Peste 12.000 de persoane au urmărit, pe pe faleza Cazinoului din Constanța, spectacolul pregătit pentru Ziua Marinei de Forțele Navale Române. Peste 3000 de marinari români si străini, 40 de nave militare si civile, 15 avioane și elicoptere au participat la grandioasa parada navala și la amplul exercitiu militar de pe mare.
La această ediție de Ziua Marinei, măsurile de securitate au fost drastice. Oamenii au fost ținuți în spatele unor țarcuri păzite de poliția militară și de jandarmi. Asta deși platoul din fața Comandamentului Flotei, deasupra căruia era amplasată tribuna oficială, a rămas gol în timpul exercițiilor de pe mare. Nemulțumiți, unii dintre spectatori s-au plâns de organizarea deficitară, “păcat de spectacol.”
Presa acreditată la Ziua Marinei nu a avut voie în perimetrul tribunei oficiale, fiind oprită de poliția militară. Doar jurnaliștii din presa militară erau acceptați, aceștia nefiind, însă, interesați de parlamentarii, miniștrii sau de alți oficiali care socializau la umbră.
Spectatorii nu au fost curioși să vadă notabilitățile care, stând comod sub copertină, cu binoclu la ochi, urmăreau festivitățile. Au fost, totuși, câteva aplauze la apariția președintelui Klaus Iohannis și a soției sale, Carmen, cu care șeful statului a venit pentru prima dată la Ziua Marinei. Ministrul Agriculturii a venit, și el, cu consoarta, dar au stat discreți, în rândul al treilea al tribunei.
Cele mai vizibile secvențe pentru miile de participanții, localnici sau turiști au fost cele aeriene. Copiii au fost, de aceea, fascinați de avioane, de elicoptere și de parașutiștii care plonjau în mare. Mulți nu au reușit să îl vadă pe Zeul Neptun care a venit cu barca de pe mare.
Spectacolul a continuat cu lansarea scafandrilor de la bordul unui elicopter, urmată de luptă împotriva aviației inamice, executată de toate navele de pe mare. Apoi, un submarin inamic a fost atacat de două elicoptere românești, un avion american si patru nave rapide. Submarinul inamic a fost torpilat din aer și de pe mare. A urmat respingerea unui desant maritim, în zona țărmului, cu participarea infanteriștilor, a zeci de ambarcațiuni, avioane de luptă F16, elicoptere și tunuri.
Mai mulți marinari și civili au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au stat în soarele dogoritor. Festivitățile de pe faleza Comandamentului Flotei s-au încheiat cu 15 minute mai devreme. Navele participante au salutat audiența printr-o paradă navală, iar Garda de Onoare a Marinei Romane, împreună cu militari din Italia, Marea Britanie, Statele Unite și din Ucraina, care au participat în premieră la Ziua Marinei Române, au defilat pe faleza din fața Comandamentului Flotei.
Manifestările au continuat în Portul Tomis, unde s-au desfășurat jocuri și concursuri marinărești pregătite de Sindicatul Liber al Navigatorilor. Liderul SLN, Adrian Mihălcioiu, a explicat că Ziua Marinei este și pentru cei peste 30.000 de marinari români, civili, care navigă pe mărule și oceanele lumii, urându-le tuturor “La mulți ani!” Ziua Marinei se încheie seara, dupa ora 21,00, cu un concert al Fanfarei Fortelor Navale pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari.