Ziua Ungariei, cu proteste si gaze lacrimogene

100.000 de oameni au demonstrat impotriva guvernului, 1.000 s-au batut cu politia.

Ziua nationala a Ungariei s-a terminat, asa cum s-a anticipat, cu o noua lupta intre manifestantii de extrema dreapta si politistii mobilizati in numar mare pe strazile Budapestei. Incidentele de joi seara pot fi insa catalogate drept moderate, cel putin in comparatie cu luptele de strada care au avut loc in capitala maghiara in toamna anului trecut, in plina campanie guvernamentala organizata de opozitie.

Atunci, ca si acum, scopul declarat al demonstratiilor a fost inlaturarea de la sefia guvernului a premierului socialist Ferenc Gyurcsany. Motivul - o inregistrare ajunsa in mainile presei, in care premierul recunostea, alaturi de colegii sai de partid, ca a mintit electoratul pentru a castiga alegerile din 2006.  

O ploaie de oua Politia a anuntat ca "peste 400 de ceremonii si comemorari, cu ocazia zilei de 15 martie, s-au desfasurat in ordine". Imaginea care a atras insa atentia a fost cea in care primarul liberal al Budapestei tinea un discurs in vreme ce garzile de corp incercau sa-l protejeze cu umbrelele din dotare de ploaia de oua, CD-uri sau portocale aruncate din multime.

In timpul unei ceremonii desfasurate in fata Parlamentului, seful guvernului a fost la randul lui gratulat cu apelativul "porc comunist" si a fost invitat sa paraseasca guvernarea.

Tensiunea zilei a crescut odata cu mitingul organizat de principala formatiune de opozitie, Fidesz, condusa de Viktor Orban. Cel putin 100.000 de persoane au participat la demonstratie, printre acestia aflandu-se si fostul presedinte al Lituaniei, Vitautas Landbergis, si istoricul britanic David Irving, condamnat in Austria pentru negarea Holocaustului.

O noapte furtunoasa Situatia s-a schimbat radical seara, cand 1.000 de manifestanti violenti, dintre care unii erau mascati si scandau sloganuri naziste, s-au incaierat cu politia.

Protestatarii cereau, printre altele, eliberarea liderului nationalist Gyorgy Budahazy, arestat in cursul zilei de joi pentru rolul jucat in timpul manifestatiilor violente din septembrie 2006. Politia a intervenit cu tunuri de apa si gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestantii care au ridicat baricade din autoturisme rasturnate, banci si cabine telefonice.

Ieri, politia a anuntat ca cel putin opt persoane au fost ranite, iar 56 de protestatari arestati, in urma unor incidente care au provocat pagube materiale de circa 70.000 de euro.