Anul acesta, între 1 și 4 aprilie, au loc, în București, Zilele minților frumoase, la Cinema Elvira Popescu. Evenimentul este organizat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Institutul Francez, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.
În cadrul unui mini-festival cinematografic, publicul bucureștean este așteptat să vadă sau să revadă trei producții de excepție, premiate la festivaluri internaționale de film:
- 1 aprilie, ora 19.00 – „Rain Man" (1988, patru premii Oscar)
- 2 aprilie, ora 20.15 – „Temple Grandin" (2010, un premiu Golden Globe)
- 4 aprilie, ora 11.00 – „E un cal pe balcon" (2012, trei premii la Festivaluri internaționale de film pentru copii – Chicago, Lucas)
Personajul Rain Man (Raymond), interpretat de Dustin Hoffman, a fost creat după întâlnirea scenaristului Barry Morrow cu Kim Peek (1951 – 2009), savantul autist care la 6 ani citise deja 250 de cărți. Strălucitor în domenii precum literatura, istoria, muzica, geografia, datele, Kim Peek era, asemeni multor persoane cu autism, aproape neajutorat în activități banale din viața de zi cu zi, precum a se îmbrăca sau a coborî scările. Filmul „Rain Man” a fost foarte bine primit de publicul și criticii vremii, iar în martie 1989 a obținut patru premii Oscar, pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cel mai bun regizor și cel mai bun actor (Dustin Hoffman).
„Temple Grandin” spune povestea deja celebrei femei cu autism, profesor și orator, de la copilul care la 4 ani încă nu vorbea, la omul de știință de astăzi, și are la bază bestseller-ul Thinking in Pictures. My life with autism (Gândind în imagini. Viața mea cu autism). Cartea autobiografică prezintă lupta autoarei cu autismul dar și cu mentalul colectiv atât de greu de convins să accepte și să sprijine un alt tip de gândire.
„E un cal pe balcon” este povestea emoționantă și amuzantă a lui Mika, un băiețel de 10 ani, diferit de alți copii de vârsta lui, care nu știe să mintă și nu poate înțelege glumele, însă iubește matematica și simte foarte bine emoțiile animalelor.
„Ne-am dorit să facem cunoscut autismul dincolo de cifre, statistici internaționale sau mituri. Ne-am dorit să-i aducem pe oameni mai aproape de realitatea unei persoane cu autism și am ales să-i invităm la film. Trei filme care ne arată autismul așa cum mulți nu-l cunoaștem; așa cum este. Filme care ne arată povestea a trei minți sclipitoare, trei lumi aparte, trei personaje care gândesc și simt lumea altfel decât noi, dar care trebuie să trăiască după cum gândim și simțim noi” – Costinela Caraene, Coordonator PR, Fundația Romanian Angel Appeal.
Autismul nu reprezintă un fenomen izolat (1 din 68 de persoane are autism, conform datelor publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Maladiilor din Atlanta, SUA) și nu este o afecțiune care să poată fi “eradicată”. Fiind, la bază, o tulburare neurologică, autismul reprezintă un mod de a percepe lumea și stimulii din jur diferit de cum le percep persoanele cu dezvoltare tipică. Este, practic, un alt tip de gândire și de raportare la mediu, pe care persoanele cu dezvoltare tipică trebuie să-l respecte ca atare. În viața de zi cu zi, persoanele cu autism duc o luptă continuă pentru a se adapta și a funcționa după regulile sociale. Au nevoie să fie acceptate și integrate în mediul tipic, ca să-și dezvolte abilități pentru o viață firească. Au nevoie de respectul si suportul comunității.
„Recunoașterea și respectarea diferențelor celorlalți, precum și tratarea fiecăruia după cum am vrea noi înșine să fim tratați ne vor ajuta să transformăm lumea în care trăim într-una mai bună. Să vă pese. Fiți cei mai buni! Nu trebuie să aveți o dizabilitate ca să fiți diferiți. Cu toții suntem diferiți!" (Kim Peek)