Ziua în care îţi pui copilul să slăbească

Un minor supraponderal trebuie convins să slăbească prin constrângeri, la fel ca un adult. Părinţii devin psihologi şi antrenori. Nu le daţi bani de buzunar, pentru că îşi vor lua dulciuri.

Crina are 15 ani şi o determinare incredibilă, mai mare decât mulţi dintre oamenii maturi. În urmă cu doi ani se făceau multe glume pe seama ei. Avea 150 de kilograme. Însă, după ce a mers la medic, a ţinut dietă şi a învăţat cum să slăbească, în mai puţin de un an a ajuns la puţin peste 90 de kilograme.

De fiecare dată când era aproape să cedeze îşi spunea că e drăguţă, inteligentă şi că depinde numai de ea să scape de kilograme. "Şi s-a întâmplat acest lucru. Cu siguranţă nu a stat cineva după ea să o controleze dacă a mâncat sau nu. La următorul control am văzut că se machia, îşi cumpărase pantaloni şi îmi arăta că încape în ei, pentru că nu găsea tot timpul pe mărimea ei", povesteşte medicul ei, Iuliana Gherlan, doctor la Secţia de pediatrie a Spitalului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Capitală.

Cu pâine şi prăjituri a pus 60 de kilograme în doi ani

Înainte să ajungă la spital, mânca multă pâine, cam jumătate odată. Mama lucra la patiserie, iar seara venea cu prăjituri. I-a fost aproape fatal, în doar doi ani luase 60 de kilograme în greutate. S-a internat la spital, a ţinut o dietă şi a văzut că poate să slăbească. E un caz extrem, povestea unuia dintre copiii care au probleme cu greutatea şi a reuşit să slăbească prin dietă.

Cum îi convingem pe cei mici să slăbească? "În general, nu neapărat îi convingi, ci trebuie să le impui nişte reguli. Reuşeşti să-i convingi dacă începi să le găteşti în casă numai hipocaloric, dacă le dai să mănânce sănătos şi nu le dai bani de buzunar să-şi cumpere ce vor ei, în general dul- ciuri. E jumătate convingere, jumătate constrângere. Iar din punctul meu de vedere mai mult constrângere în ceea ce îi priveşte pe cei mici", e de părere medicul de la Spitalul "Parhon".

La cei de peste 10-11 ani, medicul spune că încep să conştientizeze faptul că e grav să fie gras şi vor să colaboreze. "Pe copiii foarte graşi îi internez timp de 5 zile. Îi ţinem la o dietă hipocalorică, iar în 99% din cazuri slăbesc cel puţin două kilograme. Atunci pleacă motivaţi din spital şi au un punct de pornire", explică medicul.

Părinţii trebuie să se transforme în mici psihologi, în antrenori care să-i susţină moral şi să le schimbe stilul de viaţă. "Eu spun că e în regulă să le placă calculatorul, să le placă să studieze pe internet, să relaţioneze. Dar trebuie condiţionaţi: dacă stau o oră la calculator, să stea o oră afară.

Planul cu dieta, afişat pe toate frigiderele

Doctorul Iuliana Gherlan spune că le recomandă părinţilor să-i ajute pe copii să slăbească un kilogram, maximum două pe lună. "Chiar şi după renunţarea la dietă, să mănânce carne uşoară, au voie şi o îngheţată. Pe lângă părinţi, trebuie instruiţi şi ceilalţi din familie, bunicii, unchii, mătuşile. Le fac regimul, fac copii xerox şi le spun să le pună pe toate frigiderele unde copiii mănâncă. Degeaba îi dă mama sănătos, dacă la bunica mănâncă tort şi pandişpan", mai spune medicul endocrinolog.

Până acum nu a vut niciun caz în care să fie nevoie de intervenţie chirurgicală. Principalele cauze ale obezităţii juvenile, peste 90%, ţin de felul cum se alimentează copilul şi de educaţia pe care o primeşte în familie. Alte cauze mai sunt dereglările hormonale şi defectele de natură genetică, însă acestea sunt foarte puţine.

Specialiştii în medicina pediatrică spun că obligatoriu trebuie monitorizată dieta şi respectarea ei. De asemenea, în funcţie de nivelul de mobilitate, trebuie crescut ritmul exerciţiilor fizice ajungându- se până la 20-30 min. în fiecare zi. În toată această perioadă trebuie să aibă susţinerea familiei, copiii trebuie încu rajaţi prin discuţii zilnice până când ajunge să asocieze slăbitul cu un stil de viaţă sănătos.

A DEVENIT O NORMALITATE

Nu mai râde nimeni de " grasul clasei". Sunt mai mulţi

În ultimii ani, potrivit studiilor internaţionale, în ţara noastră 3% dintre copii sunt obezi. Medicii spun că în prezent nu prea se mai fac glume pe seama "grasului clasei" pentru că nu mai e unul, sunt mai mulţi, şi din păcate această imagine se transformă într-un fel de normalitate.

De ce se îngraşă copiii noştri: pâine multă, dulciuri, sucuri cu mult zahăr, mâncare de fast-food şi toate aproape zilnic.

"Avem câte 4-5 cazuri pe zi, din care minim unul e obez. Pe toată secţia diagnosticăm în jur de 15-20 de copii obezi în fiecare săptămână", spune medicul endocrinolog Gherlan.

O treime dintre copiii obezi consultaţi au predispoziţie pentru diabet şi boli cardiovasculare, iar la medic vin destul de târziu. "Ajung când îi trimit doctorul de familie că vede că sunt graşi, când îi trimite doctorul şcolar, mai rar, dar avem şi astfel de cazuri, şi atunci când încep să se îngrijoreze părinţii pentru că a luat copilul brusc în greutate. Alţii, mai ales în cazul băieţilor, când cred că organele sexuale nu se dezvoltă normal, însă pur şi simpul sunt minimalizate de stratul de grăsime", explică doctorul Gherlan.

  • Copiii români, ameninţaţi de calculator, droguri şi obezitate