Aclimatizarea, în sălbăticie a zimbrilor, cele mai mari mamifere terestre din Europa, continuă cu succes în Caraș Severin. Un nou grup de zimbri, șapte femele și doi masculi cu vârste cuprinse între doi și șase ani, a ajuns cu bine în Munții Țarcu. Este vorba de nouă exemplare de Bison bonasus, care provin doar din rezervația Avesta, din Suedia.
Zimbrul, specie emblematică pentru România, a dispărut din țară (din mediul natural) acum aproximativ 200 de ani. În 2012, acesta a revenit în libertate în Parcul Natural Vânători Neamț, iar în sud-vestul țării se formează acum o nouă turmă de zimbri liberi în cadrul proiectului LIFE-Bison derulat de WWF-România și Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE.
„Transportul celor 9 zimbri, care provin din centrul de reproducție din Avesta, Suedia, și relocarea lor ȋn Munții Țarcu s-au desfășurat ȋn foarte bune condiții, iar acest succes se datorează mai multor factori. Ȋn primul rând, toți zimbrii provin din aceeași turmă, formată din exemplare cu vârstă, proveniență genetică și structură adecvate, fapt care reduce stresul lor de adaptare ȋn mediul natural. Este foarte important de menționat și profesionalismul partenerilor din Avesta, care au pregătit imobilizarea și ȋncărcarea zimbrilor ȋn camioane ȋntr-un mod impecabil, și mai ales comunitatea locală din Armeniș, care a oferit, precum ȋn toți anii precedenți, un sprijin total pentru pregătirea condițiilor optime de aducere a unei turme noi de zimbri”, a declartat Adrian Hăgătiș, managerul de proiect.
Zimbrii vor trece, ca și dățile trecute, printr-o perioadă de aclimatizare de aproximativ două luni, în două țarcuri succesive, până la reintroducerea în libertate deplină, când se vor alătura turmei ce trăiește deja de un an în libertate, în Munții Țarcu. (Sursa foto: WWF România și Adriasn Pîclișan)