Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova

Republica Moldova în UE. Sursa foto. EVZ

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat joi seara că liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Update. Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

De asemenea, Consiliul European a decis ca Georgiei să-i fie acordat statutul de candidat la aderarea la UE.

UE va deschide, de asemenea, negocierile cu Bosnia şi Herţegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare şi a invitat Comisia să prezinte un raport până în martie în vederea luării unei astfel de decizii.

Deschiderea negocierilor cu Bosnia-Herţegovina era susţinută puternic de Austria, care semnalase că s-ar împotrivi unei aderări accelerate a Ucrainei şi Republicii Moldova.

„Un semnal clar de speranţă pentru popoarele lor şi pentru continentul nostru”, a comentat Charles Michel pe reţeaua socială X.

Liderii țărilor UE se reunesc, pe 14-15 decembrie, pentru a decide dacă e cazul să deschidă negocierile de aderare pentru Republica Moldova și Ucrainei.

Știrea inițială

Republica Moldova rămâne angajată pe calea integrării europene, indiferent de decizia de azi

Republica Moldova rămâne angajată pe calea integrării europene, indiferent de decizia care va fi luată la Consiliul European, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

„Ne angajăm să accelerăm eforturile de reformare, astfel încât să fim și mai pregătiți atunci când se va ajunge la un consens privind extinderea UE. ⁠Indiferent de decizia Consiliului European, Moldova rămâne ferm angajată pe calea ireversibilă a aderării la UE”, a spus oficialul .

Daniel Vodă a adăugat că nicio țară membră a UE nu ar avea obiecții față de pregătirea Moldovei pentru începutul negocierilor de aderare.

„Faptul că Moldova este pregătită nu este doar o afirmație din partea autorităților, ci este confirmată în primul rând de cei mai înalți oficiali ai Uniunii Europene. Comisia Europeană, prin recomandarea sa din 8 noiembrie, a subliniat clar că țara noastră a îndeplinit cu succes 94% din acțiunile necesare stabilite în vara anului 2022, obținând astfel o notă foarte înaltă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Daniel Vodă a mai spus că, la Consiliul European urmează să fie discutată lansarea negocierilor cu mai multe state candidate și „există șansa să nu fie unanimitate privind toate”. Dar acest lucru nu înseamnă că integrarea europeană se amână sau anulează.

„Dacă decizia nu va fi luată la Consiliul din decembrie, aceasta va fi luată la o altă dată ulterioară”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis explică sursa problemelor pentru Republica Moldova

Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, înainte de Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest, dacă Ucraina şi Republica Moldova vor fi tratate la pachet sau separat privind aderarea la UE sau dacă este posibilă o decizie diferită pentru Ucraina şi pentru Republica Moldova.

„În ce priveşte Ucraina şi R. Moldova, eu cred că părerea majoritară în Consiliu va rămâne cea care este acum, că Ucraina şi R. Moldova să meargă împreună. Deci, dacă nu există un accept pentru Ucraina, este puţin probabil să existe pentru R. Moldova”, a explicat preşedintele Iohannis.

„Nu există nicio garanţie la momentul acesta când vorbim că rezultatul va fi unul pozitiv şi pentru asta vom purta discuţii şi iarăşi discuţii şi vom sta până seara târziu în încercarea de a găsi un compromis acceptabil”, a spus Iohannis.

„Noi intrăm în Consiliu (European - n.r.) cu speranţa să găsim o soluţie comună, fiindcă arma noastră cea mai puternică este solidaritatea, unitatea Uniunii Europene. Dar de data aceasta, de aceea am şi început aşa, situaţia este complicată.

Nu există nicio garanţie la momentul acesta când vorbim că rezultatul va fi unul pozitiv şi pentru asta vom purta discuţii şi iarăşi discuţii şi vom sta până seara târziu în încercarea de a găsi un compromis acceptabil.

În politică lucrurile se rezolvă cu compromis şi faptul că în Consiliul European votul trebuie să fie unanim este, evident, o situaţie care necesită foarte multă muncă de lămurire. În acest moment trebuie să aşteptăm rezultatul negocierilor. Nu pot să vă dau alt răspuns, fiindcă nu ar fi foarte corect”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Austria și Ungaria blochează deschiderea negocierilor

Cancelarul Austriei Karl Nehammer, cel care blochează de mult timp intrarea României în spațiul Schengen, a dat de înțeles că Ucraina și Republica Moldova ar putea să primească un „nu” la summitul din 14-15 decembrie, în privința deschiderii negocierilor de aderare, potrivit Serviciului de presă al Parlamentului austriac.

