Zi de foc la Curtea de Apel. Dosarul Hexi Pharma revine în prim-plan

Zi de foc la Curtea de Apel. Dosarul Hexi Pharma revine în prim-planSursa: Arhiva EVZ

Compania Hexi Pharma și doi administratori de firme – Miron Panaitescu și Attila Erdei – contestă, luni, pe rolul Curții de Apel București, decizia magistratului de la instanța ierarhic inferioară de începere a judecății pe fond. Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, condamnată la 3 ani de închisoare, se află deja în faza de apel la Curtea de Apel București.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a firmei Hexi Pharma Co, pentru evaziune fiscală, alături de doi administratori ai unor firme, Miron Panaitescu și Attila Erdei. Dosarul va fi judecat de Tribunalul București, după ce judecătorul a încheiat faza de cameră preliminară și a dispus începerea judecății pe fond.

Acest proces este cunoscut drept Dosarul Hexi Pharma 2, după ce directorul general al companiei, Flori Dinu, a fost condamnată într-o primă fază procesuală la 3 ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis în mai 2016, izbindu-se cu mașina într-un copac pe drumul dintre Corbeanca și Buftea. Sinuciderea lui Condrea a avut loc într-o perioadă în care patronul companiei era așteptat să se prezinte la parchet pentru a da declarații cu privire la scandalul dezinfectanților diluați din spitale.

„Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 496/P/2018 din data de 21.11.2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcţia Națională Anticorupție – Secţia de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție. (…) Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii SC Hexi Pharma Co SRL, Panaitescu Miron și Attila Erdei. (…) Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicarea încheierii. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 03.05.2019”, se arată în decizia Tribunalului București, după încheierea procedurii de cameră preliminară.

Potrivit rechizitoriului DNA din Dosarul Hexi Pharma 2, în perioada 2012 – 2016, societatea SC Hexi Pharma Co SRL a evidențiat în actele contabile operațiuni fictive de achiziții de servicii și cheltuieli fictive care nu au avut la bază operațiuni reale în scopul diminuării impozitului pe profit datorat bugetului de stat și respectiv a deducerii în mod nelegal a TVA-ului de plată.

În vara anului 2012, inculpatul Erdei Attila a emis către SC Hexi Pharma Co SRL 6 facturi fiscale fictive care atestau prestarea unor servicii în valoare totală de 238.390 lei, plus TVA aferentă în sumă de 57.214 lei.

În perioada iulie 2013 – decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul SC Hexi Pharma CO SRL, Dan Condrea – în prezent decedat, să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro și 9.875.717,45 lei, obținute de acesta din urmă ca urmare a săvârșirii infracțiunii de delapidare.