INIŢIATIVĂ. La Muzeul Aviaţiei, sărbătoarea profesiei vine cu inaugurare de cafenea, librărie, cinematograf şi atelier foto.
Pe Şoseaua Fabrica de Glucoză, în hangarele de la numărul 2- 4, e agitaţie mare. Se stă până seara târziu, chiar dacă programul e până la 18.00, pentru că lucră rile sunt în toi. Vine Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Şi cum directorul Muzeului de Aviaţie, aflat la faţa locului, nu e „cu capul în nori“, a pus la bătaie un plan îndrăzneţ: până sâmbătă, 20 iulie, hangarul 2 trebuie să fie gata.
Ce e în hangarul 2? „Sunt detalii din lumea nevăzută a vieţii aviatorilor din perioada interbelică şi de după război. Ce cărţi citeau piloţii, ce filme vedeau, unde locuiau, care era legea căsătoriei la ei, ce uniforme aveau şi cine le făcea. Urmărim să reiasă şi impactul aviaţiei asupra populaţiei din acea perioadă“, explică comandorul Paul Sandachi, directorul Muzeului Aviaţiei, încântat că lucrurile i-au ieşit cum trebuie. Intrarea este liberă, iar vizitatorii care trec pragul muzeului pot câştiga o plimbare de agrement cu avionul de luptă C130.
Poze ca „pe vremuri“
Avioane şi planuri de la începuturile aviaţiei până în 1958 vă întâmpină în prima sală, „Traian Vuia“. Apoi, pe lângă paraşute, primul radar românesc şi un lift păstrat din 1938 şi care, după o recondiţionare dorită de Sandachi, va transporta persoanele cu dizabilităţi locomotorii la galeria de artă de la etaj, se deschide şantierul de lucru, unde pregătirile pentru inaugurarea de sâmbătă aduc miros de vopsea şi multe ore de muncă peste program.
La intrare, pe holul pavat cu piatră cubică, va funcţiona o fântână cu apă potabilă, pe care au căutat-o mult cei de la muzeu ca să fie autentică. Apoi, pe dreapta, e chioşcul de ziare, pe care veţi vedea expuse articole despre aviaţia din perioada interbelică, punctul comun a tot ce veţi vedea acolo. Pe stânga, atelierul foto, „ca pe vremuri“, îi va aştepta pe micuţi la poză. Un avion mare, desenat, o scăriţă şi un scăunel vor da senzaţia că cel mic s-a urcat într-un avion. Doar în poză.
Cum te măritai cu un aviator
Alături e cinematograful la care, pentru 16 oameni - câte locuri vor fi disponibile -, vor rula filmuleţe despre forţele aeriene şi istoria lor în România. Imediat lângă, cafeneaua cu două măsuţe aşteaptă muşteriii amatori de cafea la nisip, „cum beau aviatorii când se duceau pe aerodromul de la Călăraşi. Erau mulţi turci pe acolo care aveau nişte dughene mici, dar făceau o cafea la nisip excepţională“, explică Sandachi contextul ideii. Apoi, ca să puteţi afla cum se puteau mărita fetele cu aviatori, un tânăr ofiţer o curtează, la fereastră, pe o tânără domnişoară. Lângă ei, o ţigăncuşă nemăritată şi îmbrăcată în alb, după portul vremii, completează atmosfera interbelică. Sunt manechine. Din plastic, dar ideea ajunge la destinaţie.
Veteran, la o lansare de carte
Pentru decor s-au folosit cât de multe materiale autentice a fost posibil. De la lemnul pentru chioşcul de ziare şi scândura pentru podele până la burlanele de la studioul foto, „la un test cu carbon s-ar vedea că au 70-80 de ani“, spune directorul muzeului.
Când aţi ajuns la capătul culoarului, la întoarcere, pe partea stângă, daţi peste croitoria „La Principele Bibescu“. Ea a existat în realitate.
„Pe Calea Griviţei, la numărul 47. Am păstrat aspectul firmei şi ce scria pe ea. Aici se făceau uniformele pentru aviatori şi se trimiteau în toată ţara“, istoriseşte Sandachi. Apoi, două băncuţe vă invită la odihnă, cât aşteptaţi cafeaua sau copilul să iasă de la pozat. Trecând de chioşcul de ziare, librăria vă îmbie să vedeţi ce cărţi aveau aviatorii dintre războaie. Mai mult, sâmbătă va fi şi o lansare de carte la care va participa unul dintre veteranii de la noi: Ioan Dobran.
În această perioadă, muzeul este deschis de la 10.00 la 18.00, intrarea este liberă, iar bileţelele pentru tombolă sunt în bolul de la intrare. Dar dacă ajungeţi peste program, veţi putea vedea oricum avioanele din sala „Traian Vuia“, pentru că personalul e acolo, în pregătiri.
PROGRAM „AVIATIC“
Expoziţie de pictură şi zbor gratuit
Pe lângă inaugurarea de la Muzeul Aviaţiei, tot acolo vi se pregăteşte o expoziţie cu lucrări inedite ale pictorului Ion Ţarălungă, care va fi vernisată azi, de la ora 11.00. La Cercul Militar Naţional, puteţi vizita, de la 10.00 la 18.00, expoziţ ia fotografică „Forţele Aeriene Române în memoria fotografiei“. În ambele locuri, vă aşteaptă tombola care are ca premiu un zbor cu un avion de luptă, duminică. Vernisajul expoziţiei „Istoria aeronauticii române 1958-1970“, de la Muzeul Aviaţiei, va avea loc azi, la ora 12.00. Apoi, chiar de Ziua Aviaţiei, duminică, de la ora 9.00, la Monumentul Eroilor Aerului, de la Piaţa Aviatorilor, se va desfăşura un ceremonial militar şi religios şi survolul statuii de către formaţii de aeronave militare. Iar la Clinceni, pe Aerodromul „Aurel Vlaicu“, de la ora 10.00, vă este promis un show cu Lotul Naţional de Paraşutism, aeroplane, baloane cu aer cald şi avioane uşoare, pentru acrobaţii.