Zoe, mamițici și domni Goe în parada de sfârșit de an a Liceului „Caragiale”

Sfârşitul anului a venit cu o săptămână mai devreme pentru elevii din clasa a 12-a, iar unii dintre ei nu s-au mulţumit doar cu tradiţionalul careu din curtea şcolii, ci au pregătit o adevărată paradă de costume care mai de care mai originale şi complexe.

Colegiul Naţional „IL Caragiale” este cel care a început seria defilărilor pregătite special pentru clasele care temină anii de liceu. De atunci, mai multe licee din ţară şi din Bucureşti au adoptat tradiţia.  

Acum 37 de ani, în 1974, prima defilare făcută vreodată a fost deschisă de o clasă formată numai din băieţi îmbrăcaţi în costume de epocă de pe vremea lui Caragiale.

„Traficul se oprește pentru Ceaușescu și liceul «Caragiale»”

Încă de pe vremea comunismului, maşinile de pe Calea Dorobanţi, din centrul Capitalei, au fost obligate să facă loc elevilor, iar cei care locuiesc în apropiere au urmărit cu interes, de la balcoanele blocurilor, parada organizată de colegiu. Cei care îi urmăreau pe proaspăţii absolvenţi îşi amintesc şi acum când glumeau înainte ‘89 spunând că traficul din centru nu se opreşte decât pentru Ceauşescu şi liceul „Caragiale”.

Şi în acest an, circulaţia a fost oprită pe un sens de mers începând cu ora 9.30 când cele 10 clase adunate în faţa fostului restaurant Perla au pornit spre Piaţa Dorobanţi.

Defilarea a fost deschisă tot de costumele de epocă. Câteva fete din clasa 12 A au ales rochii din secolul al XIX-lea, în timp ce alte eleve, o costumaţie formală, asemănătoare celei pe care o aveau băieţii: pălării, cravată, cămaşă şi vestă. Printre costumele tematice ale defilării din acest an se numără cele de marinari, jucători de fotbal american, majorete sau costumele de tirolezi, pe care cei din clasa de bilingv germană le-au comandat încă de acum o lună.

În general, cei care participă la astfel de defilări se gândesc încă de la începutul anului la evenimentul de sfârşit. Tema defilării este stabilită, apoi încep probele de costum, alegerea materialului şi, nu în utlimul rând, realizarea pancartei cu care defilează fiecare clasă.

Schimb de generații

Anul acesta, generaţia care a împlinit 10 ani de la terminarea liceului a fost invitată să defileze alături de proaspăţii absolvenţi. Chiar dacă puţini foşti elevi au reuşit să ajungă la această reuniune, cei care au defilat încă odată şi-au amintit de costumele pe care le-au purtat în 2001, s-au reîntâlnit cu profesorii lor şi au scandat din nou litera clasei în care au fost.

Ca să descrie atmosfera din timpul defilării, unul din elevi a rezumat în două cuvinte: „Foarte tare”. Strigătele din timpul defilării, însă, au spus totul. Clasele s-au întrecut, la fel ca în fiecare an, în scandări mai puternice şi replici mai originale. În sfertul de oră în care au parcurs drumul până la intrarea în curte, cei de clasa a 12-a au scandat „Noi d-aicea nu plecăm, noi aicea defilăm!”, „Din Caragiale, G e cel mai tare!” sau „Caragiale nu uita, 12 L a fost a ta!”. Înconjuraţi de părinţi, foşti şi actuali elevi, poliţişti care dirijau circulaţia şi trecători curioşi care se aflau din întâmplare în zonă şi au urmărit convoiul până la liceu, elevii au deschis seria defilărilor de sfârşit de liceu şi au închis, într-un mod fastuos, anul pentru cei care se pregătesc pentru bacalaureat.