Ambasadorul Marii Britanii: Piaţa Unică e grozavă, dar nu există. PIB-ul UE ar creşte cu 1,8% dacă am avea o Piaţă Unică

Ambasadorul Marii Britanii: Piaţa Unică e grozavă, dar nu există. PIB-ul UE ar creşte cu 1,8% dacă am avea o Piaţă Unică

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Uniunea Europeană are o Piaţă Unică a bunurilor, dar nu are o Piaţă Unică a serviciilor, care ar adăuga 1,8% la PIB-ul comunitar.

Ambasadorul britanic în România, Paul Brummell, a declarat, miercuri seara, cu ocazia prezentării propunerilor britanice privind reforma Pieţei Unice şi crearea unei Pieţe Digitale Unice, că Piaţa Unică este ”grozavă” dar că ea ”nu există”.

Întrebat la ce s-a referit, diplomatul britanic a declarat pentru MEDIAFAX: ”Marea Britanie este un susţinător puternic al Pieţei Unice şi a ceea ce s-a realizat, dar avem o Piaţă Unică a bunurilor, nu avem cu adevărat o Piaţă Unică în ceea ce priveşte serviciile. De exemplu, Guvernul britanic a estimat că, dacă am crea o Piaţă Unică autentică a serviciilor, înlăturând reglementările care nu sunt necesare în zona serviciilor, am putea adăuga 1,8% la PIB-ul UE”.

Paull Brummell a subliniat că ar fi necesare pieţe unice şi în domenii cheie, precum energia sau domeniul digital.

Întrebat despre reacţiile europenilor la propunerile britanice privind crearea unei Pieţe Digitale Unice, ambasadorul a precizat că există ”semne pozitive”.

”Acesta a fost unul dintre obiectivele principale ale vizitelor ministrului de Externe, Philip Hammond, în capitalele europene în ultimele săptămâni, inclusiv la Bucureşti săptămâna trecută, şi vor mai fi vizite în alte capitale europene în urnătoarele luni. Cred că rezultatul acestor vizite a fost foarte bun”, a precizat Paul Brummell.

Diplomatul a afirmat că Londra salută o serie de declaraţii, printre care cea a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre importanţa unei Pieţe Digitale Unice, la care se adaugă faptul că prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, se ocupă de o mai bună reglementare şi de reducerea birocraţiei, acestea fiind ”semne pozitive” care ”demonstrează că Marea Britanie nu acţionează de una singură”.