Declarația unică 2023. Ultima zi pentru depunerea formularului 212. Amenzi pentru cei care nu respectă termenul

Declarația unică 2023. Ultima zi pentru depunerea formularului 212. Amenzi pentru cei care nu respectă termenul Declaraţia unică. Sursa: Arhiva EVZ

Declarația unică 2023. Termenul limită pentru depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice -formularul 212- este 25 mai 2023. Cei care nu respectă termenul legal vor fi sancționați conform legii.

ANAF reamintește că 25 mai este termenul limită pentru depunerea Declarației unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).

Declarația unică – formular 212 se completează şi se depune de către persoanele care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Declaraţia unică se completează şi de către persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot până la 25 mai este perioada în care se poate depune formularul 230 „Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat”.

Cine completează Declarația Unică

Persoanele fizice completează Declarația unică dacă au realizat venituri în 2022 și/sau estimează pentru 2023, venituri din:

-venituri din activități independente; -venituri din contracte de activitate sportivă; -venituri din drepturi de proprietate intelectuală; -venituri din asocierea cu o persoană juridică; -venituri din cedarea folosinței bunurilor; -venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură; -venituri din investiții: dividende, titluri de investiții, criptomonede, etc; -venituri din alte surse; -venituri din străinătate, inclusiv veniturile din pensii și salarii.

Cum poți depune Declarația Unică 2023

ANAF recomandă ca Declarația Unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv:

-prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual”, disponibil pe portalul anaf.ro -prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii”, disponibil pe portalul e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat.

De asemenea, Declarația Unică se poate depune și în format hârtie, direct la registratura Administrației Financiare pe raza căruia aveți domiciliul sau prin poştă, cu confirmare de primire.

În cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit, precum şi a declarației unice privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contravenție şi se sancționează cu amendă de la 50 lei la 500 lei.

Contabilii CECCAR cer prelungirea termenului de depunere a declarațiilor fiscale 2023 la ANAF

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) cere amânarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale ca urmare a disfuncționalităților site-ului ANAF.

Comunicatul CECCAR: „Având în vedere disfuncționalitățile sistemului informatic al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din ultima perioadă, ce conduc la imposibilitatea respectării termenelor de depunere a declarațiilor fiscale și a situațiilor financiare anuale, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a solicitat autorității fiscale prorogarea termenelor de 25, respectiv 30 mai 2023 pentru depunerea acestora.

De asemenea, CECCAR, ca reprezentant al celor peste 35.000 de liber-profesioniști contabili, a solicitat să nu li se aplice contribuabililor sancțiunile prevăzute de lege pentru depășirea termenelor legale de depunere a declarațiilor corespunzătoare.

Având în vedere faptul că nerespectarea termenelor amintite are la bază motive independente de voința profesioniștilor contabili, a contribuabililor, ne exprimăm încrederea că ANAF va identifica și implementa soluția legală potrivită, în interes public. Considerăm că această situație se încadrează în prevederile art. 78 alin. (1) din Codul de procedură fiscală”, au transmis contabilii, potrivit startupcafe.ro.