Directorul general Al Jazeera, Mostefa Souag, răspunde atacurilor a 13 țări arabe la adresa postului de știri | Interviu eveniment realizat de Dan Andronic la Doha
- Dan Andronic
- 19 iulie 2017, 00:00
Al Jazeera (rom. Insula) este cel mai influent canal de știri din lumea arabă. Și nu numai. A apărut în 1996, fiind finanțat integral de guvernul din Qatar (buget anual în jur de 100 de milioane de dolari SUA) și și-a câștigat rapid o audiență uriașă în Orientul Mijlociu, unde există în jur de 350 de milioane de vorbitori de limbă arabă.
În 2001 era cotat ca fi ind cel mai vizionat canal de știri, iar în 2006 peste 75 la sută din arabi îl indicau ca fi ind canalul de știri favorit. Are birouri în peste 80 de țări, iar din același an, 2006, există și o versiune în limba engleză. Are lansat propriul satelit de telecomunicații.
Ajuns în mijlocul conflictului diplomatic din Qatar am căutat să vorbesc cu un responsabil al canalului de știri Al Jazeera, ca să aflu și punctul lor de vedere cu privire la cererea celor 13 țări arabe, conduse de Arabia Saudită, de a sista emisia acestui post de televiziune.
Mi se părea ciudat cum un post de televiziune a ajuns să aibă o importanță crucială în rezolvarea unui conflict important în lumea arabă.
Știam că Al Jazeera este considerat de lumea arabă și o parte a Occidentului ca fiind un post apropiat de Mișcarea Fraților Musulmani, de opoziția din Yemen, critic la adresa imobilității regimurilor din majoritatea țărilor arabe. Era văzut ca un risc de securitate, mi s-a spus. Spre surprinderea mea, am primit acceptul pentru realizarea unui interviu cu liderul organizației Al Jazeera. Mostefa Souag este director general al Al Jazeera News Channel în limba arabă. Înainte de aceasta, a deținut numeroase funcții în cadrul rețelei, printre care directorul de știri al Al Jazeera (Arabic) și consilierul media al președintelui consiliului de administrație al rețelei media Al Jazeera.
De asemenea, a fost director pentru Centrul de studii Al Jazeera și a fost, de asemenea, cu sediul în Londra, în calitate de șef al Biroului editorial. Înainte de Al Jazeera Media Network, a lucrat la BBC World Service și la grupul massmedia MBC. Souag deține un doctorat în studii literare și a fost profesor de teorie literară la Universitatea din Alger (Algeria) până în 1993. Este fluent în arabă și engleză.
„Postul de știri este criticat de guvernele care nu cred în dreptul la informare”
Dan Andronic: Domnule Mostefa Souag, conduceți cel mai important canal de știri din Orientul Mijlociu. Mai aveți sentimentul că sunteți o voce a schimbării? Credeți că Al-Jazeera își păstrează misiunea inițială?
Mostefa Souag: Cred că schimbarea este singura constantă a lumii în care trăim. Iar Al Jazeera a fost o voce a schimbării de la început, din data de 1 noiembrie 1996. Schimbarea se produce chiar acum când vorbim, s-a produs și se va produce. Cu toate astea, schimbarea se produce prin conflict între diferitele componente și uneori ești deasupra, alteori dedesubt. Cred că Al Jazeera de la început a fost cel mai important vehicul media din Orientul Mijlociu
- Încă este…
- Încă este, dar Al Jazeera nu mai este doar în Orientul Mijlociu, ci a devenit internațional. Cred că vocea Al Jazeera este cea mai profesională voce din peisajul mass-media.
- Credeți acest lucru în ciuda criticilor?
- Criticile sunt normale. Nu poți conduce o asemenea afacere de presă, cu o manieră îndrăzneață de a face jurnalism, fără să fii criticat. Criticile sunt un semn al faptului că ne facem treaba de jurnaliști corect.
- În mod normal trebuie să te îngrijoreze lipsa criticii atunci când ești jurnalist…
- Exact! Critica este un indicator al treburilor bine făcute. De cele mai multe ori descoperim că suntem criticați și de guvern, și de opoziție, ambele părți cred că Al Jazeera îi sprijină pe ceilalți. În Orientul Mijlociu acest lucru este mai pronunțat decât în Occident, pentru că tradiția de a avea o mass-media cu un grad ridicat de profesionalism nu există. Deci, dacă faci ceea ce-i corect, dacă ești extrem de echilibrat, de profesionist, atunci oamenii vor fi de o parte, nu de cealaltă.
