Anchetă în Ungaria: Europarlamentar Jobbik, suspectat de spionaj pentru ruși
- Simona Mătieș
- 16 mai 2014, 00:20
Procurorul-șef al Ungariei a cerut președintelui Parlamentului European ridicarea imunității unui eurodeputat al partidului Jobbik - anchetat că ar fi spionat pentru Rusia - care neagă, însă, acuzațiile.
Un purtător de cuvânt al procurorului-șef, este citat de presa maghiară spunând că Biroul pentru Protecția Constituției a început o investigație împotriva europarlamentarului Bela Kovacs (foto) pentru că ar fi spionat instituțiile europene în favoarea Rusiei. Kovacs este acuzat că a conspirat, în mod regulat, cu diplomați ruși și că a călătorit la Moscova lunar. Politicianul maghiar este căsătorit cu o femeie care are dublă cetățenie, rusoaustriacă, și care ar fi fost în trecut agent KGB.
Infracțiunea de spionaj este pedepsită în Ungaria cu închisoare între 2-8 ani, explica oficialul, adăugând că acest caz este clasificat și nu poate oferi mai multe detalii.
Risc la adresa securității naționale
Surse din Executiv au declarat pentru publicații maghiare că relațiile internaționale ale formațiunii de extremă dreapta Jobbik ar putea reprezenta un risc la adresa securității naționale a Ungariei, în special legăturile cu Rusia. Săptămâna trecută, publicația Magyar Nemzet scria că activitățile secrete și sub acoperire ale serviciilor de informații rusești s-au intensificat în Ungaria, de la începutul crizei din Ucraina. Nu doar Fidesz s-a interesat de relațiile dintre Jobbik și Rusia, ci și aliații săi social-democrați, A Patra Republică.
Legături cu oligarhii lui Putin
La începutul acestui an, scrie Politics.hu, partidul din coaliția de guvernământ a cerut ca Jobbik să-și dezvăluie legăturile cu corporațiile energetice rusești, cu oligarhii și „tentativele imperialiste” ale lui Putin, în special din cauza sprijinului fără echivoc pentru acordul dintre Orban și Putin, privind construcția a două noi reactoare la centrala nucleară de la Paks. Democrații maghiari au arătat că în timp ce spun că „nu-și vând țara”, ei susțin extinderea Gazprom în Ungaria.
Jobbik se află, în prezent, pe locul doi, după Fidesz, în opțiunile electoratului, pentru alegerile europarlamentare din mai. Jobbik a depășit socialiștii și ar avea 14% din preferințele alegătorilor. Recent, Jobbik a început săși difuzeze newsletter-ul în două milioane de exemplare, apărând zvonul că partidul a primit o donație ilegală de câteva milioane de euro din partea guvernului iranian.
Bela Kovacs: „N-am colaborat niciodată cu un serviciu secret”
Bela Kovacs (54 de ani) își susține nevinovăția și neagă informațiile apărute în presă. El s-a declarat dispus să renunțe la imunitate pentru a dovedi acest lucru. „Nu am fost niciodată membru al vreunui serviciu secret, ungar sau străin. Nu am colaborat cu ei și nici nu au existat încercări de a mă recruta de partea lor”, a precizat eurodeputatul. Kovacs a absolvit Institutul de Relații Internaționale de la Moscova, în anii 1980, și și-a petrecut mare parte a vieții în Rusia, unde a condus o afacere în domeniul comerțului internațional. S-a întors în Ungaria în 2004, când țara a devenit membră a UE. În 2005, s-a înscris în Jobbik, pe atunci doar o mică grupare de tineri entuziaști. În Parlamentul European, a ajutat la formarea Alianței Mișcărilor Naționale Europene, de extremă-dreapta, care a avut printre membrii săi și Frontul Național din Franța. El este acum președintele acestui grup european.