5 parlamentari lansează partidul lui Victor Ponta | EVZ EXCLUSIV

5 parlamentari lansează partidul lui Victor Ponta | EVZ EXCLUSIV

„Evenimentul zilei” a intrat în posesia unor informații de culise care pot reconfigura scena politică. Fostul premier Victor Ponta va beneficia, în maximum două săptămâni, de un nou vehicul politic care va experimenta strategiile de succes ale lui Tony Blair și Donald Trump

Deputații Daniel Constantin, Eugen Durbacă, Mircea Banias, Sorin Cîmpeanu și Damian Florea vor depune la Tribunal, în maximum două săptămâni, actele de înființare a unui nou partid politic. Formațiunea se va numi „România noastră”, „România mea” sau „Pro- România”, varianta finală nefiind încă bătută în cuie, a aflat EVZ.

Noul partid a contactat, până în prezent, aproximativ 15 parlamentari din PSD și din ALDE, formațiunile aflate la guvernare, și așteaptă un răspuns din partea acestora. Parlamentarii care vor fi „racolați” se vor ocupa de înființarea organizațiilor județene ale formațiunii.

Partidul își propune ca, pentru viitoarele alegeri europarlamentare, să realizeze mai multe fuziuni și alianțe cu partide precum Forța Națională, condus de europarlamentarul Laurențiu Rebega, finul lui Daniel Constantin.

Ne puteți urmări și pe Google News

La două capete

În acest moment, liderul noului partid este Daniel Constantin, fost lider ALDE și fost vicepremier în Guvernul Sorin Grindeanu. El a fost exclus din ALDE după un conflict deschis cu Călin Popescu Tăriceanu. Constantin este unul dintre apropiații lui Ponta, el fiind poreclit de PSD-iști „Ponta din ALDE”.

Constantin a publicat luni seară, pe contul de Facebook, o poză de la o întâlnire din nordul Capitalei, alături de inițiatorii noului partid politic, fotografie însoțită de mesajul „Un nou început! #altfel”.

Fostul premier Victor Ponta este la curent cu înființarea noului partid, îl va ajuta să se dezvolte și ia în calcul să se înscrie în el. Ponta va ajuta noul partid, la început, cu sfaturi și cu direcționarea unor apropiați ai săi către noua formațiune. Mai departe, în funcție de evoluțiile din PSD, Ponta are două variante.

FOTO: Noul partid nu vrea să ia parlamentari din PNL, PMP sau USR FOTO: FACEBOOK

Varianta 1: Adio, Tăriceanu!

Dacă președintele PSD Liviu Dragnea va primi a doua condamnare în instanță și va fi detronat în partid, atunci Ponta va încerca să își recapete influența în PSD și să aducă noul partid naționalist la guvernare, în locul partidului lui Călin Popescu Tăriceanu, ALDE. Până atunci, partidul va încerca să distrugă grupurile parlamentare ale ALDE.

Lance la europarlamentare

Dacă Victor Ponta va rămâne în continuare izolat în PSD, el s-ar putea înscrie în noul partid și să deschidă lista de candidați pentru alegerile europarlamentare din 2019. Ponta o va întâlni, astfel, la Bruxelles, pe soția lui, Daciana Sârbu, europarlamentar PSD.

Stil Trump-ist

Strategia noului partid va fi să lanseze mesaje similare celor folosite în campanie de președintele american Donald Trump. „Make America Great Again” (Să facem America măreață din nou) și „America first” (America înainte de toate) au fost folosite în campania din Statele Unite. Aceeași linie va urma și proaspăta formațiune: un naționalism fără extreme, pro-european și pro-NATO, dar care militează ca politicienii să pună pe primul loc interesele României și pe urmă celor ale Europei sau Statele Unite și pentru păstrarea identității naționale a României în UE.

Urmașul lui Tony Blair

Unul dintre cei influenți „jucători” globali după 1990, fostul premier britanic Tony Blair (1997-2007), reprezintă o sursă de inspirație pentru Victor Ponta. Blair a reușit să-și mute partidul laburist, de orientare stânga, către centrul scenei politice, unde a pus în practică „a treia cale”: politici de stânga și de dreapta în același timp, pentru a ocupa tot spectrul politic și pentru a împinge toate celelalte partide spre extreme. Acest model a încercat să-l importe Victor Ponta și în România prin înființarea alianței „mamut” dreapta-stânga USL, iar apoi prin alianța PSDALDE. Scopul final al strategiei este de a lărgi pe cât de mult posibil bazinul electoral al stângii. Ponta și-a dorit să devină un „Tony Blair al Europei de Est” și i-a urmat sfaturile șefului de cabinet al lui Blair, Jonathan Powell, autorul cărții „Noul Machiavelli. Cum se gestionează puterea în lumea modernă”.