- Așa vă construiți audiența?
- Nu este vorba de construirea unei audiențe, ci despre spunerea adevărului oamenilor și de a-i lăsa să judece singuri. Cred că oamenii care ne urmăresc au încredere în noi, pentru că au văzut că de fiecare dată am avut dreptate, iar cei care ne criticau au greșit. Eram criticați pentru că Al Jazeera spunea adevărul, nu pentru că făceam ceva greșit. Acesta-i motivul pentru care avem o audiență atât de mare în Orientul Mijlociu și acum chiar internațional.
- Cum vă simțiți în calitate de conducător al unui canal de știri care acum este în mijlocul unui conflict, ba chiar mai mult, este motivul unui conflict diplomatic în Orientul Mijlociu?
- Nu știu dacă este motivul conflictului, dar este un punct important menționat în toate cererile și a fost tot timpul la fel. Postul de știri Al Jazeera a fost vizat de țările (n.n. arabe) care nu cred în libertatea presei. De fapt, Al Jazeera a fost vizată de guvernele acelor țări care nu cred în dreptul oamenilor de a ști, de a avea informațiile pe baza cărora își pot fundamenta propriile decizii. Pentru toate acestea Al Jazeera a fost pusă în această situație. Nu numai (n.n. conducătorii) arabii au făcut-o, dar bineînțeles că ei au fost cei mai agresivi împotriva noastră. Multă vreme nu am avut voie să transmitem din Egipt, ni s-a cerut să părăsim Marocul pentru doi ani, în Algeria nu avem pe nimeni care să lucreze pentru noi, în Tunisia nu am avut voie să ne facem meseria, în Siria imediat ce a izbucnit conflictul am fost dați afară, în Yemen, în Bahrein, am avut aceeași problemă, iar în Emiratele Arabe Unite nu avem voie să difuzăm decât reportaje de business.
„Am avut reporteri închiși, uciși, birouri distruse, dar niciodată nu am ascultat de cei din guvern”
- Credeți că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că în Orientul Mijlociu există o tradiție a modului în care este privită presa, ca fiind o parte a statului?
- Vreau să vă răspund complet la întrebarea anterioară. Mă simt încărcat cu o responsabiltate uriașă, așa că, atunci când a izbucnit această criză, am discutat cu colegii mei și am decis să ne continuăm munca și să fim cât de profesioniști putem să fim, în special cu cei care ne sunt adversari, cu oamenii care ne atacă. Noi nu vrem să-i atacăm, dar dacă vom avea ceva adevărat, important de spus, vom spune. Nu vom proceda ca Al Arabiya sau Sky News (n.n. televiziuni rivale din Arabia Saudită), sau ca televiziunile din Abu Dhabi sau Dubai.
- E important să vă uitați la ceea ce faceți voi…
- Nu încercăm să spunem că ceilalți au dreptate sau nu, ci vom prezenta faptele adevărate oamenilor și îi vom lăsa să judece singuri. Nu atacăm, nu folosim expresii jignitoare, dar bineînțeles că vom apăra poziția Al Jazeera și vom transmite tot ceea ce vom avea de spus despre celelalte țări. Asta-i despre sentimentul pe care-l am. E vorba de mult mai multă responsabilitate.
- Cum a fost în 2014 (n.n. un alt conflict diplomatic între Qatar și alte țări arabe, de amploare mai mică, dar în care apărea din nou problema Al Jazeera)? În 2014, închiderea Al Jazeera a fost, din nou, o problemă ridicată în conflictul diplomatic dintre Qatar și alte țări arabe. Din câte știu, atunci, guvernul qatarez a venit cu o cerere specială către managementul Al Jazeera. Vi s-a cerut să nu mai faceți reportaje despre țările din GCC (n.n. Gulf Cooperation Council).
- Nu înțeleg, Al Jazeera a transmis reportaje despre ce s-a întâmplat, despre cererile GCC, despre cererile acestor țări legate de Al Jazeera. Asta-i meseria noastră, cu asta ne ocupăm. Înainte de asta erau multe plângeri legate de Al Jazeera, de la americani, de la britanici, de la egipteni, de la tunisieni, dar de fiecare dată guvernul din Qatar nu a intervenit. Ne simțim extrem de norocoși că suntem aici, pentru că guvernul a fost foarte ferm: Al Jazeera este un post de televiziune independent și profesionist și vor face tot ceea ce trebuie pentru a rămâne așa. Nu am avut niciun fel de presiuni de la guvernul din Qatar. Niciodată! Neam făcut treaba cât am putut de profesionist. Cândva, tatăl actualului emir a spus, la începuturile Al Jazeera, că suntem un post independent și cât vom rămâne profesioniști nimeni nu va interveni în munca noastră.
