Editura Evenimentul si Capital

Agheasma Mare, antigelul Bobotezei din Dealul Mitropoliei, la minus 5 grade Celsius GALERIE FOTO

Agheasma a fost sfințită de PFP Daniel FOTO: RĂZVAN PETRESCU
Autor: | | 16 Comentarii | 762 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Mii de credincioși s-au înghesuit, ieri, să ia agheasmă, din butoaie de plastic, pe Dealul Mitropoliei. Deși licoarea sfințită s-a împărțit abia după ora unu, primii veniți s-au pus la coadă pe la ora șase dimineața.

La șase fără un sfert, la minus cinci grade Celsius, Marian Radu, de 46 de ani, un șomer de meserie sculer-matrițer, s-a înființat lângă Catedrala Patriarhală, să fie sigur că o să fie primul care primește „Agheasma mare”, sfințită de însuși Preafericitul Daniel. „Am stat șase ani în California și m-am întors în România de doi ani, să mă însor!”. Nu s-a însurat nici până azi. Tocmai de-aia a venit ieri, pe întunericul geros al dimineții de Bobotează, în Dealul Mitropoliei: „Sper într-o viață mai bună. Oameni să fie mai corecți și mai ales conducătorii. Agheasma trebuie luată dimineața, spui o rugăciune și, gata, se împlinește!”, e naiv în stăruința sa credinciosul care arată de parcă a venit din ferentari, nu tocmai din America. Al doilea la rând, Georgică Dumitriu, are 64 de ani și e fierar-betonist pensionar. A pierdut startul, ajungând la Patriarhie abia pe la 06.20. „În fiecare an sunt printre primii care vin aici. N-am somn și, apoi, îmi place să beau agheasmă de dimineață, că-mi alungă toate relele din casă!”, e sincer bătrânul. Amândoi, apoi, recunosc: „De fapt, a mai fost unu’ înaintea noastră, din Vâlcea, da’ l-a răzbit frigul și a plecat. Venise de la patru...”, e cinstit „americanul” Marian Radu.

„Dacă bem agheasmă nu mai mâncăm medicamente!”

Pe la oara 11.00, în colonați între gardurile metalice puse de jandarmi, erau cam o mie de persoane, toate cu pungi pline cu pet-uri goale. Înăuntru, în căldurica Catedralei Patriarhale, nu mai era loc să arunci un ac. Credincioșii mai isteți se înființaseră încă de dinainte de ora nouă când PF Daniel a început Sfânta Liturghie a Bobotezei. Totuși, di când în când, mai ieșeau la aer, semn că ventilația nu prea făcea față afluxului de credincioși speriați de gerul de afară. Frustrat întrucâtva că a ajuns abia al treilea la Boboteaza din Dealul Mitropoliei, alt pensionar, de 64 ani, fost laminorist la Republica, se destăinuie: „De cinci ani vin, de când am ieșit la pensie! Sperăm să bem agheasmă și să nu mai mâncăm medicamente!”. În spatele lor, la 12 fără cinci minute, când a ieșit Patriarhul din biserică – ultimul,  smerit în spatele soborului de preoți – dârdâiau deja circa trei mii de credincioși. În total, până seara, numărul celor care au venit să ia apa sfințită de PF Daniel a sărit de zece mii.

Un popă la două butoaie

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate