Împlinirea a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la statul român a fost sărbătorită la Constanța prin zeci de evenimente culturale și culinare. Ziua Dobrogei, sărbătorită în fiecare an pe 14 noiembrie a fost legiferată, în urmă cu patru ani, de Parlamentul României.
"Marea Unire de la Marea Neagră" este titlul primului volum de carte dedicat zilei de 14 noiembrie când în urmă cu 140 de ani Dobrogea revenea la patria mamă. Asociația Eurocult a fost cea care a organizat lansarea, volumul cuprinzând toate comunicările științifice susținute, recent, de peste 100 de istorici, academicieni, muzeografi, profesori din țară, din Ucraina și din Republica Moldova la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța pentru Marea Unire. În cadrul aceluiași proiect, regizorul Toma Enache a prezentat, în premieră, filmul documentar “La Cazino, în vreme de război”, scoțând în evidență participarea reprezentanților celor 18 comunități etnice din Dobrogea în primul război mondial.
De Ziua Dobrogei, primăria Constanța a pregătit 30.000 de porții de tochitură dobrogeană, care au fost servite în zona pavilioanelor pentru pensionari situate în cinci parcuri din oraș. Evenimentul a cuprins și momente artistice din folclorul etniilor din Dobrogea. “Mulțumim domnului senator Gigi Chiru și tuturor semnatarilor inițiativei legislative pentru că Parlamentul a transformat ziua noastră, a Dobrogei, într-o zi a României. Am ales tochitura dobrogeană pentru că este un produs tradițional. Avem nu doar preparate din porc ci avem și pentru musulmani (plăcintă). Modul de conviețuire etnică din Dobrogea este adevărata moștenire pe care trebuie să o lăsăm urmaților noștri”, a declarat primarul Decebal Făgădău.
La Pavilionul Expozițional Constanța se sărbătoresc, de astăzi până pe 17 noiembrie, “Zilele Dobrogei”. Evenimentul expozitional încurajează promovarea, cumpărarea și consumul de produse dobrogene. Expoziţia cu vânzare, organizată de Camera de Comerţ Constanta, ȋn parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa şi Primăria Constanța, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea şi al Asociatiei de Management al Destinatiei Turistice Delta-Dunării, rerunește producători de produse alimentare şi nealimentare, precum şi mesteşugari şi artizani din Dobrogea.