Pentru prima oară în istoria României, militarii veterani din Teatrele de Operații și urmașii celor căzuți la datorie au o lege care le recunoaște drepturile
Cu o majoritate covârșitoare, proiectul de lege inițiat de militarii veterani din Teatrele de Operații a fost votat în Camera Deputaților.
Legea Veteranilor, o inițiativă a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” oferă drepturi pentru toate cadrele militare din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, participant la misiuni şi acţiuni militare sau la alte operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român.
De asemenea, legea votată în Parlament prevede și acordarea unor drepturi şi urmaşilor celor decedați în țară ori în Afganistan, Irak, Bosnia sau în orice alt stat în care militarii sunt trimiși în misiuni.
Astfel, după ani de zile, datorită eforturilor AMVVD, militarii veterani din Teatrele de Operații, de fapt cadre militare din toate structurile MApN, MAI, SPP, SRI etc care au efectuat misiuni în afara țării au câștigat drepturi care, în alte țări, sunt de mult legiferate.
Militarii veterani: Am reușit și cu ajutorul EVZ!
Exclusiv. Legea veteranilor, aprobată! Ce bani primesc militarii care au fost pe front
La ședința din Camera Deputaților care avut loc marți, Legea Veteranilor a fost votată în varianta propusă de AMVVD.
Ca și puncte principale ale legii: personalul din MAI care a participat la misiuni în teatrele de operații precum Afganistan, Irak, Bosnia, Georgia, etc, dobândesc calitatea de veterani.
Se va acorda o indemnizație lunară celor ce sunt în rezervă de 1000 de lei iar cei ce sunt în activitate de 25% din salariul de bază.
Legea va fi pusă în aplicare după promulgare de către președintele României, Klaus Iohannis, și publicarea ei în Monitorul Oficial.
„Când ai suficientă motivație și încredere în propriile puteri poți obține tot ceea ce-ți propui. Dacă mai ai perseverență și continuitate în acțiuni, rezultatele nu întârzie să apară. Iată că, după doi ani de demersuri necontenite, rezultatele au venit pe rând, dar cel mai important, este concretizarea așteptărilor în realitate și un moment demult așteptat de militarii veterani este, cu siguranță, producerea efectelor aplicării legii”, a transmis AMVVD pe pagina oficială.
Asociația condusă de Marius Apostol, veteran rănit în Afganistan, mai precizează:
„Drumul nu a fost unul ușor, dar faptul că am avut sprijinul celor pe care îi reprezentăm a constituit o sursă de energie pozitivă. În plus, dorim să mulțumim, în egală măsură, factorilor decidenți, care au oferit, prin acest vot, respect prin fapte, militarilor care și-au sacrificat dreptul la o viață normală sau, unii, propria viață. Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” este singura asociație cu specific militar, care continuă să manifeste interes și implicare pentru drepturile militarilor veterani, de aceea continuăm să fim determinați și concentrați pe nevoile celor pe care îi reprezentăm. Am demonstrat deja, că orice ne propunem, doar împreună vom reuși”.
Pentru proiectul de Lege, inițiat de AMVVD, denumit PL-x nr. 264/2019, pentru recunoaşterea meritelor personalului din cadrul sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, participant la misiuni şi acţiuni militare sau la alte operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român, precum şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat au votat 295 de deputați.
Unul a votat contra, iar unul nu a votat.
„Evenimentul zilei” este prima publicație care a susținut AMVVD, încă de la înființare, în demersul miltarilor veterani de a reuși să construiască primul Centru de Recuperare, Refacere şi Reabilitare al Veteranilor şi Veteranilor cu Dizabilități pentru toți cei care se întorc cu sechele fizice sau psihice din teatrele de operații.
După aproape șapte ani, acest proiect este într-un stadiu avansat și a primit, chiar, sprijin din partea Guvernului României.