Peste 2000 de marinari militari și cel puțin 20 de nave au participat la repetiția generală pentru Ziua Marinei care se sărbătorește în fiecare an la 15 august în apele Mării Negre și pe faleza Comandamentului Flotei. Pentru prima dată de la preluarea mandatului, președintele Klaus Iohannis și-ar fi arătat dorința să vină la festivitățile de Sfânta Marie, pe litoral.
Repetiția generală s-a desfășurat simultan pe uscat și pe mare. Miile de localnici și turiști, dar și oficialitățile care vor fi prezenți pe 15 august în fața Comandamentului Flotei, de pe faleza Cazinoului, vor urmări, pe lângă exercițiile binecunoscute, „atacurile” pe mare şi pe uscat, scafandri militari plonjând din elicoptere, pentru a salva echipajul unei nave „ocupate de piraţi”, explozii, incendii, împuşcături, jocuri marinăreşti, și alte surprize oferite în premieră de Forțele Navale Române.
Zeci de nave militare, elicoptere, avioane MIG 21 Lancer, chiar și un avion al Flotei a VI a Marinei Americane , care va veni pe 15 august dinspre Turcia, zburând apoi nu se știe unde, bricul Mircea, Zeul Neptun și alaiul lui nimfe, vor participa la marea sărbătoare. Repetiția generală s-a desfășurat ca la carte. Fregata Regiona Maria a fost gaza de la bordu căreia au fost urmărite astăzi exercițiile de pe mare. La ediția din acest an, Forțele Navale Române au pregătit mai multe elemente, în premieră, pentru public.
In primul rând, de la bordul corvetei 260 va fi lansată o torpilă , secvență care va fi prezentată în timpul exercițiului de luptă împotriva unui submarin inamic. Concomitent, dintr-un elicopter Puma Naval va fi lansată o geamandură hidroacustică pentru localizarea zonei și “nimicirea” submarinului dușman.”Plus că în timpul exercițiului de căutare și salvare a naufragiaților vom lansa, tot de la bordul unui elicopter Puma Naval, o plută de salvare care la contactul cu apa se va deschide iar naufragiații vor fi salvați”, a explicat purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Navale, lt col Corneliu Pavel.
Pe partea de spectaculos, publicul va fi încântat, pe timpul zilei, cu “un spectacol de efecte pirotehnice, prezentat pentru prima dată în România, în timpul sosirii zeului Neptun cu alaiul său, publicul va vedea pentru o perioadă de 8-10 minute artificii petarde, fumigene. Un show adevărat”. Nu va lipsi nici dansul. “Cele trei remorchere care au intrat în dotarea Forțelor Navale Române anul acesta, vor invita, imaginar, publicul la un vals pe faleză. În acordurile unui vals celebru, remorcherele vor realiza pe apă, mai multe manevre și evoluții în ritm de vals”.
Iar în seara zilei de 15 august seara, înainte de retragerea marinarilor militari, la ora 22,00, de la bordul fregatei Mărășești, navă care se va afla pe mare, „vom avea un foc de artificii cu o durată de 5 minute, de asemenea realizat în premieră de pe mare, de la bordul unei fregate a Forțelor Navale Române”. Pentru cei aproape 2000 de marinari militari misiunea se încheie abia a doua zi. Mulți dintre ei își petrec ziua numelui, inclusiv comandantul Marian Ciobotaru, cu “Regina Maria”, fregata la bordul căreia muncesc an de an de Ziua Marinei.