Discursul candidatului democrat pentru preşedinţia Statelor Unite, Barack Obama, este, aşa cum l-au perceput analiştii politici, unul bun. Însă, există şi anumite lacune care ţin, în special de diplomaţie şi de, se pare, o prea mare încredere a acestuia în şansele sale. Acuzat de populism în repetate rânduri, Obama a gafat cu privire la situaţia relaţiilor Americii cu statele cu care, în prezent, se află în conflict sau cu care are relaţii diplomatice tensionate.
1. Renegocierea Tratatului de Liber Comerţ Nord American
Declaraţia lui Obama: ”Mă voi asigura că vom renegocia... Cred că este nevoie să luăm măsuri speciale în scopul atingerii stanardelor de muncă şi de viaţă care se impun”. Cleveland, 26 februarie 2008-09-03
Cu ce a greşit: Pentru renegocierea tratatelor comerciale este nevoie de mai mulţi ani, iar Mexic şi Canada vor încerca, cu siguranţă, să obţină noi concesii care să le favorizeze în cadrul noii runde de negocieri. Obama are dreptate să spună că o mai mare dezvoltare economică va împiedica imigraţia ilegală din Mexic. Însă, el greşeşte crezând că prin noi termene impuse Tratatului ar putea schimba ceva în acest sens.
2. Se opune Tratatului de Liber Comerţ între Statele Unite şi Columbia
Declaraţia lui Obama: ”Şi eu mă voi opune Tratatului de Liber Comerţ cu Columbia, în cazul în care preşedintele Bush insistă ca acesta să ajungă pe masa Congresului din cauza violenţelor care au loc între sindicatele columbiene şi care duc la subminarea drepturilor la muncă pe care noi am insistat să le includem în Tratat”. Philadephia, 2 aprilie 2008
Cu ce a greşit: Deşi Obama se pronunţă vehement împotriva violenţelor în muncă, rata criminalităţii în rândul sindicatelor din Columbia a fost, anul trecut, de 4 la 100.000, cu mult mai scăzută decât rata criminalităţii în general. Această măsură nu aduce nimic important pentru Statele Unite, mai ales că, din punct de vedere economic, nu se întrevăd mari creşteri ale exportului din America.
Scopul principal al relaţiilor pe care Obama ar trebui să le consolideze cu Columbia, trebuie să fie lupta împotriva traficului de droguri şi, la acelaşi nivel de importanţă, întrirea legăturilor comerciale între cele două ţări.
3. Vorbeşte fără reţineri despre bombardarea Pakistanului
Declaraţia lui Obama:” Dacă se impune acţionarea asupra princopalelor ţinte din Pakistastan, iar preşedintele Musharraf nu ia nicio măsură, noi o vom face”. Washington, D.C., 1 august 2007
Cu ce a greşit: Angajarea în atacuri armate asupra Pakistanului face parte deja din politica militară a Statelor Unite. Însă, aşa cum a subliniat la un moment dat Joe Biden, ”nu este ceva despre care să vorbeşti... Ultimul lucru pe care ţi l-ai putea dori este să le spui cetăţenilor pakistanezi că urmează să le violezi suveranitatea”.
4. Este de acord să stea la masa tratativelor cu Mahmoud Ahmadinejad
Declaraţia lui Obama: Întrebat dacă, în primul an al mandatului de la Casa Albă, este dispus să aibă întâlniri private, fără precondiţii, la Washington sau în oricare altă parte, cu liderii Iranului, Siriei, Venezuelei, Cubei şi Coreei de Nord, Obama a răspuns scurt: ”Cu siguranţă”. Charleston, 23 iulie, 2007
Cu ce a greşit: Angajarea în dicuţii directe cu aceste ţări, care au ridicat dintotdeauna probleme Statelor Unite, poate fi o mişcare periculoasă. Până şi administraţia Bush a stat la masa negocierilor cu Pyongyang, iar în Iran au fost timişi diplomaţi. Dar să ai discuţii cu şefii acestor state fără precondiţii? Aceasta este una dintre gafele majore ale lui Obama, mai ales când vine vorba despre preşedintele Iranian Mahmoud Ahmadinejad. După cum a declarat, pentru Wall Street Journal, Karim Sadjadpour- asociat în cadrul Fondului Fundaţiei Carnegie pentru Pace Internaţională - ”Numai două lucruri îl mai pot reabilita pe Ahmadinejad din punct de vedere politic: bombardarea Iranului sau eforturile majore de restabilire a păcii”.
Nu este de mirare că echipa de campanie a lui Obama, care se ocupă de segmentul de politică externă, a bătut în retragere în urma afirmaţiei acestuia.
5. Adoptarea noului Statut al Angajatului
Declaraţia lui Obama: ”În timpul mandatului meu...voi adopta Statutul Angajatului pentru care am luptat încă de când candidam pentru Senat- voi pune capăt scutirii de taxe a companiilor care exportă locuri de muncă şi voi elimina taxele pentru acei angajatori care creează noi locuri de muncă, în condiţii decente şi cu salarii mulţumitoare aici, în America”. Wisconsin, Janesville, 13 februarie, 2008
Cu ce a greşit: economiştii britanici Willem Buiter şi Anne Sibert califică discursul lui Obama drept ”populist, reacţionar, xenofob şi, pur şi simplu, prostesc”. Este , într-adevăr, populist discursul acesta, însă nu afecteayă cu nimic situaţia economică.
Faptul că vrea să păstreze forţa de muncă în ţară nu îi aduce mai multă popularitate candidatului democrat, mai ales că este o greşeală să recompensezi o companie pentru faptul că aceasta îşi limitează posibilităţile de câştig.