- Eu făceam referire la un eveniment clar. În conflictul din 2014, potrivit unor surse oficiale, a existat o întâlnire între managementul Al Jazeera și repre zentanți ai guvernului qatarez și v-au prezentat cererea GCC de a nu mai difuza reportaje despre țările din această organizație. Această întâlnire a durat două ore, iar, din câte știu, rezultatul a fost că managementul Al Jazeera a refuzat să facă cea mai mică concesie. Puteți confirma sau comenta acest lucru?
- Nu. Așa ceva nu s-a întâmplat în prezența mea sau să am cunoștință de așa ceva. Vă pot spune cu maximă încredere că dacă s-a întâmplat pe la spatele meu…
- Am o sursă oficială, care mi-a relatat această întâmplare.
- Vă rog să aduceți acea sursă oficială să-mi spună mie unde și când s-a întâmplat. Nu s-a întâmplat așa ceva. Vreau să fie clar! Niciodată un membru al guvernului din Qatar nu a venit la Al Jazeera sau să se întâlnească în altă parte ca să discute asemenea lucruri. Nici în 2014, nici în 2017, nici înainte, pentru că tot timpul am avut probleme serioase. Am avut reporteri închiși, reporteri uciși, birourile distruse în Afganistan, dar niciodată nu am ascultat de cei de la guvern, nu am luat în considerare amenințările, pentru că noi ne făceam treaba de jurnaliști. Oricum, revenind la întrebare, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată!
- Cum vă faceți politica editorială în chestiunile sensibile, nu consultați pe cineva de la guvern?
- Ceea ce facem de obicei, atunci când apar evenimente importante, în ședințele editoriale invităm și un membru al Centrului de Studii Al Jazeera, alți oameni care au expertiză în acel domeniu, căutăm cea mai bună abordare, căutăm alte perspective, dar de fiecare dată respectăm regulile editoriale, le avem tipărite, iar cea mai importantă dintre ele este să respectăm adevărul. Încercăm să fim cât de obiectivi putem, dar știți foarte bine că obiectivitatea în mass-media e dată de limitele umane. Dar acest lucru pe care vi l-a spus sursa invocată este fie o minciună, fie este un lucru despre care el știe, iar eu nu știu nimic, dar asta-i problema lui!
„Când a apărut Al Jazeera, oamenii au învățat cum să dezbată, să se contrazică, fără a deveni inamici”
Dan Andronic: Să revenim la modul în care este privită presa în Orientul Mijlociu, vă întrebam despre atitudinea guvernanților față de presă. Este dată de faptul că presa este proprietatea statului sau a celor apropiați de cercurile conducătoare, sau e o tradiție greu de spart?
Mostefa Souag: Sunt mai multe motive, dar o să încep cu momentul în care eram un tânăr în Algeria. Mă uitam la postul de televiziune oficial, iar la știri întotdeauna primele 10-15 minute, poate chiar o jumătate de oră, erau reportaje despre președintele Algeriei. Ce a făcut, cum a făcut…
- Știu, am trăit și noi perioada aceea, în România.
- Îmi amintesc că eram la un moment dat în Abu Dhabi și în timpul în care era conducător tatăl actualului emir, televiziunea din Abu Dhabi avea o cameră de filmat care a mers împreună cu acesta pe drumul de la Abu Dhabi la Al Ain, aproape 100 de kilometri! Totul era transmis în direct la televizor, după care a urmat vizita și tot așa…Dacă te duci în oricare altă țară din Orientul Mijlociu, televiziunea guvernamentală, care era singura existentă, așa proceda. După emir sau șeic, urmau miniștri, urmau alți oficiali guvernamentali și de-abia după aia venea rândul știrilor locale sau internaționale. Deci când ai generații care au crescut în acest mediu, iar aceste guverne, care sunt de obicei dictaturi, indiferent cum au ajuns la putere…
- Mâini de fier, cel puțin…
- Da. Deci oamenii sunt obișnuiți cu acest fel de a face presă, ceva nou, diferit, i-ar face să devină neliniștiți, la început cel puțin, așa că guvernele vor să păstreze această tradiție, nu vor ca oamenii să gândească independent. De aceea, când a apărut Al Jazeera, primul buletin de știri a fost șocant pentru o mulțime de oameni din Orientul Mijlociu. Auziseră că vom fi un post independent, dar se gândeau că vom da câteva știri la început despre Emirul din Qatar, ceva despre guvern…
- În mod cert nu se gândeau că vor lipsi, ci că poate vor fi mai scurte.
