A trebuit să fie executat un om în poligon, ca să descoperim o anomalie. Legea care-ți pune arma în mână cu buletinul

A trebuit să fie executat un om în poligon, ca să descoperim o anomalie. Legea care-ți pune arma în mână cu buletinul

Uciderea instructorului de TIR, Nicolae Tănase, de către unul dintre elevii săi care lăsase un bilet prin care anunța că se sinucide, aduce în discuție legea cu privire la regimul armelor, modificată în urmă cu patru ani.

O lege schimbată în anul 2011, (Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor) a făcut ca orice persoană care are peste 18 ani să poată, cu buletinul, pentru 50 de lei, jumătate de oră, să pună mâna pe o armă de foc, într-un poligon privat. Marți, la ora 19.30, un tânăr de 24 de ani, Cristian Pop, care mergea frecvent la ședințele de tragere la poligonul UTI de pe Șoseaua Olteniței, a descărcat arma în instructorul Nicolae Tănase, de 56 de ani. Pop a sosit în poligon și a tras un încărcător în timpul antrenamentului. Pentru că era agitat, instructorul i-a atras de câteva ori atenția că va opri antrenamentul, ceea ce l-a iritat foarte tare pe Cristian. La un moment dat, a îndreptat arma către instructor ca înspre o țintă și a tras de două ori, în piept. Cel căzut a încercat să se ridice, dar elevul l-a împușcat în cap. După câteva secunde, trăgătorul s-a sinucis cu aceeași armă.

FOTO: Tatăl lui Cristian Pop a simțit nevoia să bea o cafea când și-a luat copilul mort acasă FOTO: LIBERTATEA

Adevărul a fost ușor de stabilit, deoarece în poligon sunt camere de luat vederi.

Reacții „după război”, ale autoritățile

„Până în 2011, nimeni nu putea mânui un pistol cu glonț dacă nu trecea testele psihologice și nu avea permis de portarmă”, ne-a explicat un specialist.

Tragedia de la UTI a pus pe gânduri autoritățile, care s-au decis să verifice bazele de date ale poligoanelor. Se dorește realizarea unei evidențe cu persoanele care nu sunt autorizate să folosească arme letale, dar care sunt pasionate de tir, pentru a li se cunoaște cazierul. Acum, instructorul este singura persoană care poate decide dacă cineva nu poate susţine o şedinţă de tragere. Specialiștii sunt de părere că, dacă legea ar fi prevăzut obligativitatea portului de vestă de protecție și cască, pentru elev și instructor, tragedia ar fi putut fi evitată.

Instructorul vedetelor

Nicolae Tănase a fost sportiv de performanţă şi a câştigat multe competiţii naţionale de TIR sportiv. În ultimii ani profesa ca instructor, iar prin mâna sa au trecut zeci de elevi, chiar și vedete, precum Teo Trandafir și Anda Adam.

La apogeul carierei sale, Nicolae Tănase a fost desemnat de către Federația Română de TIR drept „antrenor emerit” al acestui sport. Ca și colegii, vecinii antrenorului au doar cuvinte de laudă: ,,Era un om de nota zece. Respectuos, cumpătat și extrem de civilizat. Are doi copii, o fată care locuiește în Franța și un băiat. E păcat de un asemenea om’’

„Nu sunt bun de nimic. Mă simt inutil, suntem un pumn de pământ”

Ieri dimineață, Adrian și Alexandru Pop, tatăl și fratele tânărului de 24 de ani, au venit la IML și au așteptat câteva ore ca medicii să finalizeze necropsia pentru a ridica trupul acestuia. Adrian Pop și-a șters lacrimile și a declarat presei că el a găsit biletul de adio al fiului său, o filă A4. „Nu sunt bun de nimic. Mă simt inutil. Toți suntem un pumn de pământ, ce dracu’!”, a scris tânărul, care ar mai fi transmis că a și găsit modalitatea de a se sinucide. „Noi nu am știut că el trage cu arma, era supărat că s-a despărțit de iubită și era bolnav. Boala lui este și boala mea”, a mai spus tatăl la plecarea de la IML. Cristian Pop s-a despărțit recent de iubita sa, care a plecat în străinătate.

FOTO: După mai multe ore de așteptare, și colegii instructorului au luat corpul acestuia FOTO: LIBERTATEA

Medicii de la IML spun că tânărul și instructorul au decedat în urma rănilor de la cap, iar pentru a se stabili distanța de la care s-a tras au fost prelevate din corpurile acestora substanțe care sunt trimise la un laborator. Această analiză va mai dura câteva zile.

„Marți am înmormântat un alt vecin, care s-a sinucis și el”

În localitatea Pantelimon, pe strada Făgetului, acolo unde Cristian Pop locuia împreună cu părinții și cu frații săi, oamenii vorbesc pe la porţi, făcându-şi cruce, îngroziţi despre tragedia din poligon.

