Ziarul lui Cristoiu, pus la index de Vadim şi Păunescu

În 1992, cei doi scriau că Evenimentul zilei e "un produs al serviciilor secrete".

Numărul al treilea. Poza capului de ziar îl are ca protagonist pe "Petre Roman lider FSN/ CAUT PREŞEDINTE/ Domnul Petre Roman, preşedintele FSN nu s-a decis încă asupra viitorului candidat la funcţia de preşedinte. Oricine în afară de Ion Iliescu". În partea stângă a paginii, o ştire sinistră: "Incredibil, dar adevărat!/ Mortul pe care n-are cine să-l îngroape". Jos, o altă ştire, care merge pe urma materialului principal al zilei anterioare: "Conflictul dintre primarul Clujului şi "MADISZ" continuă/ FSN Cluj temperează politica PUNR". După doar trei zile, presimţirile lui Ion Cristoiu de dinaintea lansării, conform cărora "Evenimentul zilei" va stârni controverse, resentimente, gelozii profesionale şi va fi înjurat copios, se adeveresc.

Aşadar punctează următoarele în editorialul "Un produs al serviciilor secrete": "Am luat mai întâi publicaţiile amice. Din mai multe, doar câteva au consemnat apariţia unui nou cotidian. Cele care au catadicsit s-o facă au abordat o politeţe de rutină. Parcurgând felicitările şi urările monotone, scrise în limba de lemn a protocolului, am remarcat încă o dată cât de trist poate fi entuziasmul mecanic, formal. Reţinerea colegilor de breaslă e lesne de înţeles. Spaţiul cotidianelor e suprasaturat. În vagonul strâmt, cu căldură înăbuşitoare, în care călătoresc spre cititori ziarele noastre, nu mai e nici un loc. Sosirea neaşteptată a unui nou călător nu poate să stârnească decât priviri posomorâte. Am trecut apoi la publicaţiile adversare. Imediat după apariţie, în numărul 3, surpriză de proporţii. Evenimentului zilei a provocat o furtună de sentimente. Presa naţionalist-comunistă, cel puţin, a văzut în noul cotidian un eveniment la fel de tragic ca şi dezmembrarea României". Iată cum anume: în cotidianul prezidenţial "Dimineaţa", Adrian Păunescu opinează că "Evenimentul zilei" este rezultatul unui efort comun al serviciilor secrete interesate în destabilizarea ţării, iar în "România Mare" Corneliu Vadim Tudor crede acelaşi lucru, din pricină că noul cotidian radiografiază cu atenţie trăznăile de la Cluj ale lui Funar. Aşa că Ion Cristoiu continuă cu un uşor sarcasm: "Ca să fiu sincer, primirea făcută de naţional-comunişti onorează un cotidian ca Evenimentul zilei. A crede şi a susţine că apariţia unui ziar se înscrie într-un scenariu european şi planetar înseamnă a-i recunoaşte involuntar importanţa. Oricum, explozia de indignare a "Dimineţii" şi "României Mari" e preferabilă primirii placide făcute de alte publicaţii. În delirul lor, Adrian Păunescu şi Corneliu Vadim Tudor dovedesc încă o dată că adversarii sunt mult mai respectuoşi decât amicii".

În pagina a treia, continuă seria de "Documente stupefiante". De data aceasta, denunţând "O fantasmagorie: Proiectul legii presei/ Senatorii Plătică şi Moiş visează să facă ordine în presă".

Locul de muncă: În hală!

Într-o singură cameră de circa 25-30 mp munceau, zi de zi, vreo 60 de tineri reporteri. Unii erau la primul job, dar dornici să înveţe de la cei cu experienţă. Încăperii i se spune în redacţie "hală".

Iată ce povesteşte jurnalista Bogdana Păun (azi Balmuş) despre formula de început a ziarului:

"Când suna telefonul şi ridicai receptorul trebuia să spui: «Evenimentul zilei, buna ziua!»... Dacă erai redactor de serviciu făceai treaba asta de la 9 dimineaţa la 9 seara...şi notai toate reclamaţiile cetăţenilor...apoi le scriai în ziar la rubrica ce le era destinată... şi cum n-aveam telefon unde stăteam cu chirie, când am ajuns la rude la Piteşti şi a sunat telefonul, exact aşa am răspuns: «Evenimentul zilei, bună ziua!»."

Lupta pentru putere din PNL - AT

Viorel Cataramă: "Dinu Patriciu nu urmăreşte decât puterea pentru el"

Nr. 9 din 2 iulie 1992 "Patriciu şi-a format la conducerea PNL-AT echipa de locotenenţi care promovează prin mijloace murdare dezinformarea opiniei publice şi inducerea ei în eroare, care blamează nişte oameni care timp de 2 ani au luptat împreună", a declarat dl. Viorel Cataramă, marţi 30 iunie. Domnia sa a adăugat, referinduse la persoana d-lui Dinu Patriciu: "Ceea ce face acum Patriciu reprezintă de fapt stilul său caracteristic. El îşi dă seama că nu se poate lupta cu toţi membrii fondatori ai PNL-AT şi încearcă fracţionarea acestui grup. Asta demonstrează un singur lucru: setea nemăsurată de putere a d-lui Patriciu care înlătură orice şi pe oricine îi stă în cale pentru a-şi atinge scopul. Din nenorocire (şi realitatea a demonstrat acest lucru) el nu este acel lider de partid capabil să unifice mişcarea liberală, cu atât mai puţin capabil sa stea în frunrea PNL - AT şi să-l conducă. După 2 ani de zile de îndoieli, împreună cu colegii mei, m-am convins de adevăratul caracter al d-lui Patriciu. În momentul în care am fost edificaţi asupra faptului că d-ul Dinu Patriciu nu urmăreşte decât puterea pentru el şi nu să atingă obiectivele pe care PNL-AT şi le-a propus atunci am luat atitudinea pe care am făcut-o publică". Roxana Lungu Citiţi şi:

  • EVENIMENTUL ZILEI, 20 DE ANI. Primul ziar popular a fost creat de Ion Cristoiu
  • Documentele aveau prioritate în "Bulina roşie"
  • Faptul divers era zilnic prezent în paginile EVZ