Ziua în care Ceaușescu a ordonat „Foc!”

Ziua în care Ceaușescu a ordonat „Foc!”

17 decembrie 1989, Timișoara. Din acea zi, evenimentele au început să se precipite și s-au pornit pe o cale fără întoarcere.

În noaptea de 16 spre 17 decembrie au avut loc primele confruntări serioase dintre timișoreni și forțele de ordine – Miliție și Securitate, după episodul de susținere a pastorului Tokes, din seara zilei de 15 decembrie.

O „Notă privind informaţiile şi activităţile desfăşurate în noaptea de 16/17 decembrie 1989 de grupa de comandă a Inspectoratului Judeţean Timiş al M.I.”, aflată în Dosarul nr. 24/1991 de la Înalta Curte de Justiție, Secţia militară, dosar ce cuprinde urmărirea penală a generalului Ion Coman și a altor inculpați, reprezintă un document istoric care relevă ce s-a petrecut în oraș și cum au acționat organele statului comunist.

S-a acționat cu câini împotriva manifestanților

„În Piaţa Maria se găsesc 1.000 de persoane. Se acţionează cu două plutoane de securitate şi 100 miliţieni care fac ordine.

Ora 22,10 – La Întreprinderea „Banatul”, 150 de persoane cântă „Deşteaptă-te române”. Vor să intre în întreprindere, dar nu li se permite accesul. Ora 22,15 – Forţe de ordine au adus la sediul Miliţiei, 14 persoane reţinute. Col de Securitate Popescu Ioan (șeful Inspectoraului Județean Timiș) vorbeşte cu Comitetul judeţean de partid şi raportează stadiul în care se găseşte situaţia operativă, primeşte noi indicaţii.

Ora 22,25 – Matei Ilie, (secretar cu propaganda al Comitetului Central al PCR) îi comunică inspectorului şef col. Popescu Ioan, că situaţia de la ,,Maria’’ nu se stăpâneşte corespunzător. Ora 22,30 – Radu Bălan (prim-secretar la Comitetul Judeţean de Partid Timiş) transmite col. Popescu Ioan că anumite elemente refractare acţionează pe podul de la Parcul Central, unde acesta a trimis noi forţe şi o maşină de pompieri

Ora 22,50 – Col. de Securitate Sima Traian (șef al Securității Timiș) raportează că stăpâneşte situaţia operativă.

Ora 23,07– Sima Traian raportează lui Vlad Iulian (șeful Departamentului Securității Statului) situaţia operativă existentă la acea oră.

Ora 23,15 – Col. Popescu Ioan raportează lui Tudor Postelnicu (ministru de Interne care răspundea și de Securitate) că au fost reţinute 16 persoane, alte 34 urmează să fie aduse la sediu, iar 75 dintre participanţi au fost recunoscuţi de ofiţerii de securitate.

Ora 23,50 – Col. Popescu Ioan raportează lui Radu Bălan că cele două plutoane de la Arad vor intra în dispozitiv. Dispozitivul comunică că 200 persoane de la A.E.M. se îndreaptă spre oraş.

Ora 0,15 – Col. Popescu Ioan raportează lui Postelnicu că 1.000 de persoane de la ,,Maria” şi ,,700”, de pe Calea Buziaşului se îndreaptă spre Comitetul judeţean de partid. Se ordonă împrăştierea lor.

Ora 0,35 – Lt. col. Ion Bunoaica (șeful Brigăzii Trupelor de Securitate din Timișoara) trimite în zonă pentru rezolvarea situaţiei un pluton de câini.

Ora 0,45 – Col. Popescu Ioan raportează lui Postelnicu că la Comitetul judeţean de partid, acţiunea este ordonată de col. Deheleanu Ion (șeful Miliției Timiș) şi că a fost anihilată acţiunea celor 700 de persoane.

Ora 1,15 – Trupele de Securitate au reţinut 20 de manifestanţi care urmează a fi aduşi la unitate. Col. Sima Traian discută cu cei de la Penitenciar să pregătească nişte celule pentru cei ce vor fi aduşi din zonă.

Ora 1,50 – Sima Traian a raportat lui Vlad Iulian, situaţia din zonă. Se solicită comandantului batalionului de securitate ca în acţiunile sale să reţină cât mai multe persoane. În ziua de 17 decembrie, Matei Ilie îi atrage atenţia lui Popescu Ioan ,,că nu se acţionează cu toată fermitatea”.

Defilarea militarilor a declanșat revolta

Ziua de duminică, 17 decembrie 1989, a debutat cu un episod uimitor atât pentru locuitorii orașului, cât și pentru reprezentanții forțelor de ordine care încercaseră peste noapte să potolească revolta și să instaureze liniștea în oraș, după devastările magazinelor și ripostele violente ale manifestanților. În urbe, vestea despre cele întâmplate noaptea în Piața Maria se întinsese, oamenii vorbeau, comentau. De la București sosise un grup de ofiţeri de Securitate şi Miliţie, sub comanda generalului Emil Macri, şeful Direcţiei a II-a din cadrul Departamentului Securităţii Statului şi generalului Mihale Velicu, adjunct la Inspectoratul General al Miliţiei. Din grupul lui Macri făcea parte și colonelul Filip Teodorescu, locțiitorul de la Direcția de Contraspionaj.

Acesta avea să relateze în cartea sa „Un risc asumat” episodul de neînțeles care a declanșat valul de violențe ce nu a mai putut fi oprit. Atât Filip Teodorescu, cât și documentele din dosarul de cercetare judecătorească din „Procesul Timișoara” consemnează că generalul Vasile Milea, ministrul Apărării, a ordonat ca două coloane de militari în uniforme de paradă să defileze prin centrul orașului, ca la o sărbătoare. În jurul orei 11.00, acești militari cu steaguri în mână și cu armament ca la paradă (nu aveau gloanțe) au pornit să mărșăluiască prin oraș. În zona centrală au fost atacați cu pietre, sticle și ciomege de grupuri de tineri. Din acel moment, totul a fost scăpat de sub control.

Primele rafale de arme trase în mulțime

Ceaușescu a organizat în acea după-amiază, o teleconferință, în care a cerut Ministerului de Interne (Tudor Postelnicu) și Securității (Iulian Vlad) să deschidă focul asupra civililor, fără somație. La scurt timp, primele rafale care au secerat mulțimea adunată în fața Catredalei din Timișoara sunt trase dintr-un transportor blindat.

Ne puteți urmări și pe Google News