Ministerul Justiției, INFORMAȚII BOMBĂ despre extrădarea lui Ghiță

Ministerul Justiției, INFORMAȚII BOMBĂ despre extrădarea lui Ghiță

Ministerul Justiției anunță că, până marți la ora 17,30, nu a primit nicio încheiere definitivă în legătură cu procedurile de extrădare din Serbia a fostului deputat Sebastian Ghiță, din partea instanțelor judecătorești.

"Până la momentul emiterii prezentei informări de presă, 18 aprilie 2017, orele 17,30, Ministerul Justiției nu a primit din partea instanțelor judecătorești nicio încheiere definitivă", se arată într-un comunicat, citat de Agerpres. 

Conform aceleiași surse, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a informat instanțele române cu privire la reținerea și arestarea, în vederea extrădării din Serbia, a fostului deputat Sebastian Ghiță.

"La data de 15 aprilie 2017, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a informat instanțele române emitente ale mandatelor de arestare preventivă cu privire la reținerea de către autoritățile publice sârbe a numitului Ghiță Sebastian, la data de 14 aprilie 2017, pentru o perioadă de 48 de ore. Adresa a fost transmisă și Ministerului Justiției exclusiv spre informare, în conformitate cu dispozițiile art. 66 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată, cu modificările și completările ulterioare", se arată în comunicatul MJ.

În același timp, la data de 17 aprilie 2017, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române a informat instanțele române emitente ale mandatelor de arestare preventivă cu privire la arestarea provizorie a lui Ghiță, în vederea extrădării, pentru o perioadă de 18 zile, începând din data de 14 aprilie 2017.  

"Procedura solicitării extrădării este reglementată de dispozițiile art. 66 din Legea nr. 302/2004. Imediat după primirea încheierilor prin care instanțele informate în condițiile de mai sus, de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, constată că sunt îndeplinite condițiile pentru solicitarea extrădării (conform dispozițiilor art. 66 alin. (2) — (6) din Lege), Ministerul Justiției își va exercita atribuțiile prevăzute de lege, în conformitate cu art. 66 alin. (7) și următoarele din actul normativ menționat", mai spune MJ.

e a spus Tudorel Toader

 Ministerul Justiției așteaptă de la instanțe încheierile de ședință privitoare la verificările de legalitate și abia apoi va începe procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță.

”Pe 17 aprilie Biroul Național Interpol a înștiințat toate autoritățile cu privire la arestarea preventivă pentru 18 zile a lui Sebastian Ghiță.

Potrivit legii, instanțele trebuie să verifice în procedură de urgență, formalitățile necesare pentru extrădare. Această decizie în primă instanță poate să fie atacată, iar acum așteptăm de la instanțe încheierile verificărilor de legalitate. Când le primim, declanșăm procedura de extrădare, adică cererea.

MJ are deja pregătită cererea, imediat ce primim încheierile dăm drumul la procedură, deocamdată așteptăm încheierile de la instanțele de judecată”, a susținut ministrul într-o conferință de presă.

Conform legilor, Convenția europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957, și a protocoalelor sale adiționale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 și la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea 80/1997, la Ministerul Justiției se centralizează documentele instanțelor de la Tribunalul Prahova si ale Înaltei Curți de Casație si Justiție referitoare la infracțiunile comise, la încălcarea controlului judiciar prin fuga din fața justiției, la mandatele de arestare emise în lipsă. Ministerul Justiției din România le transmite M. Justiției din Serbia. Instanța sârbă decide dacă îl extrădează sau nu pe Sebastian Ghiță. Amintim că Seabastain Ghiță are două madate emise pe nulele său de aceste instanțe de judecată.