„Zilele filmului românesc” la TIFF, trei zile de proiecţii şi dezbateri

Secţiunea „Zilele Filmului Românesc” din cadrul Festivalul Internaţional de Film Transilvania aduce 12 filme de lungmetraj şi 15 scurtmetraje româneşti ce pot fi vizionate în perioada 9 – 12 iunie la Cluj.

Institutul Cultural Român (ICR) din New York, devenit partener principal al evenimentului de la Cluj, susţine această secţiune a festivalului şi asigură prezenţa unei delegaţii ce include invitaţi americani şi critici, producători, distribuitori din cinematografia europeană.

Dezbatere „10 ani: Noul Val al filmului românesc – în America şi în lume”

Pe 9 iunie, tot în cadrul secţiunii „Zilele Filmului Românesc”, se organizează şi dezbaterea „10 ani: Noul Val al filmului românesc – în America şi în lume”, moderatorul acesteia fiind Corina Şuteu, directorul ICR New York.   

Institutul a invitat o delegaţie de profesionişti americani din lumea filmului şi la ediţia a IX-a a TIFF, în 2010, oferindu-le acestora ocazia de a asista la “Zilele Filmului Românesc”, de a întâlni regizori, producători şi distribuitori români şi de a participa la o masă rotundă sub titlul „Cinematografia românească în America - A Love Story”, urmată de discuţii cu publicul prezent la festival.

În cele trei zile dedicate filmului românesc, cinefilii pot urmării producţii difuzate în premieră în Romînia sau chiar pe plan mondial. Prin intermediul acestei secţiuni cele mai bune filme româneşti realizate în ultimul an sunt promovate pe plan internaţional.

Lucian Pintilie şi filmul „Marfa şi banii” prezenţi în revista „aperiTIFF” Un număr aniversar al publicaţiei în limba engleză „aperiTIFF – Romanian Cinema 2011” va fi realizat în acest an. Revista va cuprinde cronici, portrete, interviuri, un segment special dedicat cineastului Lucian Pintilie, şi unul dedicat filmului „Marfa şi Banii” al regizorului Cristi Puiu, deschizătorul de drum al noului val. Ea este realizată, ca şi anul trecut, de Mihai Chirilov şi include un DVD cu cele mai bune scurtmetraje din ultimul an. Tot cu ajutorul ICR se organizează la TIFF şi un atelier realizat de Thomas Mai, specialist în aplicarea şi utilizarea noilor tehnologii şi a instrumentelor digitale în marketarea, promovarea şi distribuirea noilor producţii cinematografice. Acesta este programat pentru 10 iunie.