul. Ovidiu Tomoiagă era condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru tâlhărie, în timp ce fratele său Ionuț, era condamnat pentru port ilegal de cuțit și părăsirea locului accidentului.

Cu toate acestea, la dosar nu există nicio probă directă. Camerele video din incinta primăriei nu funcționau, iar cei doi au refuzat să facă declarații. Procurorii susțin că au fost ridicate de la locul crimei urme microscopice de material textil, dar acestea trebuie confruntate cu materialul de pe mănușile care au fost ridicate la percheziții.

Teorii infirmate

Pe de altă parte, surse din IPJ Maramureș susțin că în palma șefului de post au fost descoperite urme de păr uman, care ar aparține unuia dintre agresori. Această variantă este negată de procurori. Nu există așa ceva, păr uman în palma agentului Nistor. Infirmăm că au fost găsite la percheziții un număr de 43 de cuțite. Infirmăm faptul că a mai fost reținută o a treia persoană. Ancheta își continuă cursul pentru a obține alte probe. Există mai multe ipoteze de lucru”, susține un oficial de la Parchetul Maramureș.

Zona Vișeu, un fel de Vestul Sălbatic al României

În zona localității Vișeu de Jos, foarte aproape de granița cu Ucraina, în ultimii ani au avut loc foarte multe incidente grave, unde victime au fost polițiști sau alte persoane, care nu au fost soluționate.

● În noaptea de 19/20 ianuarie 2016, o grenadă a explodat într-un bar din Rona de Sus. Judiciariștii cred că atacul a fost executat de niște ucrainieni, tot ca mesaj pentru neplata datoriilor pentru traficul de țigări.

● În 27 iunie 2016, șase polițiști de frontieră au fost la un pas să fie linșați de 100 de localnici din Leordina, localitate vecină cu Vișeu de Jos. Unul dintre polițiști a fost lovit în cap și a necesitat internare de urgență. Cei șase polițiști urmăreau un localnic care era implicat în mafia lemnului.

● În data de 3 august 2008, șase polițiști de la DIAS au fost atacați și s-a tras asupra lor cu un pistol. Apoi, mașina poliției a fost blocată de o autobasculantă, oamenii legii fiind obligați să folosească armamentul pentru a putea scăpa cu viață.

● În data de 25 ianuarie 2012, doi mascați au pătruns într-o locuință din satul Bistra și au tras cu pistolul. Nu a fost nimeni rănit, dar la momentul respectiv s-a spus că proprietarul casei era implicat în traficul de țigări și nu și-ar fi plătit datoriile la timp.