Retragerea lui Vasile Blaga şi intrarea lui Traian Igaş la Interne oficializează, practic, o nouă axă PDL-istă aflată pe val, în partid şi la guvernare: Udrea-Falcă-Scripcaru.
Petrecută în mai puţin de 12 ore, rocada de la Interne între Vasile Blaga şi Traian Igaş schimbă raportul de forţe în interiorul guvernului. Intrarea în guvern a lui Igaş, unul dintre oamenii fără anvergură politică, împins însă în faţă de filiala Arad, dă semnalul că în PDL prinde aripi o nouă gardă.
Este vorba despre grupul Elena Udrea - Gheorghe Falcă (primarul Aradului, câştigătorul politic principal după numirea de la Interne) - George Scripcaru (primarul Braşovului care l-a impus la recenta remaniere pe Gheorghe Ialomiţianu la Finanţe).
Dacă Falcă este cel care l-a propulsat pe Igaş, împingându-i numele la Cotroceni, Udrea ar fi avut şi ea un rol, indirect, în această conjunctură.
Surse din PDL au declarat pentru EVZ că apărătorii lui Blaga au încercat, în ultimul moment, să pună problema acordării unui vot de susţinere a sa în interiorul Biroului Permanent Naţional (BPN), cu care să se meargă la Cotroceni. Planul ar fi fost însă dat peste cap de opinia Elenei Udrea, potrivit căreia "nu este nevoie de aşa ceva", susţinerea PDL pentru un ministru fiind de la sine înţeleasă.
Votul de susţinere, un plan eşuat
Anunţată ieri ca demisie de onoare, retragerea lui Blaga de la Interne a venit după ce secretarului general al PDL i s-a cerut, ca mesaj din partea preşedintelui Traian Băsescu, decapitarea şefilor Poliţiei şi Jandarmeriei după mitingul de vineri. Refuzând sacrificarea acestora, Blaga a fost în situaţia de a-şi înainta propria demisie.
Decizia i-a băgat pe liderii PDL în vrie. Strânşi la guvern duminică până după miezul nopţii, cei mai mulţi dintre aceştia au încercat să-l facă să se răzgândească. Printre cei mai insistenţi au fost, spun surse din partid, Adriean Videanu şi Ioan Oltean, inclusiv Anca Boagiu numărându-se printre cei care au susţinut menţinerea sa, cu atât mai mult cu cât partidul nu avea oameni în rezervă pentru Interne.
O ultimă încercare a apărătorilor săi s-a desfăşurat ieri-dimineaţă, la BPN, cu toate că Blaga îşi anunţase deja public demisia. Mai întâi, premierul Emil Boc a testat apele în partid. După un tur de masă de două ore, în care i s-au adus elogii lui Blaga în lipsă, liderii PDL invocând de la semnalul public defavorabil partidului pe care îl dă demisia sa până la obligaţia ministrului de a le da explicaţii personal, s-a încercat sugerarea unui vot de susţinere a sa cu care să se meargă la Cotroceni.
Acesta a fost însă descurajat, susţin sursele citate, de mesajul Elenei Udrea. În tonuri optimiste, ministrul dezvoltării a vorbit despre victoria PDL în alegerile de la Baia de Aramă, în privinţa votului de susţinere arătând că "nu este nevoie de aşa ceva" din moment ce susţinerea pentru un ministru a partidului său se subînţelege.
Drumul lui Igaş spre Interne
În aceste condiţii, Boc şi Videanu au fost mandataţi să discute cu preşedintele Băsescu diverse variante de înlocuire. Chiar dacă în Biroul Permanent nu a fost pronunţat niciun nume, din cercurile de partid s-a făcut paralel chiar o listă scurtă. Singurii cotaţi cu şanse au fost însă Traian Igaş, văzut ca portdrapel al lui Gheorghe Falcă, secondat de Petru Filip, ca variantă a gărzii vechi.
În discuţiile de la Cotroceni, varianta a fost Igaş, nefiind o piedică nici lipsa unui vot în BPN, nici atmosfera din partid, unde scenariul numirii sale a fost timp de câteva ore văzut ca "o glumă". Lider al senatorilor după alegerile din 2008, ca urmare a împărţirii posturilor de conducere între filialele PDL, Igaş nu s-a remarcat în ultimii doi ani decât prin încercarea eşuată de a-l revoca pe Mircea Geoană de la şefia Senatului. Acesta se potriveşte însă prototipului de politician fără anvergură, dar cu o filială puternică în spate, conturat de PDL la recenta remaniere.
Aproape luat prin surprindere de propria-i numire, Igaş a luat drumul ministerului mulţumind "colegilor din partid care au avut încredere", cu toate că ieri, pentru a doua oară după cazul înlocuirii Monicăi Iacob- Ridzi la Tineret, s-a sărit peste un vot de validare în forurile PDL. "Mulţumesc colegilor din partid care au avut încredere în mine şi m-au desemnat pentru această misiune importantă. Sper să reuşesc să duc mai departe tot ce a început domnul ministru Blaga", şi-a intrat noul ministru în rol. "Domnul ministru Blaga şi-a asumat responsabilitatea pentru greşelile altora. Este un gest personal şi unilateral." EMIL BOC, prim-ministru
GEST SINGULAR
Şefii din MAI au rămas cu demisiile la sertar
Vasile Blaga este singurul care închide după el uşa Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Şefii MAI au ales să rămână, demisiile anunţate pe surse, înainte de oficializarea plecării lui Blaga, rămânând la sertar.
