Acordul UE – Turcia, în pragul COLAPSULUI. Valul de imigranți va LOVI din nou Europa

Acordul UE – Turcia, în pragul COLAPSULUI. Valul de imigranți va LOVI din nou Europa

Austria și țările din Balcani discută ce măsuri urgente trebuie să întreprindă pentru a se baricada în fața noului flux de imigranți.

Austria a discutat săptămâna aceasta cu vecinii din Balcani pentru a discuta asupra acțiunilor ce trebuie întreprinse în cazul foarte probabil că înțelegerea cu Turcia de a restrânge afluxul de imigranți spre Europa va cădea.

Ankara a amenințat că va denunța acordul cu UE, încheiat în luna martie, dacă turcilor nu li se anulează vizele, pentru a li se permite să călătorească liber în Europa.

O serie de lideri europeni au acuzat represiunea lansată de președintele turc Erdogan după puciul eșuat din iulie și măsurile sale de a instaura un regim autoritar într-o țară care dorește să adere la UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bruxelles-ul mai așteaptă și ca Turcia să își schimbe legislația anti-teroristă, considerată de conducerea UE prea permisivă.

De asemenea, posibila reintroducere de către Ankara a pedepsei cu moartea, pe care Erdogan a promis că o va ratifica, dacă Parlamentul o aprobă, constituie o altă amenințare la adresa acordului privind imigrația.

Țările europene au criticat și arestarea, săptămâna trecută, a mai multor lideri din partidul kurd de opoziție.

Peter Doskozil, ministrul austriac al Apărării, citat de Reuters, a declarat într-o conferință de presă:

„Fisuri importante au apărut în acest tratat dintre Europa și Turcia și pur și simplu trebuie să fim pregătiți pentru tot ce se poate întâmpla dacă acordul nu mai rezistă.”

Austria, Serbia, Macedonia și alte țări și-au coordonat acțiunile pentru a impune la frontiere restricții de natură să închidă complet ceea ce se numește „Ruta Balcanilor”, prin care imigranții ajungeau în centrul și vestul Europei.

După ce sute de mii de imigranți au traversat țările din Balcani și Austria, aceste state se tem că un colaps al acordului cu Turcia vor provoca un nou val de refugiați.

Turcia s-a angajat în luna martie să îi oprească pe imigranți de a mai trece în Grecia, în schimbul unui ajutor financiar din partea UE de 6 miliarde de euro, a eliminării vizelor pentru cetățenii turci și accelerarea negocierilor pentru aderarea la UE.

Doskozil a părut foarte îngrijorat în declarația sa:

„Suntem unanim de acord că toate mijloacele, toate forțele trebuie să colaboreze, că trebuie să fim pregătiți pentru ceea ce se va petrece a doua zi după ce acordul dintre Turcia și UE se prăbușește.”

La întâlnirea miniștrilor Apărării au participat oficiali din zece țări central, est și sud-est europene, printre care Macedonia, Serbia, Ungaria, Croația și Slovenia.

Doskozil a declarat că va încerca să organizeze o întâlnire a miniștrilor Apărării și de Interne din aceleași țări în săptămânile următoare.

El a afirmat că va căuta să includă în formatul negocierilor și România și Bulgaria, dar nu și Grecia, care și-a rechemat ambasadorul de la Viena, în semn de protest față de politica austriacă față de imigranți. Atena consideră că abordarea dură a Vienei în această problemă o lasă pe ea expusă în fața valului de imigranți.

În ultimele luni, numărul imigranților din Grecia crește mereu, ca urmare a faptului că aceștia continuă să sosească, dar nu mai pot trece pe continent.