Dr. Anca Drăgănescu: „Vaccinurile ne protejează pe noi, pe cei din jurul nostru, dar și generațiile viitoare. Ce mai așteptăm?”

Dr. Anca Drăgănescu: „Vaccinurile ne protejează pe noi, pe cei din jurul nostru, dar și generațiile viitoare. Ce mai așteptăm?”

Ne străduim să depășim o grea epidemie de rujeolă, cu 34 de decese și peste 9.600 de cazuri de îmbolnăvire înregistrate. Suntem însă în pragul unui nou sezon gripal. În precedentul, au fost peste 47.000 de cazuri infecții respiratorii acute (din care 758 de gripă) și 27 de decese. Niciuna din persoanele decedate nu era vaccinată. Preşedintele Asociaţiei Pro Imunizare, medic primar pediatru și specialist boli infecţioase la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București trage un semnal de alarmă: scăderea ratei de vaccinare poate declanșa oricând o epidemie!

Deocamdată avem doar 9 cazuri de gripă confirmate clinic, dar numărul lor va crește cu siguranță, odată cu schimbările de temperatură și circulația virusurilor gripale.

În ceea ce privește vaccinul gripal, acesta va fi distribuit prin DSP-uri către medicii de familie la sfârșitul lunii octombrie, când va începe şi campania de vaccinare antigripală gratuită, după cum a anunțat Florian Bodog, ministrul Sănătății. Pentru că în ultima perioadă discuţiile pro şi contra vaccinării din spaţiul public sunt din ce în ce mai numeroase, am provocat-o pe dr. Anca Drăgănescu (foto jos), specialist în boli infecţioase şi Preşedinte al Asociaţiei Pro Imunizare, să explice, în exclusivitate pentru EVZ, cât de periculoasă este gripa și care sunt beneficiile vaccinării împotriva acestei boli.

EVZ: Este sau nu gripa o boală periculoasă?

Ne puteți urmări și pe Google News

Dr. Anca Drăgănescu: Gripa nu este o boală banală, este o boală care poate determina complicații severe. Este o boală infecțioasă acută, extrem de contagioasă, care evoluează anual în epidemii cu durată de 6-8 săptămâni. Cele mai de temut complicații sunt cele din sfera aparatului respirator, și mă refer aici la pneumonia gripală, sau suprainfecțiile bacteriene cu pneumococ haemophilus sau stafilococ, sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) în secundar, complicații în sfera ORL, otita și laringita, mai ales la copii, complicații cardiovasculare - miocardita, pericardita – și, nu în ultimul rând complicațiile neurologice, de tipul encefalitei gripale, poliradiculonevrita acută Guillain- Barré, convulsiile febrile la copii, sau mielitele.

O boală mortală, extrem de contagioasă

- Gripa poate fi mortală?

- Da, din păcate se înregistrează şi cazuri severe de gripă care pot conduce la deces. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se înregistrează anual, la nivel global, între 3 și 5 milioane de cazuri de gripă și între 250.000 și 500.000 de decese. Toate aceste cazuri pot fi prevenite prin vaccinare.

- Este strict sezonieră sau poți face gripă oricând?

- Depinde de emisferă. Şi circulația virusurilor gripale variază. În emisfera nordică, sezonul începe din octombrie și durează până în luna martie. Anul trecut, primele cazuri au apărut aproape de sfârșitul lunii decembrie. Cu riscul de a mă repeta, gripa este o boală extrem de contagioasă, adeseori confundată cu o răceală mai gravă, iar cea mai eficientă metodă de prevenție rămâne vaccinarea antigripală. Aceasta se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), organismul având nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi. Cu toate acestea, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au imunizat la începutul toamnei. Vaccinarea antigripală diminuează, scurtează şi reduce severitatea bolii, formele fiind mult mai ușoare și de scurtă durată (1-2 zile), iar numărul spitalizărilor şi al deceselor prin gripă şi pneumonii este mult mai scăzut.

Care este eficacitatea vaccinului gripal și cu ce ne vaccinăm

Dr. Anca Drăgănescu: Când ne referim la eficacitatea vaccinului gripal trebuie să luăm în calcul vârsta pacientului, statusul imun al acestuia și dacă face sau nu parte dintr-o categorie aflată la risc, şi nu în ultimul rând, similaritatea dintre virusurile gripale conținute de vaccinul gripal şi tulpinile circulante. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivelul populaţiei vârstnice, vaccinarea reduce morbiditatea asociată gripei cu până la 60% şi mortalitatea asociată gripei cu până la 70– 80%. Şi la adulţii sănătoşi vaccinul este eficace (70– 90%), în termeni de reducere a morbidităţii asociate gripei.

- Cu ce ne vaccinăm?

- În fiecare an, Organizaţia Mondială a Sănătăţii stabileşte recomandările privind tulpinile gripale care se folosesc în compoziția serurilor, iar toţi producătorii de vaccinuri le respectă. În prezent, pe piaţa din România există vaccinuri gripale tetravalente și trivalente, cu administrare intramusculară, care conţin virus inactivat (omorât). Vaccinurile gripale trivalente au cele două tulpini de A și o tulpină de B, iar cele tetravelente, cu patru tulpini, ne asigură o protecție extinsă conținând și o a doua tulpină de virus gripal B.

Cum s-a ajuns la vaccinul gripal tetravalent

Până în 1978, vaccinurile gripale sezoniere conțineau doar două tulpini virale (una de tip A și una de tip B), însă, pentru a oferi o mai bună protecție împotriva ambelor tulpini virale de tip A, simultan circulante[i], s-a luat decizia de a se introduce în compoziţia vaccinului o a două tulpină virală de tip A. De atunci, vaccinurile gripale au devenit trivalente, oferind protecţie împotriva a trei tulpini de virusuri gripale: A (H1N1), A (H3N2) și una de tip B. Începând cu sezonul 2001-2002 virusurile gripale de tip B s-au disociat în două linii antigenice distincte (Victoria și Yamagata). Cele două tulpini de tip B au circulat împreună, cu variaţii de la un sezon la altul și de la o regiune la alta, impunând necesitatea unui nivel de protecție extins, printr-o formulă de vaccin gripal tetravalent. În momentul de faţă, există vaccinuri gripale tetravalente sigure, eficiente. Pentru sezonul gripal 2017-2018, vaccinul gripal tetravalent cu virus inactivat are următoarea compoziţie: A/Michigan/45/2015 (H1N1) pdm09-like virus; A/Hong Kong/4801/2014 (H3N2)-like virus; B/Brisbane/60/2008-like virus; B/Phuket/3073/2013-like virus. (sursa: OMS).

De ce trebuie să ne facem în fi ecare an vaccin gripal

Dr. Anca Drăgănescu: Pentru că de la sezon la sezon virusurile gripale suferă modificări antigenice, un soi de machiaj antigenic, își schimbă structura, iar anticorpii din organism nu le mai recunosc. Organizația Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă vaccinarea antigripală anuală, cu următoarele precizări: