Europenii nu precizează planurile pentru intrarea Ucrainei în Uniune. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut liderilor europeni să sporească sancțiunile împotriva Rusiei pentru a o împiedica să înlocuiască materialul pierdut pe front, acceptând totodată să trimită arme mai puternice armatei ucrainene.
La finalul întâlnirii istorice dintre principalii lideri ai Uniunii Europene, Zelenski a insistat că doar "cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune putem păstra Bahmutul și elibera Donbasul".
Atât președintele Consiliului European, Charles Michel, cât și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și i-au promis mai mult sprijin și noi sancțiuni, dar nu i-au putut oferi așteptări concrete că Ucraina ar putea deveni în curând membru al UE, pe termen mediu.
Cu o zi înainte, Von der Leyen adusese la Kiev o delegație de 15 comisari, pentru a arăta măcar sprijinul politic față de aspirațiile ucrainene, dar fără a lăsa să se înţeleagă că această țară, care are deja statutul de candidat, este liberă să treacă printr-o procedură legală obișnuită, care necesită în cel mai bun caz ani de negocieri.
Solicitarea pe care a făcut-o președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Charles Michel, care reprezintă țările membre în acest caz, i-a promis public lui Zelenski că "vă vom sprijini la fiecare pas spre UE", dar acest lucru trebuie verificat atunci când fiecare guvern o va ratifica, ceea ce, în acest caz, este departe de a fi posibil.
Zelensky este mult mai optimist, spunând că speră să înceapă negocierile de aderare anul acesta și că ar dori ca țara lui să adere la UE în termen de doi ani. În general, țările est-europene, dintre care unele se învecinează cu Ucraina, cum este cazul Poloniei, sunt în favoarea unei încorporări accelerate. În cele mai bune cazuri, țările din vest și din sud cred că ar trebui urmat procesul normal, care poate dura până la zece ani și asta dacă războiul se încheie curând.
Prin urmare, nici Von der Leyen, nici Michel nu au putut oferi vreo garanție concretă că Ucraina va putea deveni în curând membră a UE.
Drept consolare, Von der Leyen a subliniat alianțele pe care UE le poate oferi deja Ucrainei, precum apartenența la Uniunea Politică Europeană, concepută tocmai pentru vecinii UE, și integrarea economică a acesteia în piața unică europeană. Și a aplaudat în continuare "progresul impresionant" pe care l-a făcut Ucraina în foaia de parcurs către aderare, pentru lupta "plină de speranță" împotriva corupției.
sursa: RADOR