Zona rezidenţială Bună Ziua, fără canalizare şi iluminat public

Zona rezidenţială Bună Ziua, fără canalizare şi iluminat public

În cartierul Bună Ziua din Cluj-Napoca, cei peste 30.000 de locuitori nu beneficiază de canalizare, străzi asfaltate, iluminat public sau magazine.

Astfel, câteva zile ploioase sunt de ajuns pentru ca zona să devină o mare de noroi. Cu toate acestea, cartierul este în topul preferinţelor investitorilor imobiliari şi ale clujenilor care vor să-şi ridice o casă. Preţul unui metru pătrat de teren a trecut de mult de 150 de euro, iar un apartament de trei camere, cu o suprafaţă de 96 de metri pătraţi, a costă în jur de 125.000 de euro.

Străzi înguste ce nu pot fi asfaltate Casele construite în cartierul Bună Ziua au fost ridicate haotic, fără respectarea unor norme minime de urbanism. Mai mult decât atât, în zonă nu sunt magazine alimentare, dispensare, grădiniţe sau şcoli, iar dacă rămâi fără pâine eşti obligat să faci un drum de câţiva kilometri. „Pur şi simplu te oboseşte să locuieşti aici. Noaptea nu e niciun bec. Puţine străzi au cei minimum şapte metri lăţime cât cere primăria ca să poată fi asfaltate. Sunt oameni care nu au lăsat loc de stradă pe motiv că terenul e prea scump“, povesteşte Mircea Curean, unul dintre locuitorii zonei.

Pe strada Măcieşului, lucrurile stau şi mai grav. Felicia Predoviciu are două hectare de teren care au ajuns fosa septică a unui întreg cvartal de vile. „Terenul meu a ajuns plin de mizerii pentru că vecinii care şi-au construit casele fără a exista canalizare deversează mizeria din fosele septice. Am apelat la Garda de Mediu şi aştept să fie rezolvată problema“, povesteşte Felicia Predoviciu. De altfel, reprezentanţii Gărzii de Mediu Cluj au descoperit ieri că de la mai multe locuinţe din zonă sunt deversate rezidurile din fosele septice în pârâul Becaş, care trece prin centrul Clujului. Municipalitatea ridică din umeri Autorităţile locale recunosc că în zonă sunt probleme mari. „Nu poţi să te apuci de asfaltare pe ceva care nu este al tău. Aceeaşi problemă e şi cu sistemul de iluminat public. Canalizarea va fi introdusă în 2009-2013. În perioada următoare vom construi o şcoala cu clasele 1-4 şi o grădiniţă“, spune Sorin Apostu, directorul Direcţiei Tehnice.

Ne puteți urmări și pe Google News