Gimnastica rămâne “regina” marilor întreceri sportive. Din Antichitate și până la epoca Internetului, performanțele gimnastelor au fost aplaudate la unison de un întreg mapamond. Românii au avut motive de mândrie cu ocazia fiecărei ediții a Jocurilor Olimpice, gimnastica fiind vedetă în competiție și aducând rezultate uimitoare pentru țara noastră.
Cine nu își amintește performanța de la Montreal din 1976? Rezultatele memorabile ale acestei competiții, dar mai ales apariția Nadiei Comăneci au revoluționat gimnastica mondială. Istoria ne demonstreză că cele mai multe medalii au fost aduse de gimnaste, nu mai puțin de 72 de medalii, dintre care 25 au fost aur.
Din 2000 până în 2012, din ce în ce mai puțin aur pentru România la Jocurile Olimpice de vară
Dacă în 2000, România era vedeta competiției cu nu mai puțin de 11 medalii de aur, declinul gimnasticii românești a fost constant.
În orice sală de gimnastică, rar vezi copii care să se antreneze ,, Sunt din ce în ce mai puțin copii încurjați să facă sport și mai puțini cei care se îndreaptă spre gimnastică. Este un sport greu, nu este costisitor, dar presupune multe sacrificii. E o problemă de mentalitate, în România nu se promovează sportul.” spune Clementa Garabet, antrenoarea unei micuțe sportive remarcată de Nadia Comăneci.
De altfel nu există prea multe motive, înafara lipsei de interes. Antrenorii nu au de unde să aleagă ,, Dacă înainte alegeam în funcție de pefromanțe, în prezent nu mai avem de unde alege. Nu mai vin părinții cu cei mici la sală. Nu înțeleg exact de ce, nu este un sport costisitor, la Farul Constanța antrenamentele sunt încă susținute de autorități. Părinții trebuie să vină cu micuții de la vârste foarte fragede, la 7 ani deja sunt competiții, iar de la 3 ani aceștia trebuie antrenați.”.
Pe lângă beneficile pe care le aduce sportul în viața oricărui practicant, gimanstica poate deveni o carieră care să îți aducă multe satisfacții.
Ea a fost remarcată de Nadia Comăneci. Este speranța noastră pentru Jocurile Olimpice din 2020
Sunt cazuri rare de copii talentați și serioși. Dacă mergem într-o sală de antrenament, vom vedea că sunt foarte puțini cei care se mai gândesc la o carieră sportivă, dar și mai puțini cei care perseverează.
Spre exemplu, la sala de antrenament Farul Constanța, printre cazurile fericite, o remarcăm pe Ioana Andreea Stănciulescu. Are doar 10 și un palmares incredibil. Ea alături de alte 10 fete, de la mai multe cluburi din țară, primesc prin programul ,,10 pentru gimnastică” din partea Fundației Nadia Comăneci și Dormeo o bursă de 1000 de euro, anual ,, Muncește incredibil de mult, este foarte serioasă și ambițioasă de la care avem mari așteptări. Face antrenamente în fiecare zi, înainte de școală, iar in weekend și în vacanțe facem 2 antrenamente pe zi. Este deja campioană. La Olimpiada din 2020 sper să auzim numele ei strigat pentru o medalie de aur, merită”, spune antrenoarea ei Clementa Garabet. Are toate motivele să spere asta, mai ales că și campioana noastră, Nadia Comăneci a remarcat-o pe micuță ,, S-a întâlnit și cu Nadia, știe despre ea. Ioana a fost impresionată de Nadia, a primit sfaturi și încurajări din partea celei mai mari sportive din istorie.”, completează antrenoarea.
În contextul în care românii au nevoie de schimbări, sportul le poate aduce în continuare zâmbetul pe față. România caută campioane, așa că nu trebuie să uităm sportul care ne-a oferit cele mai mari satisfacții și ne-a făcut celebrii în întreaga lume, gimnastica.
Citește mai multe aici.