- Nu eram aici când s-a lansat Al Jazeera, dar știu că atunci când s-a lansat primul buletin de știri a început cu o știre din Congo. Se întâmplase ceva important în Congo, iar noi asta am relatat. Așa oamenii au început să vadă că Al Jazeera este ceva diferit. De atunci, arabii se așteaptă ca și televiziunile din țările lor să fie diferite, să le dea știri adevărate, nu cu președintele care a plecat și s-a întors, etc. În al doilea rând, în Orientul Mijlociu oamenii au trăit sub o presiune, într-un fel sau altul, indiferent că guvernul a fost mai mult sau mai puțin delicat cu ei…
- De obicei, în Orientul Mijlociu este vorba despre generozitate, nu despre delicatețe.
- Da, așa că ceea ce s-a întâmplat este că oamenii nu puteau spune ceea ce gândesc, nu puteau asculta adevărul. Iar oamenii care aveau curajul să spună adevărul erau executați. Așa că atunci când a venit ceva ca Al Jazeera, oamenii au început să învețe cum să dezbată, cum să se contrazică, fără a fi inamici. De aceea cred că ceea ce a făcut important Al Jazeera este că prin dezbaterile televizate a arătat că pot fi discutate chestiuni fierbinți împreună, fără a fi dușmani, iar atunci când se termină, cei doi își strâng mâinile. Asta nu era parte a tradiției lumii arabe. Asta vor acum oamenii, dar guvernele nu vor!
- De acord, dar și Al Jazeera este finanțată de guvernul din Qatar, la fel ca Al Arabyia sau Sky News, de ce vă considerați deosebiți?
- Aveți dreptate. Din această perspectivă financiară suntem la fel ca celelalte televiziuni arabe. Numai că diferența este că, până la acest moment, niciun alt guvern din Orientul Mijlociu nu a făcut ceea ce a făcut guvernul din Qatar. Niciunul nu a spus: te finanțăm, dar vrem să fii independent, profesionist. Iar noi nu am avut nicio încercare de influențare din partea oficialilor qatarezi, de aproape 21 de ani. Îmi dau seama că acest lucru este greu de crezut, chiar și pentru un occidental. Să finanțezi o instituție de media înseamnă că vei primi ceva înapoi, la un anumit moment.
- Altfel li s-ar părea un gest filantropic. - Aduceți-vă aminte de BBC în Al Doilea Război Mondial. Ministrul de Externe britanic a cerut BBC să-și schimbe stilul de buletin de știri, ce spuneau despre naziști, despre război, iar BBC a refuzat.
- Li s-a cerut, la un moment dat, să nu mai dea știri despre navele britanice scufundate, despre evoluția reală a războiului și au refuzat.
- BBC a fost suficient de puternic să spună că își va face meseria profesionist, în continuare. Te aștepți la o asemenea atitudine din partea guvernului, dar partea interesantă este că guvernul qatarez nu a făcut-o niciodată. Iar acest lucru este foarte important.
„Avem jurnaliști cu familii în Siria, au fost supuși presiunilor și s-au oprit”
Dan Andronic: Pe de altă parte, aveți foști jurnaliști ai Al Jazeera care spun că postul pe care-l conduceți era o voce a schimbării, iar acum a devenit doar un difuzor al propagandei oficiale. Cum vă explicați acest fel de atacuri?
Mostefa Souag: La cine vă referiți, în mod concret?
- Vă dau un singur exemplu. La Akhtam Suliman (n.n. unul din criticii politicii editoriale Al Jazeera. L-am ales ca exemplu pentru că mi s-a părut cel mai bine articulat)…
- Ok. Discutăm despre el. Akhtam Suliman a fost corespondentul nostru în Germania.
- A spus că a demisionat pentru că a simțit că nu-și mai poate face meseria independent.