Potrivit The Economist ”Lui Obama ar trebui să i se dea peste mână ” pentru legea pe care doreşte să o aprobe.
6. Promovarea combustibililor solizi în defavoarea celor lichizi
Declaraţia lui Obama: ”Cetăţenii pe care i-am întânitr în campania mea de până acum s-au arătat dispuşi să-şi alimenteze rezzervoarele mai degrabă cu combustibil provenit din rezervele de petrol din sudul Illinoisului decât cu carburanţi proveniţi din rezervele din Arabia Saudită. Deţinem deja tehnologia necesară obţinerii combustibililor proveniţi din cărbune, metodă care este şi ecologică, şi eficientă. 7 iunie, 2006 Cu ce a greşit: Politica energetică a lui Obama are multe puncte forte. Dar, să adopţi o idee care a fost vehiculată în cel de-al doilea Război Mondial şi care face parte din politica de Aperheid este o mişcare total greşită. Potrivit experţilor este o mare eroare să nu ţii seama de faptul că, prin renunţarea la combustibilii lichizi, economia ar putea ajunge la un punct critic, mai ales că preţul petrolului dă semnele unei scăderi continue.
Fiind atacat de către ecologişti, Obama a încercat, în 2007, o schimbare de poziţie. ”Până când nu este perfectată această tehnologie (a obţinerii de carburanţi din cărbune n.r.), senatorul Obama nu va aproba înlocuirea combustibililor lichizi, decât dacă emisia de gaze nu este cu cel puţin 20% mai mică decât cea a carburanţilor convenţionali”.
Acum, această măsură a fost eliminată de pe ordinea de zi a campaniei candidatului democrat.
7. Eliminarea taxei pe venit la pensionarii care câştigă sub 50.000 $
Declaraţia lui Obama: ”Voi uşura viaţa pensionarilor americani prin eliminarea impozitului pentru orice persoană în vârstă care are un venit anual mai mic de 50.000$”. Battendorf, Iowa, 7 noiembrie 2007.
Cu ce a greşit: Majoritatea pensionarilor deja nu plătesc impozit pe venituri, pentru că beneficiază de un tratament preferenţial în cadrul sistemului de impozitare. Centrul pentru Politici ale Taxelor a criticat recent această afirmaţie a lui Obama, precizând că, din cauza faptului că Guvernul cheltuie prea mult cu pensionarii, s-a creat un gol în buget.
8.Creşterea subvenţiilor la etanol
Declaraţia lui Obama: ”Etanolul este de mare importanţă pentru securitatea noastră naţională, pentru că, în prezent, trimitem miliarde de dolari unora dintre cele mai ostile naţiuni pentru noi”. Charles City, Iowa, august 2007
Cu ce a greşit: Portivit cercetătorilor, etanolul este nociv atât pentru populaţie, cât şi pentru mediul înconjurător. Mai nou, folosirea acetuia a demonstrat că este una dintre cauzele creşterii preţului alimentelor. Un studiu recent, publicat în revista ”Science”, a demonstrat că terenurile agricole trebuiau să cultive porumb pentru producerea de etanol, reducerea emisiilor de carbon şi eliminarea efectelor defrişărilor masive. Etanolul a fost văzut, pentru mult timp ca o alternativă pentru alte surse de energie, fiind numit şi !combustibil regenerabil”.
Deci, de ce ar susţine senatorul o subvenţie atât de costisitoare şi de dăunătoare? ”Pentru că statul Illinois este cel mai mare producător de porumb”, a declarat Obama în aprilie.
9. Extra -taxe pentru companiile petroliere cu profit ridicat
Declaraţia lui Obama: ”Voi percepe taxe suplimentare companiilor petroliere cum ar fi Exxon, pentru profiturile mari pe care le realizează şi voi da aceşti bani famillior care se confruntă cu explozia preţurilor la energie”. 9 iunie, 2008
Cu ce a greşit: Prin această măsură, Obama atacă efectul, şi nu cauza. Este, fără îndoială, dificil să te lupţi cu marile companii pentroliere şi cu profiturile în creştere ale acetora, însă, democratul nu trebuie să uite că majorarea preţului la energie depinde foarte puţin de companiile petroliere şi mai mult de situaţia la nivel mondial şi de OPEC.
Prin descurajarea companiilor importante să obţină profituri mari se ajunge la descurajarea acestora să facă investiţii şi să descopere noi rezerve de petrol., iar, defavorizarea unui sector economic doar pentru că nu dă bine în campanie, nu are sens.
10. Scoaterea la vânzare a rezervelor strategice de petrol
Declaraţia lui Obama: ” Ar trebui să vindem 700 de milioane de barili de petrol din rezerva strategică, pentru cantităţi mai mari de petrol nerafinat care, în trecut, s-a dovedit că a dus în câteva săptămâni la scăderea preţului la combustibili.”
Lansing, Michigan, 4 august 2008
Cu ce a greşit: Obama a avut dreptate când, în iulie, a declarat că rezerva de petrol a Statelor Unite ”ar trebui păstrată pentru situaţii critice”. Vânzarea a 700 de milioane de barili din rezerva naţională ar produce o scădere simţitoare a preţurilor, însă ar încuraja populaţia să consume mai mult şi asta nu ar rezolva în niciun fel problema. În plus, prin micşorarea rezervei de petrol, Statele Unite ar putea deveni vulnerabile în faţa unor dezastre naturale sau a tulburării situaţiei din Estul Mijlociu.