Hoţii care „operează” în Bucureşti şi în alte mari oraşe ale ţării au găsit cea mai sigură cale de a supravieţui crizei fără a ajunge după gratii: dezmembrează maşini.
Hoţii care acţionează în Capitală şi în marile oraşe ale ţării au găsit calea cea mai puţin riscantă de a supravieţui crizei economice fără a ajunge după gratii: dezmembrează maşinile românilor.
Aşa arată statisticile poliţiei pentru primele patru luni ale anului, potrivit cărora, la nivel naţional, numărul furturilor de oglinzi retrovizoare, ştergătoa re, faruri, roţi sau antene de pe autoturisme a crescut cu 2,2% faţă de perioada similară a anului trecut. De departe, primul loc la acest capitol este ocupat de Bucureşti, unde creşterea tradusă în procente arată astfel: +156%.
„Nu putem păzi peste 2.000.000 de maşini”
„S-au axat pe componente ale maşinilor, care le aduc câştiguri rapide. De fapt, cei care vând prin târguri astfel de obiecte sunt în minoritate, majoritatea acestor furturi fiind comise «la comandă». În plus, riscul de a ajunge după gratii e foarte mic în cazul acestor hoţi. În primul rând, pentru că faptele sunt greu de probat, în condiţiile în care antenele, ştergătoarele sau roţile nu au elemente unice de identificare”, au explicat surse din poliţie.
Cât despre insuccesele contabilizate în combaterea a cestor infracţiuni, oficialii poliţiei au o scuză: „Ne-am concentrat pe reducerea infracţiunilor cu violenţă, comise în plină stradă, a spargerilor, a combaterii marii criminalităţi. Toate celelalte tipuri de fapte, inclusiv tâlhăriile, omorurile, jafurile, sunt în scădere. Am încercat să protejăm în primul rând viaţa oamenilor, nu putem avea grijă de milioane de maşini”.
În Bucureşti însă, astfel de fapte sunt mai uşor de combătut, prin redistribuirea patrulelor de poliţie către cele mai periculoase zone (centrul oraşului: Victoriei, Romană, Unirii, Cişmigiu, Polivalentă; cartierul Drumul Taberei, în special în zona mallurilor şi Pantelimon), susţin spe cia liştii, potrivit cărora Poliţia Capitalei este singura care culege roadele „Sistemului de Raportare Operativă”.
În baza acestuia, oamenii legii pot şti exact care sunt cartierele cu probleme (în funcţie de numărul de fapte comise) şi, implicit, unde şi când trebuie să acţioneze.
Cartierele 23 August şi Crângaşi, cele mai liniştite
„Pentru viitor, nu contestăm că, pe fondul crizei, mica criminalitate va continua să crească”, au admis poliţiştii care-i sfătuiesc pe proprietarii de maşini să le doteze cu sisteme de alarmă şi să le parcheze în locuri luminate, unde infractorii pot fi reperaţi uşor. Asta, dacă locuiesc în centrul oraşului sau în zona marilor magazine. Mai puţine griji ar trebui să-şi facă bucureştenii de la periferie, cartiere precum 23 August, Crângaşi, Bucureştii Noi sau Băneasa fiind ocolite de hoţi.
ÎN ŢARĂ
A crescut violenţa conjugală
În timp ce, potrivit statisticilor, numărul tâlhăriilor, al spargerilor de locuinţe, al jafurilor, violurilor, crimelor, dar şi cel al accidentelor rutiere grave a scăzut simţitor faţă de perioada similară a anului trecut, criza financiară a făcut să crească numărul scandalurilor în familie.
„Lipsurile, sărăcia, nesiguranţa în legătură cu ceea ce le va aduce ziua de mâine îi fac pe oameni din ce în ce mai irascibili. Intervin apoi carenţele de civilizaţie, de cultură, de respect”, au explicat psihologii poliţiei violenţa care „domneşte” în familiile românilor. Iar cifrele vorbesc de la sine: din cele 55.000 de intervenţii pentru aplanarea unor conflicte, „contabilizate” de poliţişti în primele patru luni ale lui 2010, mai mult de jumătate, 28.370, au fost scandaluri între soţi.