Zimbrii vor repopula Munţii Neamţului

Zimbrii vor repopula Munţii Neamţului

Rezervaţia „Dragoş Vodă“ pregăteşte eliberarea primului grup de zimbri.

Ceea ce în urmă nu cu mulţi ani părea a fi o idee utopică - reintroducerea zimbrului în libertate prin pădurile ţării - este foarte aproape să se concretizeze la Rezervaţia „Dragoş Vodă” din Parcul Naţional Vânători - Neamţ.   Aici se derulează un proiect unic în România, care prevede reintroducerea şi reproducerea în libertate a acestei specii pe cale de dispariţie. Eliberarea primului grup este programată pentru începutul anului viitor.

Donaţie din Suedia În acest sens, conducerea Parcului administrat de Direcţia Silvică Neamţ a mai făcut doi paşi importanţi. La Vânători sunt aşteptate să sosească, în maxim două săptămâni, patru femele. Acestea constituie o donaţie din partea unei rezervaţii din Suedia. Transportul trebuia să sosească încă din aprilie, dar a fost blocat de autorităţile române pentru că unul din exemplare, care avea toate analizele în regulă, provenea dintr-o zonă unde se semnalase „boala limbii albastre“.

„Cu zimbrii din Suedia, rezervaţia va avea 28 de exemplare. Şase sunt crescuţi în scop turistic şi pot fi văzuţi într-un ţarc de câteva hectare de la intrarea în rezervaţie, iar 18 - din care şapte masculi, zece femele şi un pui, într-un parc de aclimatizare, în regim de semilibertate, care se întinde pe 180 de hectare”, a declarat inginerul Sebastian Cătănoiu, administratorul Parcului Vânători. Şi, potrivit medicului veterinar, trei femele ar trebui să fete în aceste zile.

Proiect de 500.000 de euro Rezervaţia „Dragoş Vodă” a aflat recent că i s-a aprobat un proiect, cu o valoare de 500.000 de euro, depus la ministerul Mediului pentru continuarea etapelor ce duc la eliberarea zimbrilor. Cu aceşti bani se intenţionează cumpărarea a încă 10 zimbri cu „zestre” genetică superioară, pentru obţinerea de noi exemplare care să aibă şanse să supravieţuiască în libertate.

Eliberarea primului grup, care va fi format din trei - cinci zimbri, este programată, dacă nu apare vreo problemă, pentru luna martie a anului viitor. „Dacă proiectul de finanţare, depus în decembrie 2007, era aprobat mai devreme intenţionam să punem în libertate primul grup chiar în acest an. Dar nici acum nu este târziu. Vrem ca animale să prindă perioada de vegetaţie maximă a plantelor pentru ca să intre în iarnă cât mai bine dezvoltate”, spune inginerul Cătănoiu.

Arealul în care vor fi eliberate este situat în munţii Neamţului, pe Valea Cracăului, într-o zonă nepopulată. Zimbrii vor purta la gât zgărzi prevăzute cu un dispozitiv electronic sau un cip pentru a putea fi monitorizate.

STUDII Specialiştii britanici spun că zimbrii pot supravieţui în libertate Proiectul derulat la Parcul Naţional Vânători are la bază studii aprofundate în ceea ce priveşte managementul populaţiilor de zimbri. Unul de acest gen a fost realizat de către Societatea Zoologică din Londra şi confirma viabilitatea ecositemelor forestiere din Munţii Neamţului pentru viaţa zimbrului în libertate.

Rezervaţia „Dragoş Vodă“, a fost înfiinţată în 1968, primele trei exemplare fiind aduse din Polonia, iar în 1974 s-au născut primii doi pui în captivitate. În momentul de faţă rezervaţia este unul dintre cele mai vizitate obiective din Neamţ şi una dintre cele mai mari şi mai reprezentative din Europa. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 11.500 de hectare.

În România mai există alte trei rezervaţii de zimbri: Neaga - Bucşani (Dâmboviţa), Haţeg - Slivuţ (Hunedoara) şi Vama Buzăului (Braşov).

Ne puteți urmări și pe Google News