FOTO: Vecinii s-au adunat, ieri, la poarta familiei Pop, care s-a mutat în Pantelimon în 2001 FOTO: MARA RĂDUCANU

,,Abia ieri (marți-n.r) am înmormântat un alt vecin care s-a spânzurat, stătea la o casă distanţă de familia Pop. De când a început anul, e prăpăd, parcă nu ne mai iartă Dumnezeu’’, spune îngrijorată o bătrână de 65 de ani. Vecinii au auzit la ştiri despre nenorocire. Pe Cristian, tânărul care şi-a împuşcat cu sânge rece discipolul, îl vedeau rar căci, spun ei, acesta era plecat mai mult prin străinătate săşi câştige pâinea.,,Când venea pe acasă şi mai ieşea pe la poartă, din sărutmâna nu ne scotea. Era tare cumsecade, neconflictual, muncitor, vioi. Îi plăcea viaţa, de asta am rămas surprinşi când am auzit că ar fi fost în depresie, că ar fi suferit din dragoste. Era mai mult plecat prin străinătate, a lucrat şi în Grecia la o pizzerie şi trimitea bani familiei. Un băiat tare priceput la calculatoare. Mai are un frate mai mare şi o soră în clasa a VIII-a. Nu ne gândeam. Biata maică-sa, e în stare de şoc. Îşi iubeşte tare mult copiii’’, plânge o vecină. Despre pasiunea pentru tragerile din poligon, vecinii susţin că ei nu ştiau nimic. „Cred că nici măcar părinţii nu ştiau de lucrul ăsta. Ce credeţi, domnişoară, copiii ne spun mereu ce fac sau ce au pe suflet”, intervine în discuţie o altă vecină.

Specialiștii în domeniu cer modifi cări legale

,,La prezentarea în poligon se solicită actul de identitate, se prezintă regulile de funcționare și se trece totul într-un registru de tragere, un document special. Unele poligoane au o declarație de asumare a răspunderii, prin care i se aduce la cunoștintă elevului că activitatea poate comporta anumite riscuri”, a explicat, pentru EVZ, un instructor de TIR.

„Există și nebuni, dar sistemul îi triază prin activitatea de club... Pot fi evitate tragedii!”

După tragedie, reacțiile specialiștilor în acest domeniu nu au întârziat să apară.

„Doliu în lumea tirului... Poligonul era autorizat și foarte bine pus la punct pe linie de siguranță, iar instructorul a avut o pregătire și experiență de excepție.(...) Este momentul ca autoritățile să ia în serios și nu să trateze cu ignoranță faptul că nu avem reglementări legale, că trebuie să-și facă datoria, să respecte legea și să publice normele metodologice și standardele de siguranță pentru poligoanele de tir... Niciunde nu e ca la noi! Există poligoane, agrement, competiții. Există și nebuni, dar sistemul îi triază prin activitatea de club. Dacă există cluburi cu membri care au istoric, orice schimbare de comportament este observată imediat. Pot fi evitate tragedii. Așa funcționează afară. La noi, din nebunia de a restricționa totul este ținut în cerc închis. Nici un cerc închis nu are viitor”, este mesajul membrilor Confederației Internaționalae de Tir Dinamic- IPSC România.

FOTO: La poligon, doar instructorul are aviz psihologic

În ce condiții putem deține arme letale și neletale

Potrivit legii, persoanele care solicită deținerea de arme letale, precum vânătorii sau angajații firmelor de pază, trebuie să obțină de la specialiști avizul psihogic. Este și cazul celor care doresc un pistol cu proiectile din cauciuc. Pentru pistoalele cu gaz este necesară doar o sesizare la Poliție, pentru ca deținătorul unei astfel de arme să fie luat în evidență, au precizat, pentru EVZ, polițiștii specializați în domeniu. La poligon, situația este diferită. Numai instructorul este avizat psihologic.

Orice ședință de tragere din poligon se derulează după reguli clare. Instructorul este cel care spune când și cum să mânuiești arma. Fiecare elev este îndrumat pe un culoar și nu are voie să facă nici un pas în lături. Nici arma nu poate fi înmânată altei persoane, doar organelor competente, cum ar fi instructorul. În plus, specialiștii spun că regula de bază în fiecare poligon este aceea de a nu îndrepta arma în nicio altă direcție, în afara țintei de tragere.

Cine îi evaluează pe psihologii care dau avize de port-armă?

Profesorul univ.dr. Tudorel Butoi ridică și o altă problemă, deloc de neglijat, care se referă la cei care-i evaluează pe aspiranții la permisele de port-armă. Psihologul criminalist este de părere că „urgent trebuie retrasă competența de a da aviz psihologic tuturor acelor psihologi care nu sunt sau nu au fost specialiști în unități militare!”. Profesorul Butoi, care o viață a făcut expertiză în cadrul Ministerului de Interne, spune: „Nu poți să dai avize psihologice pentru arme și muniții, substanțe toxice, stupefiante etc, atunci când tu, ca specialist, ai tras doar cu pistoale cu apă! Credeți că știe orice psiholog ce sunt incidentele de tragere și cum se soluționează ele?! Dacă avizul psihologic este relativ, orientativ, cu atât mai mult trebuie să-l dea exclusiv psihologii care mai știu câte ceva din jocul cu moartea, nu psihologii de catifea la care m-am referit anterior”. (Simona Ionescu)

Recomandările noastre