Trebuia să înceapă Al Doilea Război Mondial pe 26 august 1939?

Trebuia să înceapă Al Doilea Război Mondial pe 26 august 1939?Sursa foto: Wikipedia

La 1 septembrie 1939, după incidentul de la Radio Gleiwitz, Germania nazistă a atacat Polonia. Începea cel de Al Doilea Război Mondial, după ce la 3 septembrie, Franța și Marea Britanie au declarat război Germaniei datorită clauzei din tratatul de garanție a granițelor Poloniei.

Al Doilea Război Mondial. Tocmai acest tratat încheiat în secret de Polonia, Franța și Anglia a constituit o chestiune destul de delicată care a contribuit la parcursul ulterior al evenimentelor.

Dar ce voia Hitler de la Polonia? În primul rând, el voia coridorul polonez spre Prusia Orientală, teritoriu etnic german, cu orașul Danzig/Gdansk drept cheie a tuturor operațiunilor.

Austria și Cehoslovacia deja dispăruseră în 1938-1939 în fața pacifismului britanicului Neville Chamberlain, predecesorul lui Winston Churchill la Downing Street 10 în Londra.

 Cum juca Abwehrul lui Canaris? Evident contra RHSA, SD!

Se spune că la procesele anti-naziste de la Nurnberg, șeful SD, Ernst Kaltenbrunner și alți oficiali naziști au fost întrebați de ce s-au năpustit ca fiarele asupra Cehoslovaciei prin Tratatul de la Munchen din 1938.

Al Doilea Război Mondial

Sursa foto: Wikipedia

Răspunsul german a fost sec: „dacă voi ne-ați oferit Ceholsovacia pe tavă”?

Chiar dacă pare o anecdotă azi, așa stau lucrurile. Amiralul Canaris încercase să împiedice ridicarea Germaniei la dimensiuni imperialiste numai că anglo-francezii pe care Canaris dorea să-i ajute făceau jocurile lui Hitler. Deci, numai un nebun îșl putea detrona pe Hitler fără să fie făcut trădător sau spion. Nu poți ucide un criminal când lumea îl aplaudă era logica momentului.

Și totuși, Amiralul Canaris încearcă marea cu degetul când Hitler îi acordă șansa

             Amiralul Canaris vede șansa providențială de a declanșa opoziția contra Germaniei în august 1936. Evident, el știa (tradiția îi atribuie o amantă poloneză prin care a ținut legătura cu aliații). El aflase că din 17 august 1939, frontierele Poloniei fuseseră garantate de Franța și Anglia, deci, informația trebuia să ajungă târziu la Hitler care avea de gând să atace Polonia în noaptea de 25/26 august 1939.

Numai că RHSA și SD, livraseră informația și Hitler dispune în ultimul moment anularea conflictului.

În 23 august 1939, la Moscova Ribbentrop și Molotov semnaseră pactul de neagresiune germano-sovietic prin care ele două state vor avea partea lor în Polonia.

Așadar, Hitler credea că nimic nu-l va opri în drumul spre gloriosul Reich. Care trebuia să aibă și Danzigul considerat citadelă germană.

Incidentul de la Mosty (Jablonka)! Divizia Brandenburg simulează stricarea stației radio

             Diviza Brandenburg reprezenta cea mai elitistă grupare din Abwehr specializată în commando, sabotaje, infiltrări în liniile inamice și în spatele lor.

Mosty este un punct strategic, fiind o trecătoare de tunel, accesibilă pe calea ferată în Carpații de Vest (Tatra) între Slovacia de atunci și Polonia. Un grup de 70 (alte surse spun 24) de soldați de elită pregătesc asaltul contra stației militare de la Mosty, ei dorind ca tunelul și calea ferată să nu fie minate de polonezi.

În noaptea de 25 august, însă, aflând de existența tratatului polono-britanic, Hitler ordonă anularea ocupației. Simulând stricarea stației radio, cei din Brandenburg trec granița și atacă Mosty. La subsolul stației, era o stație telefonică automată deservită non-stop de telefoniste. Un mesaj codat a ajuns la structurile militare poloneze și Armata Poloniei a intervenit cu mitraliere și trupe de desant.

Doar doi răniți au avut germanii care s-au retras, oficialii de la Berlin cerând scuze Varșoviei.

Așadar, stratagema lui Canaris atinsese scopul, agresiunea se produsese și nici el nu se deconspira. Oficial, oamenii lui nu au primit mesajul codat din cauza defectării stației speciale. Se mai întâmplă! -am zice noi azi...

Al Doilea Război Mondial. Canaris are ghinion! Franța și Anglia nu reacționează!

 În loc să reacționeze dur la aflarea incidentului, Parisul și Londra obligă Polonia să anuleze mobilizarea generală și să accepte scuzele germane și, posibil, să cedeze Gdansk. Polonia nu cedează, iar Hitler de data aceasta decide să intervină. În noaptea de 31 august, militari germani în haine poloneze (mulți spun că erau deținuți germani) atacă un post de radio militar german la Gleiwitz.

Era trecut de ora patru dimineața, în ziua de 1 septembrie 1939, când Hitler dă ordinul de invadare a Poloniei ca represalii pentru incidentul precedent. Totuși, la 31 august 1939, Polonia cu de la sine putere își mobilizase totuși armata.

Restul se știe! Germania primește declarații de război la 3 septembrie 1939. Iar la 17 septembrie, URSS invadează partea din Polonia pe care o revendica în anexele Pactului Ribbentrop-Molotov.