Zinaida Greceanîi, premierul Moldovei

Zinaida Greceanîi, premierul Moldovei

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin va propune oficial candidatura Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de premier, în urma consultărilor pe care le-a avut astăzi cu grupurile parlamentare, informează basa-press. Zinaida Greaceanîi, în vârstă de 52 de ani, este apreciată ca un bun specialist în finanţe. Ea a purtat ultimele negocieri cu Gazprom şi este considerată loială preşedintelui Vladimir Voronin.

Şeful statului, Vladimir Voronin, a consultat membrii grupurilor parlamentare privind desemnarea Zinaidei Greceanîi, vicepremier şi ministru de finanţe, în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Candidatura Zinaidei Greceanîi pentru postul de prim-ministru va fi propusă oficial în cadrul şedinţei plenare de vineri a Parlamentului, când ar putea fi şi supusă la vot.

Zinaida Greaceanîi, în vârstă de 52 de ani, este apreciată ca un bun specialist în finanţe. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, după care, până în 1994 a activat în Direcţia financiară Briceni. La Ministerul Finanţelor a lucrat începând cu 1994 până în 2000 când a fost numită viceministru, în 2001 devine prim-viceminstrul al Finanţelor, iar din 2002 a fost promovată în funcţia de ministru al Finanţelor. Prin decret prezidenţial la 10 octombrie 2005 Zinaida Grecianîi este eliberată din funţia de ministru şi numită prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova.

Ea a purtat ultimele negocieri cu Gazprom şi este considerată loială preşedintelui Vladimir Voronin. Are o experienţă de opt ani în cadrul guvernului, ocupându-se de domeniul finanţelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul în exerciţiu Vasile Tarlev, care ocupa această funcţie din 2001, a demisionat ieri, argumentând prin nevoia unei reînnoiri în conducerea statului.

Candidatura lui Greceanîi fusese anticipată de politicienii de la Chişinău, deşi nu era singurul nume vehiculat pentru această funcţie.

(16:42)