Ancheta EVZ, confirmată de procurori. Prejudiciu de 16,8 milioane de euro la Casa de Sănătate

Ancheta EVZ, confirmată de procurori. Prejudiciu de 16,8 milioane de euro la Casa de Sănătate

Procurorii DNA îi acuză de buz în serviciu pe doi foști președinți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și pe alți directori, după ce ar fi umflat de patru ori prețul de achiziționare a serviciilor suplimentare pentru două sisteme informatice

În capul listei cu acuzați sunt Vasile Ciurchea și profesorul Irinel Popescu, foști președinți ai CNAS. Lista continuă cu tot felul de nume de directori generali adjuncți și directori ai departamentelor de tehnologia informațiilor și cel juridic. Procurorii DNA susțin că Vasile Ciurchea și Irinel Popescu ar fi semnat ca primarii mai multe acte adiționale prin care societatea HP România, divizie a concernului mondial HP, era desemnată să gestioneze cele două sisteme vitale pentru medicina românească: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) și pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP). Prin sistemul SIUI se asigură evidența tuturor asiguraților din România, pe categorii de persoane, evidența concediilor medicale, plățile făcute pentru serviciile medicale oferite de spitale și laboratoare. „Practic, SIUI este creierul sistemului. Prin el se validează toate informațiile CNAS”, explică un oficial.

Fără negociere

Ne puteți urmări și pe Google News

Practic, Vasile Ciurchea și Irinel Popescu sunt acuzați de abuz în serviciu pentru că ar fi semnat contracte prin care au fost achiziționate servicii suplimentare de asistență tehnică și instruire pentru funcționarea celor două sisteme, la prețuri cuprinse între 760 euro/zi/om și 804 euro/zi/om, în timp ce costul real al acestor servicii era de 200 euro/zi/om. DNA susține că prejudiciul ar fi fost creat prin faptul că „șefii din CNAS nu au aplicat nicio procedură de achiziție publică și nu au făcut o negociere reală a prețului plătit”. Profesorul Irinel Popescu și Vasile Ciurchea nu au putut fi contactați pentru a-și spune punctul de vedere.

EVZ a scris în 2015 despre această mega afacere

În luna martie 2015, EVZ a publicat o amplă anchetă în care a descris tot mecanismul infracțional care s-a derulat vreme de ani de zile la CNAS. Ce a scris EVZ atunci, DNA a confirmat acum. Între timp, la dosarul penal de la DNA, Curtea de Conturi a României a depus și un raport care confirmă la virgulă, jaful care s-a derulat a CNAS. În ancheta EVZ se arată că, în perioada 2003-2012, au fost efectuate plăți către S.C. HP România SRL, SC Siveco România S.A și Serviciul de Telecomunicații Speciale, în valoare totală de 659.879.416,08 lei (cu TVA), echivalentul a aproximativ 150.000.000 de euro. Cea mai mare sumă a fost încasată HP România SRL, 576.03 milioane lei, adică 117.83 milioane de euro, reprezentând valoarea serviciilor pentru realizarea SIUI. Contactat de EVZ, la momentul respectiv, fostul președinte al CNAS, Vasile Ciurchea, spunea că sistemul SIUI este eficient și că respectivul contract a fost atribuit în urma unei licitații.