Directorul regional al Biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat, ieri, că există studii care atestă că imunizarea salvează vieți. Ea speră ca rubeola și rujeola să fie eradicate în România, iar încrederea populației în imunizare să crească
Prezentă, la Palatul Parlamentului, la Conferința „Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copiii, dincolo de cifre”, dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS, a subliniat că în Europa se duce o luptă pentru eradicarea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare și că România trebuie să se înscrie în aceeași direcție.
„Copiii sunt viitorul nostru, sunt investiția pe care o facem, și cel mai bun dar pe care-l putem da copiilor noștri este să-i imunizăm. (...) În Europa avem ca target eliminarea tuturor bolilor care pot fi prevenite prin vaccin, o parte dintre ele sunt deja depășite, cum este variola, sunt pe aproape să elimine poliomielita, cel puțin în zona Uniunii Europene nu mai avem poliomielită de 15 ani, și două treimi din țările europene au eliminat deja rujeola și trebuie să lucrăm acum foarte îndeaproape cu țările care încă o au, incluzând aici și România”, a explicat oficialul OMS.
Când i s-a atras atenția că sunt voci care spun că autismul ar fi provocat de unul dintre vaccinurile pentru o boală a copilăriei, Zsuzsanna Jakab a replicat prompt: „Vaccinurile sunt absolut sigure! S-au făcut numeroase studii epidemiologice în ani ,90, pentru că atunci au fost descoperite și aprobate, care arată foarte clar că nu există dovezi a niciunei reacții adverse ale acestor vaccinurilor, ci din contră, ele sunt sigure și nu există nicio legătură între autism și vaccinare. Sunt tot atât de mulți copii cu autism și în rândul celor care sunt vaccinați, cât și în rândul celor care sunt nevaccinați. Aceste studii sunt disponibile”.
Grindeanu: „În ultimii ani s-a acționat pompieristic”
Premierul Sorin Grindeanu (foto), prezent la conferința de la Parlament, a explicat că Guvernul său vrea să pună la punct o Lege a vaccinării care să facă ordine în sistem. „În ultimii ani s-a acționat pompieristic, de fiecare dată apărea câte un foc într-o parte, se mergea, se stingea acel incendiu, apoi apărea în altă parte. Acesta nu este modul de lucru normal. (...) Trebuie să fie reduse la minim acele achiziții speciale care în ultimii ani au devenit regulă, când trebuie să fie excepție. Și tot acest cadru la care se lucrează, zic eu, va diminua aceste lucruri. Sigur că vor fi situații excepționale, e absolut normal, dar acelea chiar asta trebuie să fie, excepționale, și nu regula după care să ne ghidăm”, a spus Grindeanu.
Dacă un copil moare, părintele poate fi acuzat de rele tratamente
Ministrul Sănătății, Florian Bodog (foto), a explicat, la aceeași conferință, că chiar dacă legea nu prevede sancțiuni, asta nu înseamnă că nu va exista o răspundere. „Fac precizarea din start că în această lege nu au fost prevăzute sancțiuni. Singurul lucru care este prevăzut în această lege este o referire la rele tratamente aplicate copilului. (...) Eu cred că, dacă un copil moare din cauza deciziei părintelui de a nu-l vaccina, părintele respectiv poate fi acuzat de rele tratamente aplicate copilului (...) Dacă va fi nevoie, vom clarifica acest aspect. (...) Eu nu cred că un medic responsabil sau un părinte responsabil poate să spună că vaccinarea dăunează copilului, indiferent care este statutul social al acestuia”, a explicat demnitarul.