Ambii candidați prezidențiali anchetați pentru complicitate cu Rusia

Ambii candidați prezidențiali anchetați pentru complicitate cu Rusia

Procurorul General al Statelor Unite analizează posibilitatea de a demara o anchetă cu privire la implicarea lui Hillary Clinton în vânzarea a 20% din uraniul american Rusiei contra unei mite consistente. O altă anchetă cercetează deja posibila legătură a lui Trump cu Moscova

Fox News a intrat în posesia unei scrisori din 26 septembrie, prin care Departamentul de Justiție răspundea unei solicitări a președintelui Comisiei Juridice din Camera Reprezentanților, republicanul Bob Goodlatte. Din scrisoare rezultă că Procurorul General Jeff Sessions a dat dispoziție mai multor procurori federali să evalueze „anumite aspecte” legate de vânzarea companiei Uranium One și de posibila implicare ilegală a Fundației Clinton, lăsând deschisă posibilitatea numirii unei comisii speciale de anchetă. În urmă cu zece ani, Frank Giustra, un vechi donator al Fundației Clinton, vindea compania de exploatare a uraniului pe care o deținea unei alte companii, numite Uranium One cu sediul în Toronto. Odată cu noul acord, Uranium One avea în portofoliu toate minele din vestul Statelor Unite, care reprezintă circa 20% din rezervele de uraniu ale țării și circa 10% din uraniul aflat în exploatare în prezent. În 2009, Rosatom, agenția nucleară de stat a Rusiei, a cumpărat 17% din Uranium One. Un an mai târziu, în vara lui 2010, Rosatom a achiziționat pachetul majoritar al companiei canadiene, ceea ce conferea regimului de la Moscova accesul la o cincime din rezervele de uraniu ale Statelor Unite. Potrivit legii, guvernul american este obligat să verifice orice afacere care poate aduce atingere securității naționale. Unul dintre cele nouă organisme care au participat la verificare a fost Departamentul de Stat, condus la vremea respectivă de Hillary Clinton, care era secretar de stat în Administrația Obama. În mod normal, o astfel de verificare durează minimum 120 de zile, notează Fox News. Aceasta a durat doar 90 de zile. Colac peste pupăză, Bill Clinton a primit în acea perioadă, în contul Fundației Clinton, 500.000 de dolari pentru un discurs pe care l-a susținut la Moscova. Evenimentul care l-a avut ca invitat principal pe fostul președinte american a fost organizat de o companie de investiții care avea legături atât cu Kremlinul cât și cu Uranium One. Sessions nu a confirmat sau infirmat existența scrisorii de răspuns: el urma să fie audiat marți seara la Comisia Juridică din Camera Reprezentanților. Dacă Procurorul General va dispune o investigație în cazul Uranium One, aceasta va fi condusă de un procuror special. Ar fi al doilea: primul, Robert Mueller, coordonează deja ancheta privind o posibilă complicitate a lui Donald Trump cu Rusia.

Scandalul mesajelor dintre Trump Jr. și WikiLeaks

Fiul cel mare al președintelui, Donald Trump Jr., a dat publicității toate mesajele pe care le-a schimbat cu Wiki- Leaks, după ce luni seara revista The Atlantic dezvăluia că acesta ar fi corespondat înainte de alegerile prezidențiale din 2016 cu site-ul care a publicat e-mail-urile furate de la Hillary Clinton. Într-un mesaj din 3 octombrie 2016, WikiLeaks i-a trimis pe Twitter lui Trump Jr. un articol cu afirmațiile critice pe care Clinton le făcuse despre patronul WikiLeaks, Julian Assange, adăugând: „Ar fi grozav dacă ați putea comenta sau accentua povestea asta.”

Trump Jr. a răspuns: „Am făcut-o deja astăzi. E uluitor ce poate să scape.” După două minute a revenit cu alt mesaj: „Ce este în spatele scurgerilor de miercuri de care tot citesc?”

Într-adevăr, cu o zi înainte, miercuri, un vechi colaborator al lui Trump, Roger Stone, referindu-se la WikiLeaks scrisese pe Twitter: „Hillary Clinton e terminată”.

WikiLeaks nu a răspuns la al doilea mesaj al lui Trump Jr., însă câteva zile mai târziu a publicat un pachet cu e-mailuri furate de la John Podesta, șeful de campanie al lui Hillary. Apoi, WikiLeaks i-a trimis un mesaj lui Trump Jr. cu un link la care puteau fi accesate mail-urile: „Recomandăm insistent ca tatăl tău să difuzeze un mesaj cu acest link, dacă vorbește despre noi.”

Trump Jr. nu a răspuns, iar Trump Sr., deși s-a referit la dezvăluirile WikiLeaks, nu a difuzat link-ul.

Trump Jr. a acuzat că informațiile au răsuflat de la una din comisiile de audiere din Congres, unde fiul președintelui predase toate aceste mesaje.