Evenimentul Zilei > International > Zinaida Greceanîi, premierul Moldovei
Zinaida Greceanîi, premierul Moldovei

Zinaida Greceanîi, premierul Moldovei

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin va propune oficial candidatura Zinaidei Greceanîi pentru funcţia de premier, în urma consultărilor pe care le-a avut astăzi cu grupurile parlamentare, informează basa-press. Zinaida Greaceanîi, în vârstă de 52 de ani, este apreciată ca un bun specialist în finanţe. Ea a purtat ultimele negocieri cu Gazprom şi este considerată loială preşedintelui Vladimir Voronin.

Şeful statului, Vladimir Voronin, a consultat membrii grupurilor parlamentare privind desemnarea Zinaidei Greceanîi, vicepremier şi ministru de finanţe, în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova. Candidatura Zinaidei Greceanîi pentru postul de prim-ministru va fi propusă oficial în cadrul şedinţei plenare de vineri a Parlamentului, când ar putea fi şi supusă la vot.

Zinaida Greaceanîi, în vârstă de 52 de ani, este apreciată ca un bun specialist în finanţe. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, după care, până în 1994 a activat în Direcţia financiară Briceni. La Ministerul Finanţelor a lucrat începând cu 1994 până în 2000 când a fost numită viceministru, în 2001 devine prim-viceminstrul al Finanţelor, iar din 2002 a fost promovată în funcţia de ministru al Finanţelor. Prin decret prezidenţial la 10 octombrie 2005 Zinaida Grecianîi este eliberată din funţia de ministru şi numită prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova.

Ea a purtat ultimele negocieri cu Gazprom şi este considerată loială preşedintelui Vladimir Voronin. Are o experienţă de opt ani în cadrul guvernului, ocupându-se de domeniul finanţelor.

Premierul în exerciţiu Vasile Tarlev, care ocupa această funcţie din 2001, a demisionat ieri, argumentând prin nevoia unei reînnoiri în conducerea statului.

Candidatura lui Greceanîi fusese anticipată de politicienii de la Chişinău, deşi nu era singurul nume vehiculat pentru această funcţie.

(16:42)