Potrivit unor surse din minister, prim-adjunctul Dan Valentin Fătuloiu, şeful Poliţiei, Petre Tobă, cel al Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu, şeful DGIPI, Ştefan Pop, şi cel al DGA, Liviu Popa, "s-au răzgândit" după o discuţie la Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu. Întâlnirea, la care a participat şi ministrul demisionar, a durat aproape două ore şi a avut loc imediat după anunţul oficial făcut de Vasile Blaga.
Blaga: angajaţii MAI nu trebuie judecaţi după "gestul unora"
Întâlnirea de la Cotroceni nu a schimbat însă poziţia lui Blaga, care a rămas la "demisia de onoare" , în schimbul sacrificării şefilor din susbordine, deşi mai mulţi lideri ai PDL considerau că aceasta ar fi rezolvat situaţia.
"În ceea ce priveşte mitingul poliţiştilor, îmi menţin în totalitate punctul de vedere exprimat zilele trecute: poliţiştii au dreptul de a protesta, dar într-un cadru legal. Cei care au greşit trebuie să răspundă contravenţional, dacă au greşit, nu noi stabilim asta, ci instanţele de judecată, la cererea Parchetelor, dacă va fi cazul", a spus ministrul demisionar.
El a adăugat că "nu poate accepta ca gestul unora dintre ei să fie un element de raportare la toţi lucrătorii Ministerului Administraţiei şi Internelor, care numără 150.000 de oameni".
SNPPC: o decizie pripită
Din tabăra sindicaliştilor, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI (SNPPC), Marian Gruia, a declarat, ieri, că decizia lui Vasile Blaga de a demisiona a fost una pripită şi nu face decât să accentueze criza în care se află România. Potrivit SNPPC, nu s-ar fi ajuns la această situaţie dacă nemulţumirile salariaţilor MAI ar fi fost luate în serios.
"Dacă ministrul s-ar fi aflat la locul său, la conducerea instituţiei aflată în situaţie de criză, şi nu pe la aniversări, atunci ar fi avut tot timpul necesar să dialogheze ori să negocieze, în cele două ore de aşteptare, pe care organizatorii le-au propus celor care ar fi trebuit să ia în serios protestul oamenilor veniţi din toată ţara", se arată într-un mesaj postat pe site-ul sindicatului. (Clarice Dinu)
CERINŢĂ
Traian Băsescu i-a transmis noului ministru aşteptările sale: salariaţii MAI trebuie să aibă deplin respect faţă de lege, iar comportamentul să nu lase dubii asupra moralităţii lor.
Florin Ciornei
Traian Băsescu i-a mai transmis noului ministru că îl aşteaptă la MAI o "misiune extrem de dificilă" şi că "are responsabilitatea de a fi la înălţimea predecesorului". "Sunteţi un om tânăr, jurist, care va întelege foarte bine ce înseamnă legea", i-a spus preşedintele.
În discursul de la depunerea jurământului, şeful statului a reamintit această cerinţă, semnalând astfel că nu a uitat supărarea provocată de protestele sindicaliştilor din MAI. "Ministerul Administraţiei şi Internelor este unul din pilonii statului român. Salariaţii acestei instituţii au contact cu cetăţeanul. Ei trebuie să aibă un deplin respect pentru lege şi comportamentul lor nu trebuie să lase dubii asupra moralităţii lor", a afirmat Traian Băsescu la ceremonia depunerii jurământului.
Ulterior, la ceremonia de predare-primire amandatului de la MAI, preşedintele s-a adresat direct şefilor din minister, transmiţându-le că aşteaptă un raport asupra evenimentelor petrecute la mitingul poliţiştilor.
"O manifestare legitimă a ajuns un marş ilegal făcut chiar de cei care trebuie să apere legea, de cei cărora le spunem oamenii legii. Nu aveţi nicio scuză şi nicio scăpare să-mi prezentaţi în CSAT un raport asupra evenimentelor din 24 septembrie", a spus Traian Băsescu. Preşedintele a precizat că, până la primirea raportului "cu explicaţii concludente", nu va apela la asistenţa Poliţiei Rutiere.
Disciplină şi respect
În discursul de la MAI, şeful statului i-a mulţumit lui Vasile Blaga pentru ce a făcut la minister şi a afirmat că demisia acestuia "a substituit gesturile pe care trebuiau să le facă cei responsabili de evenimentele din 24 septembrie".
Traian Băsescu le-a cerut şefilor din MAI "să reîntroneze disciplina în structurile unde aceasta a slăbit". "Vă cer un lucru fundamental: reintroduceţi disciplina acolo unde este nevoie şi reintroduceţi respectul pentru meseria de poliţist acolo unde nu se mai manifestă", a spus Traian Băsescu.
În acest context, preşedintele a arătat că sindicaliştii au ajuns să emită pretenţii în privinţa numirii inspectorilor de poliţie. "Am ajuns ca în anii '90, ca liderul de sindicat să ceară schimbarea inspectorului. Numirea în funcţii este responsabilitatea ministerului. Liderul de sindicat nu are treabă cu numirea superiorului ierarhic", a afirmat şeful statului.
La final, Traian Băsescu le-a spus poliţiştilor că va rămâne ataşat de această instituţie şi le-a mulţumit pentru sacrificiul lor, fie că e vorba de agenţii care lucrează în stradă, fie de salariaţii ISU.