Liberalizarea pieţei gazelor naturale pentru populaţie, ceea ce înseamnă renunţarea la controlul statului asupra preţurilor, care se vor stabili prin negocierea directă dintre furnizor şi consumator, naşte discuţii aprinse şi contradictorii între diverşi actori. Decizia finală va fi foarte importantă, pentru că va afecta cele peste 3 milioane de consumatori casnici. Nu lipsesc nici contrele. În timp ce unii afirmă că „piaţa nu e pregătită”, şeful autorităţii în domeniu susţine că „cine spune că nu e pregătit, are un interes”.
Deşi calendarul actual până la care putem păstra preţurile reglementate se încheie în 20121, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) crede ca în acest an ar fi momentul de a se renunţa la tarifele controlate, dat fiind că preţul gazelor din import a scăzut deja până la nivelul celor din producţia internă, deci convergenţa s-a atins deja. Astfel, teoretic, există o competiţie de preţ între gazele din import cu cele din producţia internă.
Iniţiativa ANRE nu găseşte însă susţinere nici măcar din partea Romgaz, compania de stat care asigură peste jumătate din producţia internă şi care până acum a fost obligată să vândă la preţ mai mic decât cel al gazelor din import. La fel, Engie, unul din cei doi mari furnizori locali de gaze, crede că nu este încă momentul.
Variantă: Suspendarea cu 3 luni a calendarului
Una dintre explicaţiile acestora din urmă se bazează pe faptul că piaţa este închisă, neexistând interconexiuni cu ţările vecine care să asigure varietatea surselor de aprovizionare. Singura conexiune, cu Ungaria, permite doar importul, şi acela limitat. Practic, România e ca o „insulă”, izolată de restul ţărilor de absenţa conductelor. Astfel, şi competiţia este redusă, deci nu se poate forma un preţ corect. În plus, preţul gazelor din producţia internă este mărit artificial şi de suprataxa de 60% din venitul suplimentar obţinut din liberalizare de producătorii locali, taxă impusă de guvernul Ponta în 2013. Deşi iniţial declara că la 1 iulie va liberaliza complet piaţa pentru casnici, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a afirmat astăzi că este posibil să ceară o „suspendare cu 3 luni a calendarului”. Potrivit acestui calendar, aprobat prin hotărâre de guvern, următoarea majorare de preţ este prevăzută la 1 iulie, când preţurile la consumatorii casnici ar creşte cu 10%.
Romgaz: Ieftinirea gazelor este conjuncturală
„Prețurile pe piețele internaționale au scăzut foarte mult și continuă să scadă mai mult decât prețurile prevăzute în calendarul de liberalizare. Astfel că este un moment prielnic pentru liberalizarea timpurie a pieței gazelor. Părerea mea este că, odată ajunși la nivelul de convergență a prețurilor, nu se mai susține un calendar de liberalizare”, a explicat Niculae Havrileț, preşedintele ANRE, la o dezbatere pe tema liberalizării pieței, organizată de Energy-center.ro. De cealaltă parte, Vasile Ciolpan, directorul Direcţiei Comercializare Energie din cadrul Romgaz, spune că „timpurie” exact asta înseamnă: „înainte de a-i veni vremea”. „Încă nu avem certitudinea că suntem pregătiţi să experimentăm toţi o piaţă liberă. Piaţa gazelor este una închisă. La momentul actual suntem la limita fenomenului de dumping. Producătorii vor să introducă gaze în sistem, dar nu are cine să le consume şi nici nu poţi să le exporţi, pentru că nu există interconexiuni. Noi comparăm piaţa noastră închisă cu altele, unde gazele circulă între ţări imediat”, a declarat directorul Romgaz. Potrivit acestuia, abia prin 2019 am putea avea interconexiuni cu statele vecine, deci o piaţă mai lichidă şi cu un preţ bazat pe cerere şi ofertă. Potrivit acestuia, preţul actual al gazelor de pe piaţa internă este unul „conjunctural, nu este un preţ de piaţă, pentru că nu rezultă din competiţia dintre cerere şi ofertă”. În opinia directorului Romgaz, ANRE ar trebui să întâi să pregătească scenarii pe hârtie cu ce se va întâmpla în cazul liberalizării: cum se vor comporta în piaţă consumatorii şi furnizorii, producătorii, ce rol va mai avea reglementatorul, şi abia apoi să implementeze dereglementarea. „Să zicem că Romgaz decide să nu mai producă trei luni şi aruncă în aer preţul. Ce se întâmplă atunci?”, se întreabă Ciolpan.
Engie: Prognozele noastre arată o scumpire a importurilor
La rândul său, Cristian Dandu, directorul Direcţiei de Comercializare Energie din cadrul Engie (fostul GDF SUEZ), a declarat că ieftinirea importurilor este o oportunitate de moment, dar lucrurile nu ar mai putea sta la fel în viitor: „Prognozele pentru următorul an arată că lucrurile n-o să mai stea aşa”. El a precizat pentru EVZ că, pe piaţa externă, cotaţiile futures la gaze arată o creştere a preţurilor de câţiva dolari. „Pe termen mediu, nu cred că elementul declanşator al liberalizării trebuie să fie preţul de import, mai ales că a devenit nesemnificativ ca pondere în consum. Piaţa nu este lichidă în insula asta numită România”, a mai declarat Cristian Dandu, în cadrul dezbaterii. În opinia sa, statul mai trebuie să definească întâi consumatorul vulnerabil şi să stabilească mijloacele de ajutorare a acestora, înainte de liberalizare.
ANRE: Cine spune că nu e pregătit, are un interes
În replică, şeful ANRE, Niculae Havrileţ, a afirmat că ANRE urmăreşte interesul consumatorilor, ca aceştia să aibă un preţ corect. „Cine spune că nu e pregătit şi vrea să rămânem aşa are un interes, al menţinerii unui sistem care le asigură un profit. Dacă un furnizor are milioane de contracte asigurate (E.ON şi Engie – n.red.), cu profit, normal că spune că nu vrea schimbare, că nu suntem pregătiţi”, a declarat preşedintele ANRE. În opinia sa, vor apărea furnizori alternativi, ca RCS-RDS, care vor „tăia din halca mare” a furnizorilor existenţi şi vor oferi servicii integrate, de electricitate, telefonie, internet etc. Scopul liberalizării este tratarea nediscriminatorie a tuturor participanţilor la piaţă.
Suprataxarea împiedică ieftinirea gazelor
O problemă care a rămas în aer este ce se va întâmpla cu suprataxa de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizare de către producătorii de gaze. „Am observat că această suprataxă afectează piaţa, împiedică scăderea preţurilor la producător”, a declarat preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. De altfel, potrivit Romgaz, producătorii au fost obligaţi să introducă această taxă în preţuri. „Producătorii sunt obligaţi să o introducă în factură”, a spus Vasile Ciolpan, director în cadrul Romgaz.