De asemenea, premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că este posibil să nu se ajungă la un consens între liderii europeni privind începerea negocierilor cu Ucraina şi a afirmat că subiectul nu ar trebui să figureze pe agenda summitului european.

Informațiile au fost susținute și de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza. Acesta a afirmat, într-o emisiune de la TV8, că începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea să nu fie susținută la accest summit. El a precizat că singura țară care se împotrivește este Ungaria.

Speranțele și restanțele Republicii Moldova

Însă presa din România a publicat un proiect de decizie a Consiliului European, potrivit căruia statele membre UE vor susține inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, chiar dacă Ungaria a confirmat că va vota împotriva Ucrainei.

Informația a fost comentată și de eurodeputata Corina Crețu, care a declarat, tot pentru TV8, că opoziția Ungariei nu este finală.

„Este un document foarte pozitiv la adresa RM. Cea mai mare incertitudine rămâne cea legată de poziția Ungariei, care a anunțat mai demult că se va opune deschiderii negocierilor cu Ucraina. Nu este o poziție finală. Se duc negocieri pentru a schimba poziția, măcar să se abțină ...ideea e să nu voteze împotrivă. După cum bine știți, Ucraina și Moldova sunt acum, datorită și eforturilor diplomatice ale celor două țări ale noastre în Parlamentul european, sunt luate la pachet”, a spus Corina Crețu.

Din draftul documentului publicat de G4 Media se înțelege că statele membre UE acceptă inițierea negocierilor, deși Chișinăul are restanțe la capitolul reforma justiției și lupta cu corupția. Reamintim și că, la începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană a dat un aviz pozitiv în acest sens, iar autorităților de la Chișinău le-au fost recomandate să îndeplinească câteva condiții restante.

Maia Sandu este optimistă

„Orice s-ar întâmpla, R. Moldova este deja ancorată ferm pe calea europeană. Acum un an și jumătate, toate statele membre ale UE au deschis poarta pentru republica noastră și au spus clar că R. Moldova poate deveni stat membru al Uniunii Europene”, a declarat președinta Maia Sandu într-o emisiune la „Vocea Basarabiei”.

„Inițierea negocierilor este un pas tehnic și ne dorim ca acest pas să fie făcut mai devreme decât mai târziu, dar indiferent dacă se va întâmpla în această săptămână decizia sau dacă se va întâmpla peste o lună sau două asta nu schimbă cu nimic traiectoria noastră. Aderarea la UE înseamnă în primul rând transformarea statului nostru de tipul statelor UE.

Pe calea acestor transformări nu ne oprim indiferent dacă decizia va fi vineri sau luni. Știm ce avem de făcut, trebuie să avem instituții care corespund standardelor instituțiilor europene, trebuie să avem un mod de a guverna statul la toate nivelurile similar modului de guvernare în statele europene, trebuie să muncim în continuare ca să aducem standardele de viață ale cetățenilor la nivelul standardelor de viață în UE cu ajutorul Uniunii Europene”, a mai declarat șefa statului.

Republica Moldova și aderarea în doi pași

„Noi ne dorim să reușim să reintegrăm republica pe cale pașnică, înainte de aderarea la UE. Aceasta este ceea ce ne dorim, dar lucrurile nu depind doar de noi și pentru situația sau pentru un scenariu mai puțin optimist există și această posibilitate ca să aderăm la UE în doi pași. Autoritățile acum și-au propus, în primul rând, să mențină pacea.

Asta vom face în continuare, să nu permitem destabilizări care ar crea riscuri de securitate pentru Republica Moldova. Autoritățile fac tot ce pot ca să ajute cetățenii de pe malul stâng.

Autoritățile, în tot procesul ăsta de negocieri cu Uniunea Europeană, vor ține cont și de interesele cetățenilor de pe malul stâng și, în măsura în care va fi posibil, vom promova ideea ca de aceste beneficii ale procesului de aderare să se bucure și cetățenii noștri de pe malul stâng și, bineînțeles, vom întreprinde pași, pe alocuri mici poate poate, ulterior vor fi mai mari, de reintegrare a țării pe fiecare domeniu în parte. Deci, asta este ceea ce ne propunem”, a spus Maia Sandu.

Reuniunile Consiliului European au loc, joi, de la 11.00, la Bruxelles, şi vineri, de la ora 10.00.