- Nu este deloc așa. Akhtam Suliman a demisionat pentru că era un suporter al regimului lui Assad, nu i-a plăcut cum relata Al Jazeera despre conflictul din Siria, așa că eu cred că fie iubește sincer regimul de la Damasc, un regim criminal în opinia mea, fie a fost presat să demisioneze. E un om bun, am vorbit de multe ori, dar să acuzi Al Jazeera că e doar un vehicul al propagandei oficiale e un nonsens. Vă pot asigura că jurnalistul de care vorbiți era foarte mulțumit de modul în care ne facem treaba, până să începem să relatăm despre conflictul din Siria. Apărea la televiziunea germană și lua apărarea profesionalismului Al Jazeera.
- Deci spuneți că a suferit o schimbare bruscă.
- Pot înțelege asemenea situații. Avem o mulțime de jurnaliști supuși presiunilor, mai ales dacă au familii în Siria, neau spus că nu mai pot lucra pentru noi pentru că sunt amenințați și s-au oprit. I-am înțeles, așa că le-am spus că pot reveni la Al Jazeera atunci când lucrurile se vor liniști.
- De acord, dar este o temă care a revenit în ultimele zile. Nu știu dacă ați citit interviul acordat acum câteva zile ziarului italian La Repubblica de către ministrul Informațiilor din Arabia Saudită. Acesta a spus că Al Jazeera este un instrument al agendei negative din Qatar. Mai mult decât atât, spune că Al Jazeera este caracterizată de ostilitate, este un instrument de defăimare, al știrilor fabricate, este un instrument în mâna Al Qaeda, DAESH și Hezbollah. Acesta-i citatul exact. Care este reacția dumneavoastră? - Este foarte simplu. Ministrul saudit trebuie să apere poziția țării sale.
- Da, dar nu vorbește despre Qatar, ci direct despre Al Jazeera.
- Da, dar Al Jazeera este un element important pe agenda celor care cer Qatarului să-l reducă la tăcere. Cu toate astea nu poți cere ministrului Arabiei Saudite să spună că Al Jazeera este un post de televiziune minunat, dar noi cerem închiderea lui. Așa că trebuie să vină cu niște motive. Vă pot spune câteva cuvinte despre această absurditate. În primul rând, Al Jazeera a transmis din Arabia Saudită până când ne-au oprit…
- În iunie 2017…
- Da, în iunie. Cum s-a întâmplat asta, cum am putut lucra atunci, cum de eram acceptați în Arabia Saudită, știind că suntem o unealtă a terorismului, pentru Al Qaeda?
- Poate că v-au tolerat?
- Toleranți în Arabia Saudită? Uau, e prima dată când aud așa ceva! În al doilea rând, purtătorul de cuvânt al coaliției care luptă în Yemen este un saudit, era difuzat pe postul Al Jazeera tot timpul. Cum de nu a spus nimic, atunci? În al treilea rând, de fiecare dată când Al Jazeera a fost acuzat de acest lucru, am cerut acestui guvern să aducă o singură dovadă concretă. N-a făcut-o niciodată! Și nu vorbesc doar despre Arabia Saudită, Egipt, ci și despre Siria, sau oricare altul. N-au făcut-o niciodată. De exemplu, regimul din Egipt a pus toate televiziunile pe care le controlează să atace Al Jazeera, dar noi nu am făcut altceva decât să continuăm să relatăm adevărul. Toți sunt furioși, pentru că noi prezentăm adevărul oamenilor.
- Haideți să-i spunem: cealaltă parte a poveștii!
- Nu, noi aducem toate părțile poveștii! Chiar și în cazul Egiptului, atunci când ne-au dat afară din țară, când ne-au băgat reporterii la închisoare, de fiecare dată când discutam o chestiune legată de Egipt, aduceam pe cineva care să susțină punctul de vedere al guvernului de la Cairo. Noi nu vrem să prezentăm doar o parte a poveștii, indiferent de situație! Iar atunci când nu găsim pe cineva care să reprezinte acest punct de vedere, cum este în cazul lui Assad, nu avem pe nimeni care să-i susțină cauza, cerem reporterilor noștri să ia această poziție și să spună: Guvernul sirian susține asta și asta… VA URMA
Citiți în ziarul de mâine despre acuzațiile de sprijinire a terorismului, cum luptă cu fenomenul „fake news”, ce părere are despre modul în care a relatat despre atentatele din 11 Septembrie 2001.